Hegedüs Csilla: példaértékű a Bethlen Gábor Kollégium


-A A+

Az anyanyelvi oktatás fontosságáról és az uniós támogatások fontosságáról beszélt Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje a Körősi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő hivatalos megnyitóján pénteken, Nagyenyeden, derül ki az RMDSZ közleményéből.

„Gyermekeink akkor fejlődnek, akkor szívják magukba a legtöbb tudást, akkor válnak versenyképessé, ha anyanyelvünkön tanulnak. Ezért az a célunk, hogy uniós törvény garantálja anyanyelvhasználatunkat, a román állam ne korlátozhassa ennek használatát az oktatásban. Ezért májusban az erős magyar képviseletre kell szavaznunk, hogy kiharcolhassuk az őshonos kisebbségeket védő európai törvényt” – mondta el a politikus.Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje Szőcs Ildikóval, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatójával is egyeztetett a választások tétjéről, az oktatás jövőjéről. A kollégium felújítása példaértékű közösségi összefogással és európai uniós támogatásoknak köszönhetően valósulhatott meg, ma már Erdély egyik legszebb és legjobban felszerelt oktatási intézményévé vált. Hegedüs Csilla rámutatott, még rengeteg tervük van, ezért tartja fontosnak az uniós támogatások megőrzését, hiszen így évente több mint 600 erdélyi diák tanulhat az iskolában, és 100 diák pedig a kollégiumban szállhat meg. „A szórványmagyarság szempontjából hihetetlenül fontos, hogy legyen egy olyan közösségi élményt nyújtó, minőségi oktatást biztosító intézmény, ahol magyarul tanulhatnak gyerekeink. Ezért mindent meg kell tennünk” – mondta el.

„Biztosítanunk kell fiataljainknak a versenyképes, nyugat-európai szintű oktatást, ezért azt kérjük az Uniótól, támogassa a digitális eszközök használatát, a vállalkozói kedvet elősegítő, az innovatív és kreatív gondolkodást fejlesztő projekteket, amelyek által fiataljaink fejlődhetnek” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, hogy számára a Bethlen Gábor Kollégium példaértékű, hiszen ez az egyik legelső iskola, amely uniós pénzekből újult fel, és Erdély egyik legjobban felszerelt iskolájává nőtte ki magát, ahol az elméleti oktatás mellett remekül megfér a szakoktatás is. „A héten avatták fel tankonyhájukat, az udvaron most épül az óvoda, tervben van a tornakert felújítása is. Mindehhez elengedhetetlenek az európai uniós támogatások, ezért nagyon fontos a május 26-i választás, hiszen akkor dől el, hogy lesz-e aki ezeket kiharcolja az Európai Parlamentben!”








EZT OLVASTA MÁR?

X