Tíz pontban fogalmazta meg gyergyószentmiklósi fejlesztési elképzeléseit az RMDSZ


-A A+

A gyergyószentmiklósi RMDSZ kedden délelőtt ismertette a következő négy évre tervezett elképzeléseit. Csergő Tibor András polgármesterjelölt és a tanácsosjelöltek a 7-es kilométernél lévő vízháznál mutatták be a tíz pontot tartalmazó változást ígérő programfüzetüket.

A helyszínnel jelezni kívánták, hogy egyebek mellett fontosnak tartják a folyamatos és minőségi ivóvíz biztosítását, valamint a teljes vízhálózat kiépítését.

 „Nem véletlenül választottuk ezt a helyszínt, hiszen tudjuk, hogy még a napokban is probléma az, hogy az ivóvízellátás akadozik a városban” – hangsúlyozta Csergő, kiemelve, hogy rendszer- és szemléletváltást akarnak, ezért tíz pontban fogalmazták meg mindazokat a sebeket, amelyeket a lakossággal konzultálva úgy látnak, be kell gyógyítani, illetve azokat a fejlesztéseket, amelyeket mielőbb véghez szeretnének vinni.

A helyi RMDSZ szerint Gyergyószentmiklóson azért nincsenek az utak rendbe téve, mert az önkormányzat adminisztratív testülete éveken, évtizedeken keresztül nem rendezte a város útjainak tulajdonjogát. Ezért azok a támogatások, amelyek a megyétől, kormánytól, uniós alapoktól érkeztek, mindig kérdésessé és bizonytalanná váltak. Négyéves mandátum után a város úthálózatának minimum a 35 százalékának meg kell újulnia – jelentette ki a polgármesterjelölt.

Az RMDSZ segítségével a román kormány támogatásával jelentős összegek érkeztek a városba az ivóvíz- és szennyvízhálózat korszerűsítésére.

 „Azt látjuk, hogy ebben a kérdésben is gazdátlanság van, sok a műszaki hiba, nincs, aki felügyelné a munkálatokat a város részéről. Az ivóvíz-szolgáltató céget megbuktatták, csődbe vitték, és most utolsó pillanatban próbáltak új céget létrehozni a távhőszolgáltató részeként. Ez egy kényszerhelyzet, amiben nem lehet semmit sem fejleszteni” – összegzett Csergő Tibor.

A fűtés és gázrendszer korszerűsítése is várat magára

Úgy gondolják, hogy a tömbházlakók számára az elkövetkező négy évben lépcsőzetesen 15-20 százalékkal csökkenteni kell a távhő árát, hiszen a faőrlemény is olcsóbb lett. A tömbházak körüli területek rendbetételét is fontosnak tartják, három mintaprojektben gondolkodnak, mindegyik negyednek külön tervekkel. Az elképzelés zöldövezeteket, parkolószigeteket, játszótereket foglal magában.

A magánházakban élőkre is gondolnak: igény szerint terjesztenék a gázhálózatot. Városi gázkarbantartási szakcsoport is létre szeretnének hozni a közműszolgáltatón belül, amely a meghibásodások, vagy bármilyen probléma esetén a lakók rendelkezésére áll.

Egészségügyi fejlesztések terén fontosnak tartják az összefogást a megyében lévő többi kórházzal, hogy a rivalizálás megszűnjön, és szegmentált fejlesztések jöjjenek létre. További orvosi lakások építését is prioritásnak tartják, valamint a szakrendelések bővítése többek között onkológiával, amire sajnos nagy szükség lenne Gyergyószentmiklóson is.

„A régi kórház épülete 2008 óta üres. (…) Mi úgy gondoljuk, hogy továbbra is meg kell őrizni az egészségügyi hálózatban, Dr. Benedek Csaba tanácsosjelölt kollégámmal azon vagyunk, hogy rehabilitációs központot indítsunk, mert a térségben ilyen nincs. Amikor itt volt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, biztosított arról, hogy ezeket a projekteket tudják majd támogatni” – részletezte az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Borszéken Mik József RMDSZ-es polgármesternek sikerült több mint negyven családnak ingyen közművesített telket biztosítani, ahhoz, hogy építkezzenek. Ahhoz, hogy Gyergyószentmiklóson újra élet, itt is szükség van erre, így a következő négy évben a városban is szeretnének ingyen közművesített telkeket biztosítani a fiatal családoknak – jelentette ki a jelölt.

A fiatal vállalkozókat összefogva a nagyvállalkozókkal lehetőséget akarnak biztosítani a munkahelyteremtésre. Támogatják az ipari zóna kihasználásának erősítését a barnamezős beruházások segítségével, hogy elinduljon a gazdasági élet, amit az új terelőút is segíteni fog. Az RMDSZ segítségével Székelyudvarhelyen már működik az inkubátorház, az ottani tapasztalatok átemelésével szeretnék a gazdasági életet felzárkóztatni. Emellett a turisztikai beruházások, az élelmiszeripar fellendítése, mobil vágóhíd létrehozásának támogatása is szerepel a terveik között.

Közvetlen kapcsolat a városlakókkal

 „A polgármesteri hivatal bezárt központtá vált, nagyon nehéz a párbeszéd az ügyintézés kapcsán, nincs kommunikáció a lakosság és a városvezetés között. Leegyszerűsített és digitális ügyintézést szeretnénk bevezetni, a bürokrácia leépítésével. A régi városháza épületében modern adminisztrációs és ügyfélfogadó centrumot szeretnénk létrehozni egypultos rendszerrel. Gondolkodunk a városgazdálkodás újjászervezésén is, hiszen azt látjuk, hogy hiába van mellékgazdaság, Vitalissima, mégis rengeteg munkát kiszerveznek. Például a kertészetet, amiről évtizedekig híres volt a város, mert ellátta a térséget a virágokkal, tönkretették, felszámolták, és most az adófizetők pénzén vásárolják a virágokat. Fontos lenne, hogy mi szépítsük a városunkat” – emelte ki Csergő Tibor.

A közbiztonság erősítését is fontos célként fogalmazzák meg: a helyi rendőrség aktivizálása, szociális programok kezdeményezése a mélyszegénység felszámolására, illetve a bölcsődei helyek bővítése.

A programfüzet hátoldalán egy felhívást is megfogalmaztak a következőképpen: „szóljon hozzá, legyen a partnerünk. Mindezt megvalósítani Önökre is szükségünk van. A város nem nekünk épül, hanem általunk!”

A gyergyószentmiklósiak Csergő Tibor András polgármesterjelölt közösségi oldalán is megfogalmazhatják véleményeiket.








EZT OLVASTA MÁR?

X