Winkler Gyula: gazdasági és közösségi célkitűzés a mielőbbi schengeni csatlakozás


-A A+

A schengeni csatlakozás feltételeit már nyolc éve teljesítette Románia, ezért egyértelmű, hogy kettős mércét alkalmaz az Európai Unió akkor, amikor tovább halasztja az ország csatlakozását az övezethez – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, aki Bihar megyei körútja alkalmából Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével és Szabó Józseffel, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető alelnökével Bors községbe és a biharfélegyházi határátkelőhöz is ellátogatott.

A jelenleg is európai parlamenti képviselői mandátummal rendelkező RMDSZ-es politikus szerint a schengeni csatlakozás további serkentő hatással lenne Bihar megye gazdaságára olyan körülmények között, hogy a térség már most is élen jár az EU-s finanszírozással megvalósított projektek tekintetében az észak-nyugati fejlesztési régióban.

Ezek a projektek a Bihar megyei önkormányzat által jól kigondolt stratégia alkotóelemei. Ebben harmonikusan ötvöződnek az infrastrukturális fejlesztések a helyi gazdaságra és turizmusra, valamint a kulturális létesítményekre vonatkozó projektekkel, melyek a közösség fejlődését szolgálják. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke közölte: összesen 18 európai uniós projekt lebonyolítása zajlik a megyében, összértékük közel 170 millió euró. Ebből a 170 millió euróból 137 millió euró vissza nem térítendő EU-s támogatás.

Politikai kifogásokkal akadályozzák a schengeni csatlakozást

Az RMDSZ EP-jelöltlistájának vezetője kijelentette, hogy a schengeni a csatlakozás hiánya a teljes országot, és különösen a határövezetet érinti hátrányosan. Felidézte: eredetileg a schengeni csatlakozás technikai feltételektől függött, amelyeket mind Románia, mind Bulgária maradéktalanul teljesített. Elkészült a határátkelők informatikai rendszere, amely lehetővé teszi a határt átlépő személyek teljes körű azonosítását, a rendőrség által körözött személyek kiszűrését és a vámrendszer is kiépült. „Közel egy évtizede politikai természetű feltételekkel akadályozzák a két ország schengeni csatlakozását, ezeket rendre fogalmazták meg a nyugati tagállamok akkor, amikor indokolni kellett a sorozatos halasztásokat” – nyilatkozta Winkler Gyula.

Elmondta, a határ menti övezet gazdasági szempontból többletlehetőségeket kínál a határ két oldalán fekvő szomszédos településeknek, ezeket a lehetőségeket a csatlakozás elmaradása miatt lehetetlen kiaknázni. Ez pedig napi szinten, pénzben mérhető veszteséggel jár Bihar megyében is.

„Itt a legaktuálisabb az az RMDSZ által következetesen szorgalmazott cél, hogy a schengeni csatlakozás megtörténjen. A határ mentiség azt jelenti, hogy határon átívelő kezdeményezések, közös projektek jöhetnek létre a RO-HU operatív program keretében, amely lehetővé teszi az érintett közösségek fejlődését. Bihar megyében három olyan közúti határátkelő létezik, amelyet Magyarország és Románia EU-s projektekből hozott létre, azonban ezek a schengeni csatlakozás hiányában nem használhatók” – hangsúlyozta a politikus. 

Winkler Gyula Bihar megyei látogatása alkalmából több olyan helyszínt is meglátogatott, ahol az elmúlt években EU-s forrásokból tudtak fejleszteni a helyiek. Elmondta, fontos arról beszélni, hogy mit hozott az EU a Partiumnak, és a többi határ menti övezetnek, de arról is beszélni kell, hogy mi az, amit nem hozott: elsősorban a kisebbségügyi szabályozások területén nem történtek meg a várt lépések. „Ezért minden eddiginél fontosabb a május 26-i EP-választás, amely a jövőbeli lehetőségeinket határozza meg” – mondta Winkler.








EZT OLVASTA MÁR?

X