Lezárult a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választások eredményeit


-A A+

Soós Zoltán független jelölt nyert Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor megőrizte polgármesteri tisztéségét. Zajlik a helyhatósági választásokon leadott szavazatok megszámlálása. Folyamatosan beszámolunk az eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A választás napjának eseményeiről itt olvashat. Cikkünk frissül.

20:21

A vasárnapi helyhatósági választások csaknem végleges részeredményei szerint a jobboldali pártok diadalmaskodtak a nagyvárosokban. Kolozsváron és Nagyváradon például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzött, Brassóban és Temesváron a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus USR–PLUS szövetség jelöltjei nyerték el a polgármesteri tisztséget. Bukarestben az USR–PLUS és a kormányzó PNL által közösen támogatott Nicușor Dan lett a főpolgármester a szociáldemokrata párti (PSD) Gabriela Firea helyett, és a főváros hat kerületéből is csak egyikben nyert a PSD jelöltje. Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint elképzelhető egy átrendeződés a politikai erők és szimpátiák terén.

19:54

Kovászna Megye Tanácsában az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője lesz az RMDSZ-nek, amely mellett 3-3 tanácsosa lesz az Erdélyi Magyar Szövetségnek és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), illetve két önkormányzati képviselője lesz a Szociáldemokrata Pártnak (PSD). Az RMDSZ-es Tamás Sándort a háromszékiek 63 százaléka szavazta meg, míg az EMSZ-es ellenjelöltje, Bálint József a szavazatok 10 százalékát kapta, tehát kettejükre leadott szavazatok kiteszik a Kovászna megyei magyar lakosság arányát.

Kovászna megyében tíz RMDSZ-es polgármesternek nem volt ellenjelöltje és ugyancsak tíz településen új polgármester nyert az RMDSZ színeiben. Háromszéken az Erdélyi Magyar Szövetség egyetlen polgármesteri tisztséget szerzett Esztelneken, míg független polgármesterjelöltek nyertek Baróton, Csernátonban és Ozsdolán.

Tamás Sándor hétfői választási értékelőjén rámutatott: toronymagas támogatottsággal nyert Antal Árpád Sepsiszentgyörgyön, Bokor Tibor Kézdivásárhelyen és Gyerő József Kovásznán. „Mivel fontosak számunka a városok, beszélnünk kell Barótról” – mondta Tamás Sándor, aki leszögezte: megértették a baróti emberek egyértelmű álláspontját, amikor a függetlenként induló Benedek Huszár Jánost választották polgármesternek. „Benedek Huszár Jánosnak az ajánlatunk az együttműködés” – szögezte le Tamás Sándor, aki nyilvánosan gratulált Barót új polgármesterének.

19:16

A sepsiszentgyörgyi szavazók nagy többségének (76,49 százaláka) támogatásával negyedik mandátumát kezdi Antal Árpád RMDSZ-es polgármester, akinek EMSZ-es ellenjelöltje, Tatár Imola a szavazatok 7,62 százalékát szerezte meg.

„Tatár Imola vasárnap este felhívott telefonon és gratulált az eredményekhez. Elmondtam neki, bízom benne, hogy elfoglalja helyét az önkormányzati testületben és együtt fogunk dolgozni a következő években” – mondta Antal Árpád.

A polgármester rámutatott az RMDSZ-nek jelenleg 15 tanácsosa van a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban, a következő mandátumban pedig 18 képviselője lesz. Az Erdélyi Magyar Szövetség 2 mandátumot szerzett a testületben, a román közösséget mindössze 1 liberális párti képviselő fogja képviselni, miután nem jutott be a Szociáldemokrata Párt.

19:15

Bár még várni kell a hivatalos jegyzőkönyvekre, azt már tudni lehet, hogy a nagyváradi önkormányzatban négy, a Bihar megyei tanácsban hat helyet szerzett az RMDSZ. Hétfőn kora délután Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke, nagyváradi polgármesterjelölt, Szabó József megyemenedzser, megyei tanácsi elnökjelölt, és Szabó Ödön, a szövetség megyei ügyvezető elnöke összegezték a helyhatósági választások eredményeit.

17:45
Az RMDSZ elveszítette Székelykeresztúrt, Tusnádfürdőn független jelölt nyert

Székelykeresztúron nem sikerült újráznia az RMDSZ-es Rafai Emilnek, a szavazópolgárok Koncz Hunor-Jánost (EMSZ) választották polgármesternek. 

Tusnádfürdőn Butyka Zsolt független jelölt 482 vokssal nyert az EMSZ 330 szavazatot gyűjtő, hivatalban lévő polgármestere, Albert Tibor ellenében. (Agerpres)

17:39

Cătălin Cherecheş, a Máramarosért Koalíció jelöltje marad Nagybánya polgármestere a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint. A liberálisok számítása értelmében Chereceş a szavazatok 41,6 százalékával nyert, a PNL jelöltje, Mircea Cirţ 28,15 százalékot kapott. 

15:21
Hét Hargita megyei településen nyertek román jelöltek polgármesteri széket

Legyőzte a Hargita megye északi részében található Maroshévíz  városának eddigi nemzeti liberális párti polgármesterét, Stelu Platont a Szociáldemokrata Párt jelöltje, Dumitru Olariu. Húsz éve ez az első eset, hogy a szociáldemokraták adják a román többségű város polgármesterét.

