FRISSÍTVE – Második nekifutásra is döntésképtelen a parlament, berekesztették a bizalmatlansági indítvány vitáját (percről percre)


-A A+

FRISSÍTVE: A kétkamarás parlament hétfőn 14 órakor kezdődött együttes ülésének elhalasztását követően, délután fél négytől szavaznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról. A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi „káoszra" hivatkozva, a PNL-kormányt korrupcióval vádolva kezdeményezte a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt. A Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) és a Pro Románia párttal együtt a papírforma szerint összegyűjthetik a szükséges 233 szavazatot a Ludovic Orban vezette kabinet megbuktatásához, de csak akkor, ha a szavazáson nem lesznek hiányzók és „átszavazók”. FRISSÍTÉS: Második nekifutásra sem volt meg a kvórum, így az ülést berekesztették.

Ședința în plen a Camerei Deputaților și Senatului 31 08 (III)

Közzétette: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor – 2020. augusztus 31., hétfő

 

16:48
Berekesztették az ülést

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a PSD elnöke bejelentette: mivel csak 226-an jelentek meg a bizalmatlansági indítvány vitáján (a szükséges 233 helyett), a két ház együttes ülése határozatképtelen, ezért az ülést berekesztette.

16:09
Vasilescu: úgy néz ki, nem lesz kvórum

Lia Olguța Vasilescu (PSD) a névsorolvasásról elmondta: úgy néz ki, most sem lesz meg a kvórum... Ahhoz, hogy az ülés határozatképes legyen, 233 törvényhozó jelenlétére van szükség, pont annyira, ahány szavazat kell, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen, és megbukjon a kormány. (Hotnews)

16:04
Benedek: szavazáskor jelen leszünk

Az RMDSZ részéről Benedek Zakariás képviselőházi frakcióvezető kellett volna elvégezze a névsorolvasást, de a pulpituson közölte, hogy a szövetség törvényhozói jelenleg nincsenek a teremben, de a szavazáskor megjelennek – még ha nem is élnek a szavazati jogukkal.

15:59
Névsorolvasás

Lia Olguța Vasilescu (PSD) volt munkaügyi miniszter végzi a szociáldemokraták névsorolvasát.

15:55

Az RMDSZ törvényhozóinak többsége jelen lesz a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, de nem élnek a szavazati jogukkal – jelentette ki Kelemen Hunor parlamenti képviselő, az magyar érdekvédelmi szövetség elnöke. A szövetség távol akarja tartani magát a PSD és a PNL közötti hatalmi harctól, és nem akar segédkezet nyújtani ahhoz, hogy a PNL áldozati szerepben tetszeleghessen. (MTI)

15:49
Most sem sietik el

Akárcsak kora délután, most sem sietik el a kezdést a törvényhizók... 14 órakor, amikor Marcel Ciolacu az eredeti programnak megfelelően megnyitotta az ülést, 170-en voltak a teremben. Ahhoz, hogy döntőképes legyen a testület, legalább 233 törvényhozó jelenlétére van szükség, ezért halasztották későbbre a parlamenti vitát. (Agerpres)










EZT OLVASTA MÁR?

X