Online petíció indult Iohannis nemzetközi kitüntetésének visszavonásáért


-A A+

Néhány nappal elindítása óta, péntek délutánig több mint 3200-an írták alá azt az állampolgári kezdeményezést, amely megakadályozná, hogy Klaus Iohannis államfő megkaphassa a nemzetközi Károly-díjat. A CitizenGo platformon indított kampány kezdeményezői így tiltakoznak a román elnök kitüntetése ellen.

A díjat ajándékozó német szervezet, az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Iohannisnak, ami a román elnök magyarellenes kirohanásai tükrében visszás.

„Sajnos a díj odaítélése óta eltelt időszakban bebizonyosodott, hogy nemhogy nagyon, de egyáltalán nem támogatja a kisebbségeket és a sokszínűséget, hanem a múlt század legsötétebb nacionalista irányzatait követi, így méltatlanná vált egy olyan díjra, melynek korábban II. János Pál és Ferenc pápa is kitüntetettje volt” – olvasható a petícióban. Hozzátették, a román elnök televíziós beszédében nyíltan kisebbségellenes nézeteinek adott hangot, elutasítva a kisebbségi autonómia minden formáját.

Április végén a bukaresti parlament alsóháza kifutott a határidőből, így nem tudta vitára bocsátani Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, ami ezért hallgatólagosan elfogadottnak bizonyult, és átkerült a döntő házba, a szenátusba (ott persze leszavazták a román pártok). Iohannis a képviselőházi hallgatólagos elfogadása nyomán azt mondta, hogy a Szociáldemokrata Párt az RMDSZ-szel „a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Még a magyar miniszterelnököt is belekeverte az ügybe. „Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért?” – tette fel a szónoki kérdést a párt vezetésének Iohannis, aki előtte gúnyos hangnemben magyarul köszöntötte a PSD-t.

A nyilatkozatot az erdélyi magyar szervezetek, a magyar kormány, az ellenzéki román pártok és a higgadt román véleményformálók egyhangú tiltakozása követte, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig ötezer lejre megbírságolta az államfőt gyűlöletkeltés miatt. Ilyen körülmények között kapta volna meg a Károly-díjat Iohannis az „európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért”.

A koronavírus-járvány miatt a csütörtökre tervezett eseményt elhalasztották, így most várhatóan őszig van lehetőség a kitüntetés megakadályozására. A díjat adományozó német alapítvány egyelőre kitart döntése mellett. A testület elnöke, Jürgen Linden az Aachener Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: vizsgálták a kijelentést, de a díj átadásáról szóló döntésen nem változtatnak.

A petíció itt írható alá.








EZT OLVASTA MÁR?

X