Amirõl a ma szól

  • Kétnyelvű táblák figyelmeztetik egy felvidéki vállalat munkásait

    Először kerültek ki kétnyelvű, munkavédelmi előírásokra figyelmeztető feliratok Felvidéken egy helyi vállalat gyártókomplexumában, noha a Szlovákiában hatályos kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében ez már közel két éve kötelező lenne.

  • Spanyol vonattragédia: nem a mozdonyvezető felelős?

    Nyomozást indítottak az 52 éves vonatvezető ellen és annak kiderítésére, hogy jól működtek-e a vonat sebességszabályozó rendszerei - kettő van belőlük -, mert szakértők szerint vagy a vezető, vagy a rendszerek, vagy több tényező együtt hibáztatható a katasztrófáért.

  • A pártvezér-gyilkosságot tüntetések követik Tunéziában

    Csütörtökön Tunéziában meggyilkolták Mohamed Brahmit, a Népi Mozgalom nevű párt fő koordinátorát. Tuniszban a belügyminisztérium előtt tömeg gyűlt össze a hír hallatán, és a kormány lemondását követelte. Az ellenzék és a szakszervezetek péntekre sztrájkot hirdettek.

  • Megható gesztus: kopaszra borotválta fejét George Bush

    Kopaszra borotválta fejét idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke, hogy így bátorítsa egy titkosszolgálati ügynök beteg gyermekét a rák elleni harcban.

  • Pontának B-terve is van a CFR Marfă privatizációjára

    Ha a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) nem hagyja jóvá a román államvasút teherszállító részlegének privatizációját, akkor a kormány eláll a magánosítástól, és az üzleti szférából keres menedzsert a CFR Marfă élére, aki egyenesbe tudja hozni a jelenleg veszteséges vállalatot.

  • Egyenruhában kezdi az udvarhelyi Tamási Áron Gimnázium a tanévet

    Kék ing és nadrág, kockás kötény és szoknya, bordó kardigán – szeptemberben egyenruhában kezdik a tanévet a diákok és tanáraik egyaránt az udvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban.

  • Mindegy milyen, csak egyetemi diploma legyen?

    A humánerőforrás szakemberek szerint a román munkaerőpiacon műszaki szakemberekből és informatikusokból van nagy hiány, ennek ellenére az erdélyi magyar felsőoktatásban a természet- és a társadalomtudományok viszik a prímet. Ennek okairól felsőoktatási szakembereket kérdeztünk.

  • Tetoválásáról azonosították a bőröndös gyilkos áldozatát

    Hátán lévő tetoválásáról azonosították azt a lányt, akinek holttestétére vasárnap találtak London Hill Mill városrészében – írta pénteken az Index. A magyar K. Alexandrát vélhetően a szintén magyar származású Gy. László ölhette meg. A lány holttestét egy bőröndben végighúzta a városrészen, majd egy erdős-ligetes területen otthagyta.

  • Legnagyobb maffiaellenes akcióját indította el az olasz rendőrség

    Nagyszabású maffiaellenes akciót indított Rómában és Calabriában az olasz rendőrség. 500 rendőr vesz részt az akcióban, amely a legnagyobb, amelyet a fővárosban és környékén valaha végrehajtottak.

  • Orbán Viktor: valóban kormányülést tartunk Tusnádfürdőn

    „Nem indokolatlan” az a hasonlat Orbán Viktor szerint, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor olyan, mint a magyar kormány egyik ülése, amelyet ezúttal Romániában szerveztek meg. Erről a magyar miniszterelnök a riporter kérdésére válaszolva péntek reggel nyilatkozott a Kossuth Rádióban.

  • Nyilvánosan bocsánatot kért az Antena3-tól az elnöki hivatal

    Nyilvánosan bocsánatot kért csütörtök este az elnöki hivatal az Antena3 hírtelevíziótól, amiért az államfő tanácsosa, Sebastian Lăzăroiu kiposztolta Facebook-oldalára az adó egyik újságírónőjének „restusált” fényképét, amelyen Mihaela Barzilă rácsok mögött látható.

  • Bűnvádi eljárás indult az Antena3 televízió ellen is

    Egy jogi személy, az Antena3 Rt. ellen is bűnvádi eljárást indított csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) abban a zsarolási ügyben, amelyben korábban bűnvádi eljárást indítottak Sorin Alexandrescu, az Intact médiatröszthöz tartozó Antena TV Group vezérigazgatója és Camelia Voiculescu, az Intact elnöke ellen is.

  • A Gyulafehérvári Caritas régi-új programjai Hargita megyében

    Támogatói szerződéseket írt alá Hargita Megye Tanácsával a Gyulafehérvári Caritas a 2013-as évre. Idén a Hargita megyében működő tizenkét programból hat Caritas-program támogatásában vesz részt a megyei tanács.

  • Vadim Tudor kirúgta Gheorghe Funart a PRM-ből

    Két nappal a Nagy-Románia Párt (PRM) rendkívüli kongresszusa előtt kizárta az alakulatból Gheorghe Funar főtitkárt Corneliu Vadim Tudor. Azt nem tudni, hogy milyen minőségben tette ezt, ugyanis a PRM országos tanácsa másfél hónapja megvonta a bizalmat a pártelnöktől.

  • Polanski portréja kerül az „árnyékában élt lány” könyvének borítójára

    Samantha Geimer, a Roman Polanski által 1977-ben megerőszakolt lány a bűncselekmény előtti hetekben modellt állt a rendezőnek, az akkor tizenhárom éves lányról készült fényképek egyike – a legelső – szerepel az immár ötven éves nő hamarosan megjelenő könyvének borítóján.

  • Kínaiak mustrálgatják Székelyföldön a pirostarka szarvasmarhákat

    Tizenegy tagú kínai küldöttség látogatott bukaresti szakemberekkel karöltve az elmúlt napokban Brassó, Kovászna és Hargita megyébe szemrevételezni a romániai pirostarka-tehénállomány javát, illetve átvizsgálni az állatok törzskönyvezési folyamatát.

  • Három napig tartó hivatalos gyász jön Spanyolországban

    Három hivatalos gyásznapot rendeltek el Spanyolországban, miután a szerdai vonatbaleset áldozatainak száma nyolcvanra nőtt. A mentés még tart, de az biztos, hogy legalább 140-en megsérültek, közülük 32-en súlyosan, írta az Index.

  • EL: leszerepeltek a magyar, remekeltek a román csapatok

    Miközben mindhárom román csapat (Astra, Pandurii és Petrolul) sikeresen vette az Európa-liga selejtezőjének második körét, addig a magyar együttesek (Debrecen, Honvéd) hazai pályán véreztek el.

  • Thorma-festmények a Quadróban és a Bánffy palotában

    A nagybányai művésztelep egyik alapító tagjának, Thorma Jánosnak, valamint pályatársainak és tanítványainak összegyűjtött alkotásaiból nyílt kiállítás Kolozsváron a nemzetközi együttműködés jegyében: a főkonzulátus kezdeményezésére magyarországi és erdélyi intézmények fogtak össze magángyűjtőkkel, közszféra a magánszférával, a tárlatot is két helyszín fogadta be: a Quadro Galéria és a Szépművészeti Múzeum.

  • Húsz év után bukott le egy kettős gyerekgyilkosság francia elkövetője

    Megoldódhat egy francia kisvárosban húsz évvel ezelőtt elkövetett kettős gyerekgyilkosság rejtélye, miután a rendőrség DNS-mintái alapján azonosította a feltételezett elkövetőt. A 37 éves férfi az elmúlt két évtizedben közeli kapcsolatban állt az áldozatai hozzátartozóival.