Az új polgármesterre 1713 szavazat érkezett, míg elődjére 1434-en voksoltak. A PSD Hargita megyei elnöke, Romeo Ţepeş-Focşa úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy ez a győzelem történelmi jelentőségű, hiszen a PSD nincs kormányon jelenleg.

A párt egyébként további román többségű Hargita megyei településeken is elnyerte a polgármesteri széket: Vaslábon, Várhegyen, Galócáson, Salamáson, Gyergyótölgyesen és Gyergyóhollón.

Bélbor az egyetlen község, ahol nem PSD-s, hanem PNL-s román jelölt nyert mandátumot. (Agerpres)

14:54

Katasztrofálisnak nevezte a vasárnapi helyhatósági választásokon elért eredményeket Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke, aki az alapszervezetek teljes megújulását szorgalmazta, miután a szövetség nem jutott be a temesvári képviselőtestületbe és a végvári polgármesteri tisztséget is elveszítette. 

14:44

Az RMDSZ jelöltje, Márk Endre nyerte el Szászrégen polgármesteri tisztségét a vasárnapi helyhatósági választásokon a voksok 44,30 százalékának (6242 szavazat) megszerzésével. Fő riválisa, a nemzeti liberális párti Gabriel Toncean 4649 (32,9 százalék) szavazatot kapott.

Az RMDSZ nyolc helyi tanácsosi helyet is megszerzett a 19-ből, a PNL-nek szintén nyolc tanácsosa lehet, a PSD-ALDE szövetség pedig három jelöltet juttatott be a helyi tanácsba.

Szászrégennek korábban is volt már magyar polgármestere: Nagy András 2004-ben, majd 2008-ban is nyert az RMDSZ színeiben. 2012-ben alulmaradt a PSD jelöltjével, Maria Precuppal szemben, aki aztán 2016-ban újrázni tudott. 

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Szászrégenben a lakosság 62,57 százaléka román, 24,79 százaléka magyar, 6,22 százaléka pedig roma nemzetiségű. (Agerpres)

13:38

Oltean Péter személyében első alkalommal lesz RMDSZ-es polgármestere a Bákó megyében található Gyimesbükk községnek. A magyarság számaránya alig éri el a 50 százalékot az 1968-as megyésítés alkalmával a moldvai megyéhez csatolt településnek.

Borboly Csaba megyeelnök társaságában jelentette be hétfőn délelőtt választási győzelmét Oltean Péter, Gyimesbükk RMDSZ-es polgármesterjelöltje. A községet először vezetheti a szövetség színeiben versenybe szálló politikus. „Úgy gondolom, hittel és bátorsággal nekiindulva tudtunk győzni ezen a választáson” – fogalmazott az új polgármester, aki Görbe Vilmos, PNL-s polgármestert váltja.

13:21

A nagyváradi városi tanácsba csak három párt képviselői jutottak be a vasárnapi helyhatósági választásokat követően: a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 20 mandátuma, az RMDSZ-nek négy, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) pedig három mandátuma lesz az Állandó Választási Hatóság (AEP) által közzétett végleges eredmények értelmében.

13:08
 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes után hétfőn Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is gratulált az RMDSZ-nek a helyhatósági választásokon elért eredményeihez. „Szép győzelmeket aratott tegnap az RMDSZ a romániai önkormányzati választásokon. Különösen nagy gratuláció jár a marosvásárhelyi polgármesteri szék elnyeréséért” – írta Facebook-oldalán a magyarországi kormánypolitikus.

Szép győzelmeket aratott tegnap az RMDSZ a romániai önkormányzati választásokon. Különösen nagy gratuláció jár a...

Közzétette: Szijjártó Péter2020. szeptember 28., hétfő

 

12:30

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének az önkormányzati választásokon elért eredményekhez. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere. Külön gratulált a történelmi marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez.

12:06

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a szavazatok nagy többségét megszerezve nyerte el Csíkszereda polgármesteri székét az RMDSZ jelöltje, Korodi Attila. A városi tanács testületében a választási eredmények véglegesítése előtt ugyancsak nagyarányú RMDSZ-többség körvonalazódik.

Csíkszeredában a 46,02 százalékos országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban, a szavazásra jogosultak mindössze 32,27 százaléka járult az urnák elé. A hat polgármesterjelölt közül Korodi Attila kapta a legtöbb voksot, szám szerint 8072-t. A második helyen Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltje végzett 1340 szavazattal (12,06 százalék). A további eredmények: Țepeluș Marius (PNL) 733, Matei Mircea (PSD) 319, Toșa Nicolae (USR–PLUS) 302, Butnaru Ștefan-Sorin (PMP) 174 szavazat. 

12:01

A Központi Választási Iroda (BEC) részeredményei szerint Călin Bibarţ eddigi polgármester, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje nyerte a vasárnapi helyhatósági választásokat a Maros-parti városban. Második lett Adrian Wiener, a Mentsétek meg Romániát Szövetség– Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) jelöltje, míg a harmadik Mihai Fifor, a Szociálliberális Platform (PSLC) színeiben.
EZT OLVASTA MÁR?

X