Marossy Zoltán: teljes megújulásra van szükség a Temes megyei RMDSZ-szervezetekben


-A A+

Katasztrofálisnak nevezte a vasárnapi helyhatósági választásokon elért eredményeket Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke, aki az alapszervezetek teljes megújulását szorgalmazta.

Nem jutott be a temesvári képviselőtestületbe az RMDSZ, holott négy éve két jelöltje is mandátumot szerzett, ráadásul Farkas Imre személyében RMDSZ-es alpolgármestere is volt az önkormányzatnak. Bár a szavazatok számlálása nem mindenütt fejeződött be hétfő délelőtt, Marossy szerint „meg se közelítették” az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Hasonló a helyzet a megyei tanács esetében is, ahová, legutóbb húsz éve juttatták be a bánsági magyarok az RMDSZ jelöltjeit – tette hozzá a tisztségviselő, aki egyben az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje is volt.

Legalább ennyire fájó a szervezet számára az eddigi két községi polgármesteri tisztség egyikének az elvesztése. Csáki Károly Végváron – két mandátum után – nem tudott újrázni; a megyei elnök szerint hatékonyabb kampánnyal meg lehetett volna tartani a végvári polgármesteri mandátumot, még ha a községközponthoz tartozó másik két faluval együtt többséget is alkot a románság a községben. Igazfalván megmaradt az RMDSZ-es polgármester, Ihász János már az ötödik mandátumát kezdheti meg, Marossy szerint ötven százalékos szavazataránnyal nyert.

Szintén jelentős magyar közösség alkotja Ótelek községet (Jánosfölde tartozik hozzá közigazgatásilag, és a két településen majdnem fele-fele arányban laknak magyarok és románok), ahol Szabó Csaba volt a szövetség polgármesterjelöltje, de az Erdélyi Magyar Néppárt is megpályázta a tisztséget, sőt a román pártok egy része is magyar jelölteket indított. Az RMDSZ-es Szabó Csaba végül a harmadik lett a győztes a Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltje mögött.

Marossy Zoltán csalódottan vette tudomásul az eredményeket, és szorgalmazta, hogy a decemberben esedékes tisztújítások során teljes megújulás történjen az RMDSZ tagszervezeteiben. „Két éve azért vállaltam el a megyei elnöki tisztséget, mert úgy láttam, hogy ilyen-olyan elhajlások történnek a szervezetben, ami nem megengedett. Komolyan kell vennünk a munkánkat és az érdekképviseletet, véget kell vetni a helyi klikkesedésnek és kiskirályok uralmának, ezt a klubszerű laza szövetséget egy erős szervezetnek kell felváltania” – fogalmazott az elnök.

A helyhatósági választások eredményéről szóló hírfolyamunkat itt olvashatja.







EZT OLVASTA MÁR?

X