A PSD elnöke az államfő nyilatkozatáról: „Az volt az érzésem, hogy Vadim Tudor él”


-A A+

Székelyföld autonómiastatútumát soha nem szavazta meg a képviselőház - szögezte le szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, aki durva támadásnak minősítette Klaus Johannis államfő ebben a témában tett szerdai nyilatkozatát.

"Azt szeretném, ha nem hagynánk, hogy egy hazugság elterelje a figyelmet Románia valódi problémáiról. A Székelyföld autonómiájáról szóló tervezetet ma (szerdán - szerk. megj.) véglegesen elutasította a szenátus. A statútumot a képviselőház sem szavazta meg soha” - fogalmazott Ciolacu.

Rámutatott: a kormány csak négy hónap elteltével küldte el "négy szóban megfogalmazott" álláspontját, amikor már lejárt a tervezet hallgatólagos elfogadásának határideje. Azt mondta: emiatt nem tűzte napirendre a tervezetet az alsóház plénuma, csakhogy az államfőnek „nem jut ideje” arra, hogy észrevegye, a „kormánya” nem látja el a feladatát.

 

„Őszintén mondom, ma úgy éreztem, hogy Vadim Tudor életben van, és ő Románia elnöke, és nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, akinek ez volt az érzése. Az ilyen támadások nem méltók egy európai ország elnökéhez! Jó románnak, hazafinak lenni azt jelenti, hogy nem küldöd el a polgáraidat minden biztosítás, segítség és törvényes szerződés nélkül Németországba spárgát szedni” - mondta Ciolacu, aki szerint ugyancsak az államfő feladata lett volna védelmébe venni a budapesti román nagykövetet, akit azért támadtak, mert az ország érdekében szólalt fel.

Marcel Ciolacu ugyanakkor kérte a hírszerző szolgálatokat, hogy ismertessék nyilvánosan, küldtek-e Klaus Johannis államfőnek bármilyen információt a PSD elleni vádaskodásával kapcsolatban. "Kedves románok, senki sem adta el Erdélyt, és soha nem is fogja eladni. Erdély Románia része volt, ma is az, és az is marad" - nyilatkozta a politikus.








EZT OLVASTA MÁR?

X