Orban nem cseréli le a szakbizottsági meghallgatáson leszavazott miniszterjelöltjeit


-A A+

Nem cseréli le Ludovic Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott elnöke azt a három miniszterjelöltet, akik a parlamenti meghallgatás alkalmával nem kapták meg az illetékes szakbizottságok támogatását beiktatásukhoz.

A kormányfőjelölt ezt a szerdai bizottsági meghallgatások után jelentette ki, arra hivatkozva, hogy mind a regionális fejlesztési tárca élére jelölt Ion Stefan, mind a pénzügyminiszternek jelölt Florin Citu, mind pedig a munkaügyi miniszteri posztra jelölt Violeta Alexandru esetében politikai, nem pedig szakmai döntés született.

Orban rámutatott: jelöltjeit csak azok a szakbizottságok szavazták le, ahol a - 2016-on választások óta kormányon lévő, most ellenzékbe kényszerülő - Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói vannak többségben.

Ion Stefan miniszteri kinevezése ellen 19-17 arányban szavazott szerdán a közigazgatási szakbizottság, Violeta Alexandrut 29-22-es szavazatarányban találta alkalmatlannak a munkaügyi bizottság, míg előző nap Florin Citu azért nem kapta meg a pénzügyi bizottság ajánlását, mert 19-19 arányban szavaztak mellette és ellene is.

A PNL elnöke által javasolt 18 tagú kabinet többi miniszterjelöltjét alkalmasnak találta feladata ellátására a szakbizottság. A parlamenti szakbizottságok véleményezése ajánlás jellegű, és a kormányfőjelölt döntésétől függ, hogy lecseréli-e a jelöltet.

Az új PNL-kormány hétfőn járul bizalmi szavazásra a bukaresti parlament elé.








EZT OLVASTA MÁR?

X