A bizalmatlansági indítványról szavaz a parlament: a Dăncilă-kormány sorsa a tét (percről percre)


-A A+

 

Csütörtökön szavaz a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványáról. A Dăncilă-kormány megbuktatásához 233 szavazás szükséges. A Szociáldemokrata Párt képviselői és szenátorai az ülésteremben tartózkodnak, de nem szavaznak, míg az ellenzéki honatyák – az RMDSZ-esek kivételével – a kameráknak is megmutatják, hogy milyen szintű golyót dobnak az urnákba a házszabály szerint amúgy titkos voksoláson. Szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt. Percről percre beszámolunk a parlament üléséről.

14:12
244 leadott szavazat

Végül összesen 244 képviselő és szenátor szavazott. Megkezdték a voksok összeszámlálását.

14:06
Eddig 176 képviselő szavazott

Eddig 176 parlamenti képviselő adta le szavazatát, következnek a szenátorok. (Digi24)

13:36
Taps az RMDSZ-nek és a PSD-s szavazóknak

A PSD ifjúsági szervezetének elnöke, Gabriel Petrea és két párttársa, Mihăiță Găină és Marius Bota is szavazott a bizalmatlansági indítvány vitáján, ellentmondva ezzel a pártutasításnak. A „sztrájktörőket” a szociáldemokraták részéről füttyszó, az ellenzék részéről taps kísérte. Az RMDSZ-es szavaztok leadásakor is felhangzott a taps a teremben.

12:56
Kezdődik a szavazás

Az egészségügyi gondokkal küszködő Corneliu Olar képviselőt és Lungu Vasile Cristian szenátort előre engedték a szavazáskor. A továbbiakban kormánytagok, majd a képviselőház tagjai voksolnak. A kormány tagjai nem élnek a szavazati jogukkal, és a PSD-s törvényhozók sem.

12:39
Hamarosan kezdik a szavazást

A bizalmatlansági indítvány vitája véget ért, hamarosan kezdődik a szavazás. Egyelőre arról folyik a vita, hogy szavazhat-e a mentővel hozott PMP-s szenátor, mivel nem tartózkodott az ülés eleje óta a teremben.

12:23
Ismét Dăncilă

A válaszadás jogán ismét Viorica Dăncilă kapta meg a szót. Victor Pontának azt üzenete: „ha nem tiszteli a miniszterelnököt, tisztelje legalább a nőt”, majd hozzátette, hogy „férfiasabb lesz, és nem árulja el a pártot Pontához hasonlóan”. Pontát egyébként annak idején kizárták a PSD-ből.

12:17
Ciolacu: csak a PSD válthatja le a kormányt

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a PSD a parlamenti ciklus elején bizalmatlansági indítvánnyal váltotta le saját kormányát, a Sorin Grindeanu által vezetett kabinetet. (Azóta sok szociáldemokrata a Pro Romániához igazolt, de a házelnök őket továbbra is PSD-seknek nevezte, hiszen azon a pártlistán választották meg őket.) A politikatörténetben egyedülálló lépést a PSD legnagyobb hibájának nevezte Ciolacu, de emlékeztette a jelenlévőket, hogy azóta két bizalmatlansági indítvánnyal próbálkozott az ellenzék, de túlélte a kormány. „Ezt a kormányt csak a PSD tudja leváltani” – mondta.

12:13
Mentővel hoztak egy PMP-s szenátort szavazni

Vasile Cristian Lungu PMP-s szenátor kórházi kezelésen tartózkodik a parlamenti vita napján, de mentőautóval szállították az ülésre, hogy szavazhasson. A PMP a kormány megbuktatását támogatja. A Szilágy megyei szenátort Kolozsvárról vitték a mentővel Bukarestben, és tolószékkel vitték az ülésterembe. A politikus vastagbélműtétre szorul. (Digi24)

12:08
Válaszok

Az interpellációkra adott válaszok vannak soron, amíg előkészítik a szavazást.

11:46

A politika egyszerű, de mi, politikusok túlbonyolítjuk – mondta Kelemen Hunor. A jelenlegi kormánynak nincs már ereje, üzemanyaga a további kormányzáshoz. Lemerült, hiába próbáltuk mi „két és fél éven keresztül feltölteni”, ha az energiát rossz célokra használták – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

11:31
Kelemen Hunor kap szót

Következik Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

11:29
Barna: az előrehozott választás a megoldás

Dan Barna szerint a jelenlegi kormány nem tükrözi már a választói akaratot. Emellett a parlament jelenlegi összetételében nem lehet összekovácsolni egy kormnytöbbséget, amelyik az ország normális működését tudá biztosítani, ezért csak az előrehozott választások jelentenek megoldást a politikai váslágra – mondta. Corlățeannak azt üzente, hogy a PSD a hibás az ország hátráltatásáért.

11:26
Barna: az utóbbi 30 év legrosszabb kormánya

Dan Barna szerint érettségi vizsga előtt áll a politikai osztály. „Ez a legrosszabb kormány az utóbbi 30 évben. Egyetlen autópályát sem adott át abból a 13-ból, amit a mandátum elején megígért, egyetlen regionális kórház sem készült el a nyolcból” – mondta, bízva abban, hogy ma leváltják a Dăncilă-kormányt.

11:25
Ponta: az egyetlen ország vagyunk, amelynek nincs uniós biztosa

„Az egyetlen ország a miénk, amelyiknek nincs uniós biztosa” – mondta Victor Ponta, hozzátéve, hogy a Pro Románia megszavazza a bizalmatlansági indítványt. Következik Dan Barna USR-elnök.

11:17
Victor Ponta Dăncilă-nak: ha visszautasít egy férfi, nem mondd el nyilvánosan

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke szerint a miniszterelnök azért dühös, mert a tanácsadói szerda eset folyton győzködték őt az egyeztetésről, de nem volt hajlandó. „Ha visszautasít egy férfi, legalább nem mondd el nyilvánosa, mikrofonba” – mondta.












EZT OLVASTA MÁR?

X