Amirõl a ma szól

  • Indul a határon túli magyar választópolgárok regisztrációja

    Augusztus 1-jén, csütörtökön indul a határon túli magyar választópolgárok regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda korábbi adatai szerint 420 ezer az egyszerűsített eljárásban honosított magyar állampolgárok száma.

  • A sepsiszentgyörgyi Osonóval ünnepelt Bangkok

    Kedden este a Carnival című székelyföldi-thaiföldi koprodukcióval, valamint a Moradokmai- Osonó közös projektjeit bemutató fényképkiállítással ünnepli 40 éves évfordulóját a Bangkoki Román Nagykövetség. Ez az esemény lesz az Osonó Színházműhely két hónapos ázsiai turnéjának záró-programja.

  • A kerti vécében is lehet már internetezni Romániában

    Románia háztartásainak egyharmadában nincs fürdőszoba, a vécé szó szerint az udvaron vagy a kertbe van, ám 99,93 százalékukban vígan lehet a világhálón szörfölgetni, ugyanis csupán száz településnek nincs széles sávú internetes lefedettsége az országban.

  • Még egy erdélyi kastély megmenekülhet az enyészettől

    Kutatóközponttá válhat a zsibói Wesselényi kastély, ugyanis a zsibói biológiai kutatóközpont megvenné a szomszédságában található műemlék épületegyüttest, hogy nemzetközi sejtbiológiai és fotoszintézis-kutató központot alakítson ki az épületben – tájékoztatott hétfőn a kolozsvári rádió.

  • Újabb felfüggesztéstől tart Traian Băsescu államfő

    Az államfő elképzelhetőnek tartja, hogy a szociálliberális (USL) parlamenti többség hamarosan harmadszor megpróbálja őt felfüggeszteni a tisztségéből. A România liberă napilapban hétfőn megjelent interjúban Traian Băsescu arról beszélt, hogy Omar Hayssam Romániába hozatala miatt akarnak sokan szabadulni tőle

  • Visszaállítják Temesváron a „szégyenszobrot”

    Ismét köztérre kerül Temesváron a Hűség oszlopa nevű - a korabeli magyar lakosság által „szégyenszoborként" emlegetett - emlékmű, amelyet 1853-ban Ferenc József osztrák császár adományozott Temesvárnak hálája jeléül, amiért a város védői 1849-ben ellenálltak a magyar szabadságharcosok több mint száznapos ostromának - közölte hétfőn a Nyugati Jelen hírportál.

  • Kiegészíti a kormány az Első Ház program költségvetését

    Egymilliárd lejjel egészíti ki az Első Ház program alapját a pénzügyminisztérium, írja az erdelyfm. Ebből az összegből 300 millió lejt az ANL-s program keretében épített lakások megvásárlására fordítanak, vagyis ezekre lehet hitelt felvenni. Mindez egyelőre csak egy törvénytervezetben szerepel, a jogszabályt még nem fogadta el a kormány.

  • Dan Voiculescut is beidézte a DNA a zsarolási ügyben

    Kihallgatták hétfő délelőtt a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) Dan Voiculescu üzletembert abban a zsarolási ügyben, amely miatt korábban bűnvádi eljárást indítottak lánya, Camelia Voiculescu, az Intact médiatröszt elnöke ellen is – közölték a hírtelevíziók.

  • Emlékművet állítanak Makovecz Imrének Makón

    A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány köztéri emlékhelyet szeretne kialakítani Makovecz Imre egyik utolsó munkája, a Hagymatikum fürdő épületének közvetlen környezetében, a Kossuth-díjas építész nevét viselő téren - közölte Palotai Péter, a civil szervezet elnöke.

  • Százéves a lupényi református egyházközség

    Több mint tíz testvérgyülekezettel közösen ünnepelte fennállásának századik évfordulóját a hétvégén a lupényi református egyházközség. A nagyszabású ünnepségre a Kárpát-medence minden részéről érkeztek küldöttek.

  • Módosul a fűtéstámogatásra vonatkozó rendelet

    Sürgősségi rendelet tervezete készült a kisjövedelműek téli fűtésköltségeinek támogatására. E szerint jogosultak lesznek a fűtéstámogatásra azok a családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a 615 lejt.

  • Kiváló krumplitermésre számítanak a háromszéki gazdák

    Sokéves átlag fölötti, kiváló krumplitermésre számítanak idén a háromszéki gazdák. Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: az esős időjárás kedvezett a terménynek, ezért várhatóan hektáronként átlag 20 tonnás pityókatermésre számítanak.

  • „Tőkés László, a magára maradt dinoszaurusz”

    Nem csupán Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő, hanem további román jobb- és baloldali politikusok, valamint politikai elemzők is bírálták Tőkés László európai parlamenti képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét, amiért a 24. Bálványos Nyári Szabadegyetemen azt javasolta, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek felett, mint Ausztria Dél-Tirol felett.

  • Korrupciós vizsgálat tárgya lett a besenyői tó

    A Kovászna megyei besenyői tó körüli területek haszonbérbe adása miatt vizsgálja a maksai önkormányzatot a Korrupcióellenes Ügyészség. A település önkormányzata 1,2 hektárnyi területet adott bérbe egy befektetőnek, amely szabadidős központot szeretne létesíteni a népszerű besenyői tó partján. Az ügyészség most ennek a bérbeadásnak a körülményeit vizsgálja.

  • „Nem adnék ötleteket Temesvár vetélytársainak”

    Nem szeretne ötleteket adni a vetélytársaknak, ezért a maszol.ro-nak adott interjúban Simona Neuman, a Temesvár Európai Kulturális Főváros Egyesület munkatársa nem árulta el, milyen téren áll jobban Kolozsvár a kulturális fővárosi cím elnyeréséért folytatott versenyben.

  • Lekerült a kétnyelvű névtábla a kolozsvári Kozmutza Flóra iskoláról

    A hét végén lekerült a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának faláról az intézmény névtáblája. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke kérdésünkre elmondta, a tanügyminisztérium névváltoztatása miatt volt szükség erre az intézkedésre, ugyanis az eddigi Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium elnevezés helyett a tárca hivatalos neve Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium lett.

  • Hazatértek Romániába Török Zsolt expedíciójának tagjai

    Hazatértek a hét végén a romániai Nanga Parbat expedíció tagjai. Az aradi Török Zsolt és társai, Teofil Vlad, Aurel Sălăşan, Adamcsek Brúnó és Marius Gane szombat este érkeztek meg a bukaresti Otopeni-repülőtérre.

  • Véglegesítő vizsgák: valamelyest javult az átmenési arány

    Végleges eredményt hirdetett a tanügyminisztérium a tanárok véglegesítő vizsgájáról: ez 3,43 százalékot javult az óvások megoldása után. Idén mintegy 6651 tanár jelentkezett a vizsgára, közülük 3409-nek sikerült, így az országos átmenési arány 51,2 százalékra nőtt. 

  • Januártól szigorúan vizsgálja a tejet az Unió

    A következő év elejétől már csak olyan tejet lehet majd forgalmazni Romániában, amely megfelel a szigorú európai uniós szabályoknak. A gazdáknak ezentúl fokozottabban kell figyelniük a higiéniára, a fejés és tárolás körülményeire, az állatok egészségügyi állapotára.