A bizalmatlansági indítványról szavaz a parlament: a Dăncilă-kormány sorsa a tét (percről percre)


-A A+

 

Csütörtökön szavaz a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványáról. A Dăncilă-kormány megbuktatásához 233 szavazás szükséges. A Szociáldemokrata Párt képviselői és szenátorai az ülésteremben tartózkodnak, de nem szavaznak, míg az ellenzéki honatyák – az RMDSZ-esek kivételével – a kameráknak is megmutatják, hogy milyen szintű golyót dobnak az urnákba a házszabály szerint amúgy titkos voksoláson. Szinte lehetetlen megjósolni a végeredményt. Percről percre beszámolunk a parlament üléséről.

11:11
A PNL-t az emberek jóléte érdekli

Raluca Turcan visszautasította a kormányfő és Corlățean vádjait, hogy lefaragnának a bérekből, ha kormányra kerülnének. „A PNL semmit sem von el a tisztességes emberektől, a minket a nép jóléte érdekel. Éppen a PSD az, amelyik gazdasági krízisbe taszította az országot” – mondta.

11:08
Turcan: megfutamodott a PSD

Raluca Turcan szerint az ALDE kilépése után a kormányból a Viorica Dăncilă-nak a parlamenttől kellett volna megerősítést kérnie a kormányára. Mivel ezt nem tette meg, a PSD „de facto és de iure” nem kormánypárt, Dăncilă pedig „nem miniszterelnök, hanem egy magánszemély”.

11:07
Szót kap a PNL

Raluca Turcan, a PNL képviselőházi frakcióvezetője lépett mikrofonhoz, kifejezve reményét „hogy utoljára állunk szemben egy legitimitását vesztett kormányfővel és bűnözőkből álló kormányával.

10:58
Corlățean szerint a melegházasságot törvényesítené az ellenzék

A miniszterelnök szónoklata után – amelyben többször „amatőrök szövetségének” nevezte az ellenzéket – Titus Corlățean PSD-s szenátor kapott szót, hogy „védőbeszédet” mondjon.

Óvva intett az USR és a PNL hatalomra jutásától, mert szerinte az egyenlő lenne „az abortusz népszerűsítésével” és a „melegházasság törvényesítésével”.

Az RMDSZ-nek is üzent: szerinte a magyar érdekvédelem „hol egyik, hol másik párttal tölti fel politikai tartalékait”.

10:47
A kormányfő mindenkinek beolvas

Viorica Dăncilă-nak Orbanhoz, Tăriceanuhoz, Pontához egyaránt volt „kedves szava”, inkompetensnek, elképzelés nélkülinek nevezve őket és pártjaikat, amelyek, amikor kormányon voltak, megemelték az áfát, csökkentették a nyugdíjakat és a szociális segélyeket, és eladósították az országot.Ezzel szemben a PSD-kormányzás alatt – Dăncilă szerint – „hasít” a román gazdaság, nőttek a bérek és az életszínvonal, fejlődött az egészségügy stabil a munkaerőpiac.

10:42
Visszakozott az egyik PSD-s szenátor

Emanoil Savin kormánypárti szenátor, aki eredetileg aláírásával támogatta a bizalmatlansági indítványt, távol marad a szavazástól. „Nem leszek jelen, mert nem győztek meg. Négy különböző párt négy külön véleményt fogalmaz meg” – indokolta a Mediafaxnak.

10:40
Ennyi időt kapnak a pártok

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök az ülés elején bejelentette, hogy senki sem vonta vissza az aláírását a bizalmatlansági indítványról (237-en írták alá).

A PSD 34 percet kap hozzászólásra, a PNL 16 perccel élhet, a Pro Európának és az USR-nek 7-7, az RMDSZ-nek 5 perc jut, a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciója 2, a PMP 2, a függetlenek képviselője 5 percben mondhatja el véleményét. (G4media)

10:33
Dăncilă: „Ugyanazok az amatőrök és felelőtlenek ülnek itt”

Viorica Dăncilă miniszterelnök kapott szót, hogy megvédje a kormány. „Ugyanazokat az amatőr és felelőtlen embereket látom” – kezdte, utalva az ellenzék korábbi sikertelen kormánybuktatási szándékára. Szavait felzúdulás kísérte a teremben.

10:31
Megkezdődött az ülés,felolvassák az indítványt

Az ülés 10.11 perckor kezdődött meg, hivatalosan 298 törvényhozó jelenlétét állapították meg. A bizalmatlansági indítványt Cristian Seidler USR-s képviselő olvasta fel.

10:21
Az RMDSZ teljes létszámban megjelent

Az RMDSZ  21 parlamenti képviselője és kilenc szenátora megjelent a két ház együttes ülésén. (Digi24)

10:16
334-en vannak a teremben

Az ülésen ebben a pillanatban 334 képviselő és szenátor van jelen.

10:08
Dăncilă magabiztos

Viorica Dăncilă miniszterelnök mosolyogva lépett az ülésterembe. „Nyugodt vagyok, mert nem fog átmenni a bizalmatlansági indítvány” – nyilatkozta magabiztosan.

10:06
Megérkeztek a képviselők és szenátorok

A képviselők és szenátorok jelenleg foglalnak helyet a parlamentben, de az ülés maga még nem kezdődött el. Úgy látszik, nem a pontosság a törvényhozók fő erénye..












EZT OLVASTA MÁR?

X