Nagyon nem szereti az RMDSZ mostanában a külügyminisztert


-A A+

Elutasította kedden a szenátus a Teodor Meleşcanu ellen benyújtott egyszerű indítványt. Az RMDSZ is a külügyminiszter ellen szavazott.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 34 szenátora által aláírt, Meleşcanu úr, május 26-a megköveteli az ön lemondását címet viselő indítvány 37 támogató szavazatot kapott, 69-en pedig ellene voksoltak a titkos szavazáson.

Az indítvány kezdeményezői a dokumentumban és a plénum előtt tartott felszólalásukban is arra hivatkozva kérték a külügyi tárca vezetőjének lemondását, hogy a miniszter „felelőtlen módon" szervezte meg a május 26-i európai parlamenti választást és referendumot a külföldi szavazókörzeteknél. Mihai Goţiu USR-s szenátor az indítvány szövegének felolvasása után átnyújtott Meleşcanunak egy dossziét 120 ezer aláírással. A Declic közösség petíciójában szintén a miniszter lemondását követeli.

Teodor Meleşcanu felszólalásában elhárította a vádakat, és ismét hangsúlyozta: május 26-án elsősorban az okozott torlódást a külföldi szavazókörzeteknél, hogy az EP-választással egy időben referendumot is tartottak, amelyet későn írt ki az államfő, ugyanakkor az is nehezítette a szavazást, hogy a politikai pártok nagy része nem jelölt ki képviselőket mindegyik külföldi szavazókörzet választási bizottságába.

Hozzátette, az is késleltette a voksolás menetét, hogy a szavazásra jelentkezők közül sokaknak nem volt érvényes útlevelük vagy személyazonossági igazolványuk. A külügyminiszter kiemelte még, hogy a hasonló helyzetek elkerülése érdekében haladéktalanul módosítani kell a külföldön történő szavazást szabályozó törvényt.

Az RMDSZ is megszavazta az indítványt

Az indítványt az RMDSZ is megszavazta. Novák Csaba Zoltán felszólalásába elmondta: a román külügynek kötelessége lett volna az úzvölgyi ügy kapcsán betartatni a katonatemetőkre vonatkozó két állam közötti egyezményt. „A román külügy mulasztása, hogy az úzvölgyi katonai temető ügyében nem kérte számon a román kormánytól a Magyarország és Románia között megkötött, a katonatemetőkre vonatkozó egyezmény betartását. A romániai magyar közösség felháborodása jogos: a szaktárca nem tett eleget kötelességének, és nem tanúsított hajlandóságot a konfliktus feloldására, amikor megtagadta a Magyarországról érkező párbeszédre való felkérést” – mondta el az RMDSZ szenátora.

A felsőház külügyi bizottságának RMDSZ-es tagja hozzátette: a külföldi szavazás nem megfelelő szervezéséért is a szaktárcavezetőt terheli felelősség. A román külügy ugyanakkor csúfos vereséget szenvedett azáltal, hogy Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, emelte ki Novák Csaba Zoltán a felsőház plénumában. A EU-s, illetve a NATO-hoz való csatlakozás óta nem tud felmutatni kiemelkedő eredményt a külügyminisztérium, értékelte az RMDSZ-es törvényhozó.








EZT OLVASTA MÁR?

X