Államfőválasztás: a magyar jelölt támogatására buzdít az MPP, a lelkiismeretre bízza az EMNP


-A A+

Mivel az RMDSZ nem támogatta a Magyar Polgári Párt törvénykezdeményezéseit és a kormányalakításkor tett ajánlásait is figyelmen kívül hagyta, nem tudja teljes mellszélességgel támogatni Kelemen Hunor államfővé választását Mezei János, de a választópolgárokat ennek ellenére arra kéri: „olyan jelöltre voksoljanak vasárnap, aki a magyarság érdekeit képviseli”. Az Erdélyi Magyar Néppárt „lelkiismereti részvételre és szavazásra” szólít.

A november 10-i elnökválasztáson 14 jelölt indul, köztük az egyetlen magyar politikus, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke. Összefoglaltuk, hogy a többi erdélyi magyar politikai párt vagy mozgalom mit üzen a választóknak a vasárnapi első forduló előtt.

Mezei: a magyarság érdekeit képviselő jelöltet támogatjuk

Érdeklődésünkre Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke elmondta, az MPP korábban felhívással fordult az államelnökjelöltek felé, és kérte, hogy vállalják fel azokat a kérdéseket és problémákat, amelyekkel a magyarság küzd.

Kelemen Hunor jelöltségével kapcsolatban kifejtette: „Szerettük volna, hogy ha a Szőcs–Beke-ügyet (a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi fiatalemberek ügyét – szerk. megj.) kezelték volna, ha a tanügyi törvénytervezetünket vagy az autonómia-statútumot támogatták volna. De sajnos visszajelzést nem kaptunk, az RMDSZ nem kérte a véleményünket és a hozzájárulásunkat sem. Mégis, a választópolgárokat arra biztatnám, hogy olyan jelöltet támogassanak, aki a magyarság érdekeit képviseli, és aki a magyarság problémáival foglalkozna.”

A pártelnök azt mondta, hogy az említett okok miatt nem tudok kampányolni és felszólalni teljes mértékben Kelemen Hunor mellett, de hozzátette azt is: „nem fogom sose kérni azt a választópolgároktól, hogy olyan jelöltre szavazzanak, aki a magyarság ellen tesz, és a magyarság érdekeit nem tartja szem előtt”.

Mezei János szerint a legfontosabb az, hogy egyetlen jelölt sem hunyhat szemet a kisebbségi kérdés felett. „Magyarok is élnek Romániában, még akkor is, ha egységes és oszthatatlan államként emlegetik. Magyarként más igényekkel élünk, másként gondolkodunk és másképpen szeretnénk megőrizni hagyományainkat. Ha az államelnökjelöltek ezt nem veszik figyelembe, akkor a Magyar Polgári Párt nem tud teljes bizalommal támogatni egyetlenegy jelöltet sem” – jelentette ki.

A Magyar Polgári Párt mélységesen elítéli, hogy Fekete-Győr András, a magyarországi Momentum Mozgalom elnöke egy román párt, az USR–PLUS mellett folytat kampánytevékenységet – írta csütörtöki közleményében az MPP. Mint ismert, november 3-án Fekete-Győr András Kolozsváron vett részt az USR–PLUS pártszövetség kampányrendezvényén, és a Dan Barna államfőjelöltre való szavazásra biztatott. „Felháborító, hogy a szélsőségesen balliberális nézeteket valló pártelnök ismételten megpróbálja Erdélyben folytatni nemzetellenes tevékenységét, és egy olyan román pártszövetség támogatására buzdít, melynek egyik vezetője, Dacian Cioloș a szélsőségesen magyarellenes Vatra Românească tagja volt, mely szervezet egyik legfőbb felelőse a marosvásárhelyi Fekete márciusként elhíresült pogrom megszervezésének” – fogalmaz a párt csütörtöki közleménye. 

Lelkiismereti részvételre és szavazásra szólít az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége által csütörtök délután kiadott közlemény szerint az EMNP által javasolt magyar összefogás meghiúsulása miatt nehéz helyzetben van az a romániai magyar választó, aki „egyrészt reálpolitikai megfontolások, másrészt a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról, hogyan szavazzon az államelnök-választás első fordulójában.”

A kommünikében emlékeztetnek arra, hogy a magyar közösség nevében induló jelöltet „még 30 esztendővel a rendszerváltozás után sem fenyegeti a győzelem reménye”, egy ilyen kampány viszont lehetőség a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, amelyeket csak a román társadalom többségének támogatásával lehet rendezni.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a jelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat pufogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról” – fogalmaz a párt vezetősége, amely „mind a választásokon való részvételt, mind a szavazást a közösségünk tagjainak lelkiismeretére bízza”.

Tőkés: az RMDSZ jelöltje emelje fel szavát Bekéék érdekében

Egyetért Mezei János MPP-elnökkel és Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének véleményével, hogy az RMDSZ-nek feltételül kellett volna szabnia az új kormány támogatásához Beke István Attila és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását – fejtette ki a székely politikai foglyok ügyében kiadott nyilatkozatában Tőkés László volt európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az egykori református püspök szerint „sajnálatos, hogy politikai foglyaink kiszabadítása ügyében többnyire csak egyéni erőfeszítések történnek, (...) miközben az RMDSZ parlamenti frakciója és vezetősége mélységesen hallgat ebben a főbenjáró magyar – kisebbségi – ügyben.”

Tőkés László szerint az államfőválasztási kampány kiváló alkalmat kínálna arra, hogy az RMDSZ jelöltje – az úzvölgyi katonai temető ügyéhez hasonlóan – felemelje szavát érdekükben. Azonban hozzátette: „Hogyan is várhatnánk el Klaus Johannis államelnök és a román politikai osztály segítségét – nevezetesen az államfői amnesztiát –, miközben saját államelnökjelöltünk, Kelemen Hunor és pártbéli társai opportunizmusból vagy taktikai meggondolásból nem tartják fontosnak miattunk és értünk szenvedő honfitársaink képviseletét?”

Tőkés László és Kulcsár-Terza József szerdán látogatta meg a feketehalmi börtönben öt-ötéves büntetésüket töltő Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt. „A kézdivásárhelyi fiatalokat a terrorizmus mondvacsinált vádjával, politikai megrendelésre, a román titkosszolgálat közreműködésével, az autonómiájáért harcoló székely magyar közösség megfélemlítése szándékával vetették börtönbe” – emlékeztetett közleményében az EMNT elnöke, aki a székelyföldi fiatalok feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátását követelte.

„Kelemen Hunor pártelnökkel együtt üdvözöljük a Markó Attila, Ráduly Róbert Kálmán és Antal Árpád peres ügyeiben történt kedvező fejleményeket – de hasonló mértekkel mérve ugyanezt várjuk el a párton kívüli székelyföldi testvéreink esetében” – tette hozzá Tőkés.








EZT OLVASTA MÁR?

X