FRISSÍTVE - Határozatképtelen lehet a parlament a kormány beiktatásáról tartott szavazás napján


-A A+

Határozatképtelen lehet a parlament hétfőn, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt új kormányról tartandó szavazás napján, mivel a szociáldemokratákon (PSD) kívül most már a Victor Ponta vezette Pro Románia törvényhozói is közölték, hogy nem lesznek jelen a voksoláson. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ is ezzel a forgatókönyvvel számol. FRISSÍTÉS 2: Ludovic Orban szerint meglesz a kvórum.

A Pro Románia távolmaradását Adrian Țuțuianu szenátor jelentette be csütörtökön az Antena 3 hírtelevízió műsorában. A politikus kifejtette: a Pro Románia törvényhozóit baloldali érzelmű választók juttatták a parlamentbe, így nem tudnak azonosulni a jobbközép PNL kormányprogramjával.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányát nem sikerült volna megbuktatni a Pro Románia segítsége nélkül, és szavazataikra az új kormány beiktatásához is szükség van. Korábban Ponta már közölte: pártja nem szavaz bizalmat Ludovic Orban PNL-elnök kormányának, testületi távolmaradásuk viszont határozatképtelenné is teheti a parlamentet, ami a szavazás elnapolását eredményezné.

A kormányalakítással megbízott Orban szerdán még bizakodóan nyilatkozott a kabinet beiktatási esélyeiről, de elismerte, hogy az új kormányt nyíltan támogató frakcióktól csak 225 voksra számíthat, tehát a szociáldemokraták és a Pro Románia soraiból is szüksége van átszavazókra ahhoz, hogy meglegyen a kabinet beiktatásához szükséges 233 szavazat.

A két ház együttes ülése is csak a törvényhozók több mint felének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a jelenlétében határozatképes. A parlamentben mindennapos jelenség a törvényhozók átigazolása, ezért a helyezkedő politikusok viselkedését nem lehet megjósolni. A parlament honlapján csütörtök este elérhető adatok szerint a PSD-nek jelenleg 201, a Pro Romániának pedig legalább 32 szavazata van, tehát együtt többséggel rendelkeznek.

A Pro Románia pártot a – parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező, 2017 januárja óta kormányon lévő – PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök alapította két évvel ezelőtt, azon szociáldemokrata politikusok „mentőcsónakjaként", akik kegyvesztetté váltak a PSD-ben Liviu Dragnea, illetve Viorica Dăncilă pártelnöksége idején.

Pontához már több mint 30 törvényhozó ült át, a májusi európai parlamenti választásokon pedig a voksok 6,4 százalékát szerezték meg. A volt kormányfő nem titkolt szándéka, hogy a Pro Romániát tegye a baloldal vezető pártjává, és átvegye a PSD szavazótáborát. Ezért Dăncilă hatalmának gyengítése érdekében kész volt hozzájárulni a PSD-kormány megbuktatásához, de nem akar a – Klaus Johannis államfő és a PNL által kínált – jobboldali alternatíva mögé felsorakozni.

FRISSÍTÉS„Mi hétfőn ott leszünk, és szavazunk. De nagy az esélye, hogy nem lesz kvórum, és a kormány beiktatásáról csak az első elnökválasztási forduló után, november 12. körül lesz szavazás" – jelentette ki a Maszol kérdésére László Attila. A szenátor elmondta, az RMDSZ két frakciójának legutóbbi együttes ülésén az egyik lehetséges – és nagyon valószínű – forgatókönyvként számoltak azzal a lehetőséggel, hogy a parlament a PSD és a Pro Románia honatyáinak távolmaradása miatt nem lesz határozatképes.

Ponta azt is bejelentette: támogatja, hogy – két sikertelen kormányalakítási kísérlet után – az államfő feloszlassa a jelenlegi parlamentet, és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki. A jövő év végén esedékes választások előrehozását egyébként a jobboldali pártok is támogatnák, de nem úgy, hogy közben még hónapokig a Dăncilă-kabinet vezesse ügyvivőként az országot.

FRISSÍTÉS 2: Ludovic Orban úgy nyilatkozott, a PNL-kormányt várhatóan támogató 225 törvényhozó mellett személyesen tárgyalt további 11-el, és „nagy részük” megerősítete, hogy jelen lesz a szavazáson, írja a Mediafax. 

Ha a parlament hétfőn határozatképtelennek bizonyul, egy újabb bizalmi szavazást valószínűleg már csak a november 10-i elnökválasztás után fog kiírni a házbizottság szociáldemokrata többsége. Ebben az esetben a belpolitikai válság alkotmányos patthelyzetté mélyülhet, az országnak pedig még hetekig nem lehet olyan kormánya, amelynek a legitimitását nem kérdőjelezi meg az államfő, ha jelöltet javasol az Európai Bizottságba a Romániának járó biztosi posztra.








EZT OLVASTA MÁR?

X