Tőkés László: az államfőnek haladéktalanul le kell mondania


-A A+

Lemondásra szólította fel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Tőkés László, a szervezet elnöke Klaus Iohannis államfőt a Székelyföld autonómiastatútumára vonatkozó törvénytervezet hallgatólagos képviselőházi elfogadása kapcsán mondott kijelentései miatt.  

Az EMNT csütörtöki közleményében „mélységesen elítéli" Klaus Iohannis szerdai nyilatkozatát, ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította az utóbb a szenátus által döntő házként elvetett jogszabályt, és továbbra is következetesen kiáll Székelyföld területi autonómiája mellett. A Tőkés László volt református püspök és európai parlamenti képviselő által jegyzett közlemény szerint az államfő „uszító, gyűlöletkeltő beszéde” a büntetőtörvénykönyv paragrafusaiba ütközik, etnikai feszültségeket szít, és mint ilyen, mélységesen kisebbség-, illetve demokrácia- és Európa-ellenes.

„Méltán várható el, hogy a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt, valamint a Romániai Német Demokrata Fórum is elhatárolódjék tőle, melyeknek Klaus Iohannis előzőleg elnöke volt. Szégyenletes körülménynek tartjuk, hogy erdélyi szász államelnökünk és magyar felmenőkkel rendelkező miniszterelnökünk, Ludovic Orban a román–magyar megértés és megbékélés helyett a sovén magyarellenességet gerjesztik” – olvasható. Tőkés László emlékeztetett arra, hogy harminc éve Ion Iliescu volt szocialista elnök szeparatizmussal vádolta meg az autonómiájuk mellett felsorakozó erdélyi magyarokat, és a „magyar kártya” kijátszásával nyitott utat a marosvásárhelyi magyarellenes agresszió előtt.

„Megdöbbentő hasonlósággal és gátlástalansággal ugyanerre vetemedik most német nemzetiségű, evangélikus-lutheránus vallású utódja, Klaus Iohannis, aki bármely valós alap nélkül ismét Erdély Magyarországhoz való csatolásával riogatja a román közvéleményt” – írta az EMNT elnöke.

Tőkés felidézte, hogy a romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából elmondott tavaly decemberi beszédében Orbán Viktor magyar miniszterelnök „a románokkal közösen egy új Közép-Európa építése” mellett foglalt állást, Iohannis ellenben mostani nyilatkozatában is a magyar miniszterelnök ellen vádaskodik, ahelyett, hogy a népek közötti együttműködésen és a román–magyar megegyezésen munkálkodna. Mindezeket figyelembe véve, az EMNT „méltatlannak ítéli Klaus Iohannis urat magas tisztségére, és az államelnökségről való lemondásra szólítja fel őt”.

Az államfő szerdán kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Nyilatkozata élénk negatív visszhangot váltott ki. Az RMDSZ és több román párt elítélte, a magyar külügyminiszter is reagált rá, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.







EZT OLVASTA MÁR?

X