Ludovic Orban: a hazatérő román állampolgárok éjszaka áthaladhatnak Magyarországon


-A A+

Magyarország minden nap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak Magyarországon – közölte Ludovic Orban román miniszterelnök szerdán a videokonferencia formájában tartott kormányülés első, sajtónyilvános perceiben.

A román kormányfő beszámolt arról, hogy a nap folyamán Orbán Viktorral folytatott megbeszélése során kapott hivatalos tájékoztatást a román állampolgárok magyarországi átutazásának szabályozásáról. A két kormányfő abban is megállapodott, hogy az áruszállítást nem korlátozzák, a fuvarozók normális körülmények között folytathatják tevékenységüket. Ludovic Orban hozzátette: a román hatóságok nem kötelezik karanténra az országba érkező áruszállító gépkocsivezetőket, amennyiben nincsenek a Covid-19-re utaló tüneteik, és betartják a számukra előírt járványügyi óvintézkedéseket.

Orban ugyanakkor felhívta a román hatóságok figyelmét, hogy nagyon határozottan érvényesítsék a több ezer külföldről hazatérő román állampolgárral szemben a járvány megfékezését célzó óvintézkedéseket: a „vörös zónákból" érkezőket hatósági karanténba kell kísérni, azokat pedig, akik olyan országokból jönnek, ahol több mint 500 fertőzöttet regisztráltak, otthoni elkülönítőbe kell küldeni. A házi karantén szigorú betartatásáról, illetve a megszegésével járó büntetésről hamarosan katonai rendeletet adnak ki – ezt a Romániában hétfőtől hatályos rendkívüli állapot teszi lehetővé.

Szerda délelőtt ismét torlódás alakult ki az osztrák–magyar határon, Hegyeshalomnál. Az osztrák oldalon bolgárok, románok, ukránok és macedónok is vannak, akik tiltakozásul elállták az utat, így a magyarok sem jutnak el a határig.

A koronavírus-válság miatt tömegével indultak haza a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások, de Magyarországra csak a magyar állampolgárok léphetnek be. Az éjszaka folyamán a magyar hatóságok humanitárius folyosót nyitottak a Hegyeshalomnál kedden feltorlódott román és bolgár állampolgárok számára, lehetővé téve, hogy konvojban áthaladjanak az országon. Ezt a megoldást rendszeresíti a magyar és román kormányfő között született megállapodás.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.







EZT OLVASTA MÁR?

X