A PSD is feljelenti Iohannist a diszkriminációellenes tanácsnál


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) feljelenti az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Klaus Iohannis államelnököt a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete kapcsán tett „hamis információkon alapuló gyűlöletkeltő kijelentései' miatt – jelentette be pénteken Marcel Ciolacu, az alakulat ügyvivő elnöke.

Ciolacu Facebook-üzenetben követelte, hogy hívják össze a jövő hétre a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) és a Külügyi Hírszerző Szolgálatot (SIE) ellenőrző parlamenti bizottságokat, amelyek hallgassák ki a két szolgálat vezetőjét az államelnök által tett hamis információkkal kapcsolatban.

Azzal is vádolta Klaus Iohannist, hogy „nem tud túllépni azon, hogy ő a PNL elnöke volt”, emiatt úgy viselkedik, „mintha nem lenne minden román elnöke”. Marcel Ciolacu úgy vélte ugyanakkor, hogy a Székelyföldet érintő kijelentéseivel Iohannis 'tulajdonképpen takargatni akarta az általa vezetett PNL-kormány inkompetenciáját, ami a koronavírus-járvány okozta válság kezelését illeti.

„Iohannis el akarta volna kendőzni a PNL-kormány inkompetenciáját, amely nem állt elő a gazdaság újraindítását célzó projekttel. Ebben a helyzetben csupán az állampolgárok hoztak áldozatot, akik otthon ültek. Jogukban áll tudni, hogy mikor térhetnek vissza dolgozni, mikor vehetik fel fizetésüket. Azonban a PNL-kormány és Iohannis nem közöl velük semmit! Nevetséges elterelő hadműveletekhez folyamodnak” – írja Ciolacu.

 

A szociáldemokrata vezető szerint Iohannis és a kormány nem adott megoldást a lakosság valós problémáira, emiatt „gyűlöletkeltéshez, etnikumközi feszültségkeltéshez és hazugsághoz” folyamodtak.

„Még egy iskolás gyermek sem tudná azt elképzelni, hogy egy politikai párt vagy szervezet Románia integritására tudna törni. Iohannis támadása a lehető legkínosabb! Senki nem adja el Erdélyt! Románia az Európai Unió és a NATO tagja! Sajnálatos módon azonban Iohannis nem egy európai elnök” – írta Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis szerdán mondta el hírhedt beszédét a Székelyföld autonómistatútumának törvénytervezet képviselőházi hallgatólagos elfogadása kapcsán, gúny tárgyává tette a magyar nyelvet, s többek között azt mondta, hogy a PSD az RMDSZ-szel és a magyar kormánnyal kötött „titkos egyezség alapján odaadta Erdélyt a magyaroknak”. Később az elnök tudomásul vette, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómiastatútumát, és megjegyezte: az ehhez hasonló törvénykezdeményezéseknek nincs, amit keresniük a román parlamentben.

Iohannis stílusát több román politikai párt és neves román véleményformálók is elítélték, tiltakozott ellene Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és a felvidéki Magyar Közösség Pártja is, míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy ilyen mondatokat „a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából", de hozzátette, várni kell, mert nem tudni, provokációról, „balesetről" vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédő Szolgálata még szerdán közölte, hogy kérik a diszkriminációellenes tanácsot vizsgálja meg Iohannis nyilatkozatát, hogy az gyűlöletkeltésnek minősül-e.

(Nyitókép: Marcel Ciolacu | Forrás: Facebook)








EZT OLVASTA MÁR?

X