Kiskorú szavazók, eltűnt pecsét, szavazók szállítása – számos ügyben indítottak eljárást Háromszéken


-A A+

A Kovászna megyei rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint Zabolán vizsgálat indult két kiskorú ellen, akik szüleik személyazonossági igazolványával jelentek meg a szavazókörzetben és azok nevében le akarták adni a szavazatukat. A helyszínen lévő rendőrök eljárást indítottak az ügyben. 

Egy sepsiszentgyörgyi szavazókörzetből azért riasztották a rendőrséget, mert eltűnt egy szavazáshoz használatos „Votat” pecsét. A háromszéki rendőrség nyomozást indított a tettesek kézre kerítése és a pecsét visszaszerzése érdekében. 

Nagyajtán panaszt tettek egy helybéli lakos ellen, aki több személyt szállított autójával a szavazókörzethez, és felmerült a szavazás befolyásolásának gyanúja, tájékoztatott a háromszéki rendőrség. 

Hozzátették: panaszt kaptak egyik versenyben lévő politikai párt képviselőitől, hogy egy másik párt jelöltje választási anyagokat tett közzé a közösségi oldalon, amit törvény tilt, hiszen kampánycsend van. Ezekben az ügyekben is zajlik a rendőrségi vizsgálat. 

Mint arról korábban beszámoltunk, egy kézdivásárhelyi választópolgárnak sokba került a maszkviselés megtagadása. A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint egy kézdivásárhelyi szavazókörzetnél egy férfi szavazata leadásakor megtagadta a védőmaszk viselését, ezért az érvényes szabályok értelmében az illetőt 1800 lejre megbüntették.

Gidófalváról az a bejelentés érkezett, hogy az egyik polgármesterjelölt támogatói megpróbálják befolyásolni a szavazásra jelentkező polgárokat, hogy kire üssék a pecsétet. A rendőrség vizsgálata során megállapította, hogy a panasz nem megalapozott.

Kovászna megyében továbbá 6 választási rendellenességről szóló panasz érkezett a hatóságokhoz. Ezekből három panasz Sepsiszentgyörgyről és egy-egy Kovászna és Bodzaforduló városokból, valamint Nagyajta községből érkezett. Mindegyik esetben arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy olyan személyek kívántak szavazni, akik nem szerepeltek az adott település állandó szavazó polgárainak listáján. A vizsgálatok során azonban megállapították, hogy minden érintett az adott településen rendelkezett ideiglenes tartózkodási engedélye, így pótlistán adhatták le szavazatukat. 

(Címlapfotó forrása: Pataky Lehel Zsolt)








EZT OLVASTA MÁR?

X