Iohannis: „horror-forgatókönyvet” indíthat el a negyven százalékos nyugdíjemelés


-A A+

3 milliárd euró európai támogatás elvesztését és az ország hitelminősítésének lerontását kockáztatja Románia a parlament által elfogadott költségvetés-kiigazítással, jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök, aki „horror-forgatókönyvnek” nevezte ezt a lehetőséget.

„Sajnálatos módon mindkét forgatókönyv lehetséges. Az Európai Bizottság vezető tisztviselői – itt nem kívánok neveket mondani – egyenesen megmondták: ha a parlament által elfogadott költségvetés-kiigazítás hatályba lép, megvonnak tőlünk mintegy három milliárd eurót az ígért európai alapokból, mivel a szerződések több előírását is megszegjük. Ugyanakkor a minősítő ügynökségek biztosan jelentősen rontani fognak az ország minősítésén, ha ezekre az óriási kiadásokra sor kerül. Nem is beszélve arról, hogy ezekre a költségekre egész egyszerűen nincs pénz” – fejtette ki Iohannis a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a parlament döntése nyomán Románia kockáztatja-e bizonyos európai alapok elvesztését és az országminősítés lerontását.

Az államfő szerint meg kell várni a megfelelő pillanatot

„Gondolják el, mi történik, ha több milliárd eurótól elvágnak minket, és emellett az ország minősítését is lerontják. Nekünk már nem is lesz ahonnan pénzt szerezni, mert egy rossz minősítés esetében senki nem akar már pénzt adni. Ez a forgatókönyv maga lenne a horror” – fűzte hozzá az államfő.

A tanári bérek és a nyugdíjpont 40 százalékos emelését akkor lehet majd csak megvalósítani, miután Románia kilábal ebből a gazdasági válságból, és az ország pénzügyei stabilizálódnak, szögezte le Iohannis, hozzátéve, hogy a költségvetés-kiigazítást „egy felelőtlen PSD által vezetett” parlamenti többség fogadta el.

„Jó volna emelni a nyugdíjakat, a tanárok fizetését, az is, hogy bónuszt kapjanak, mindezeket én is, a kormány is szeretné. A nyugdíjakat már 14 százalékkal megnövelték. Hiába szeretnénk ennél többet, figyelembe kell vennünk a jelenlegi helyzetet, a pandémiát, a válságot, azt, hogy az állami büdzsén már így is óriási a nyomás. A felelőtlen PSD által vezetett parlamenti többség által megszavazott költségvetés-kiigazítás a GDP 6 százalékával terhelné meg jövőre a büdzsét” – mutatott rá Iohannis. Az államfő szerint meg kell várni a megfelelő pillanatot mindezekre.

(Címlapi illusztráció: Pixabay.com)
EZT OLVASTA MÁR?

X