Lezárult a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választások eredményeit


-A A+

Soós Zoltán független jelölt nyert Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor megőrizte polgármesteri tisztéségét. Zajlik a helyhatósági választásokon leadott szavazatok megszámlálása. Folyamatosan beszámolunk az eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A választás napjának eseményeiről itt olvashat. Cikkünk frissül.

01:34

Nem hivatalos részeredmények szerint elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választásokon a POL polgármesterjelöltje a háromesélyes székelyudvarhelyi versenyben. Az RMDSZ jelöltjét, Derzsi Lászlót és az MPP színeiben induló Mike Levente Józsefet egyaránt maga mögé utasító Gálfi Árpád csapata a helyi tanácsban is kényelmes többséget szerzett.

Összegezve: a következő négy évben Udvarhelyszéken 21 RMDSZ-es, három EMSZ-es, egy POL-os és egy független polgármester vezeti a térség három városát és 23 községét. Bár az RMDSZ-es polgármesterek száma nem változott, ezek kizárólag a községekből érkeznek.

Udvarhelyszéken a következő ciklusban is 21 RMDSZ-es polgármester tevékenykedhet, bár a szövetség elvesztette Székelykeresztúrt és Felsőboldogfalvát, Lövétén és Homoródalmáson a korábbi független polgármesterek ezúttal tulipán színeiben nyertek mandátumot. Az EMSZ-nek három polgármestere lesz, valamit egy POL-os és egy független településvezető szerzett még polgármesteri mandátumot a következő önkormányzati ciklusra. 

01:15

A szavazatok 60 százalékos feldolgozottságánál Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármester a leadott szavazatok 55 százalékával megnyerte a választást – tájékoztatott közleményében a Szatmár megyei RMDSZ. 

Kereskényi Gábor úgy fogalmazott: „Köszönöm minden szatmárinak, aki szavazott, akik támogatták a fejlődést. Azt ígérhetem, hogy továbbra is minden szatmári lakos polgármestere leszek. Köszönöm a csapatomnak, a családomnak és mindenkinek, aki támogatott. Megyünk tovább az elkezdett úton, hiszen számunkra a toporgás nem ismert. Csak igy tovább, Szatmárnémeti!”

01:10

Eldőlt: a következő négy évben Soós Zoltán lesz Marosvásárhely polgármestere. „Am învins! Együtt győztünk, közösen! Visszanyertük Marosvásárhelyt!” – jelentette be jóval vasárnap éjfél után a független polgármesterjelölt.

01:06
Bihar megye: újabb községekben győzött az RMDSZ

Újabb községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ-székházába. Hegyközpályi polgármestere Somogyi Lajos, Borson újrázott Bátori Géza, Értarcsán pedig Vajna Anton-Árpád lett a polgármester. Eddig 16 községben nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei. (F. N. L.)

00:56

Nagy népszerűségnek örvendett az Olt megyei Deveselu községben a harmadik mandátumára pályázó Ion Aliman polgármester, ezért a többség rá szavazott a vasárnapi helyhatósági választásokon. Csakhogy az elöljáró 10 napja elhunyt, de a szavazólapokat kinyomtatták már. Meg kell ismételni a választást.

00:53
Újságíró nyerte a kaplonyi polgármester-választást

Megyeri Tamás Róbert, az RMDSZ jelöltje nyerte a polgármester-választást a Szatmár megyei Kaplonyban. A nagyváradi születésű újságíró a Nagykároly melletti községben alapított családot, a Nagykárolyi Anziksz portál alapítója.

00:48

Marosvásárhelyen Soós Zoltán vezet – jelentette be éjfélkor Kolozsváron Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette, az eredmény nem végleges, de a független jelölt előnye behozhatatlannak tűnik. Kelemen elmondta, Gyergyószentmiklóson is az RMDSZ jelöltje, Csergő Tibor nyert, a tanácsban is többsége van az RMDSZ-nek – a Hargita megyei városban már véglegesnek mondható az eredmény.

„Nem végleges az eredmény, de azt gondolom, hogy Szatmárnémetit is meg fogjuk nyerni, hiszen jelentős az előnye Kereskényi Gábor polgármesternek” – tette hozzá a szövetségi elnök. Közlése szerint Szatmár megyében az RMDSZ három olyan községet is visszanyert, ahol eddig nem volt polgármestere: Kaplony, Egri és Csanálos.

 

00:37

Háromszék településeinek nagy többségében az RMDSZ polgármesterjelöltjei nyertek, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) egyetlen faluban, Esztelneken állíthat polgármestert, illetve független polgármesterjelöltek nyertek Baróton, Ozsdolán és Csernátonban, derült ki az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálásából. 

Tamás Sándor megyei tanácselnök, az RMDSZ háromszéki elnöke szerint a szövetség 45 közigazgatási egységben indított polgármester- és tanácsosjelölteket, és ezek jelentős többségét meg is nyerte a vasárnapi választások során.

00:33

Asztalos István eddigi alpolgármester személyében az RMDSZ jelöltje nyerte el a vasárnapi helyhatósági választáson a tordaszentlászlói polgármesteri tisztséget – derült ki az RMDSZ eredménykövető online térképéből. A Kolozs megyei nagyközséget 30 éve – egy ciklusnyi megszakítással – RMDSZ-es polgármesterként vezető Tamás-Gebe András független jelöltként indult pártja ellenében, fő kihívója pedig a három mandátumon keresztül alpolgármesteri tisztséget betöltő, magyarfenesi illetőségű Asztalos István volt.

00:17
További községekben nyert az RMDSZ Bihar megyében

Továbbra is községekből érkeztek be választási eredmények a Bihar megyei RMDSZ székházába. Biztos nyertes immár Szilágyi Zoltán Biharon, Nagy István Érkörtvélyesen, Horváth Béla Szalacson és Matyi Mkiklós Paptamásiban. Újrázik Hegyközpályi polgármestere Somogyi Lajos, Borson Bátori Géza, Értarcsán pedig Vajna Anton-Árpád lett a polgármester, eddig 16 községben nyertek az RMDSZ polgármesterjelöltjei. (F. N. L.)

00:13

Gyergyószentmiklóson Csergő Tibor, az RMDSZ jelöltje nyerte meg a polgármester-választást, nem hivatalos adatok szerint a tanácsosi listára leadott szavazatok többségét is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei szerezték meg. Első interjújában Csergő megköszönte a szavazók bizalmát, csapata munkáját és kijelentette, hogy szülővárosa, Gyergyószentmiklós minden polgárának vezetője kíván lenni, és mindent megtesz azért, hogy a várost visszatérítse a jó irányba.

00:12

Soós Zoltán lesz Marosvásárhely következő polgármestere az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint. Úgy tudjuk, a jelölt hamarosan bejelenti az elsöprő győzelmét.

00:10

Nagy fölénnyel vezet ellenfeleivel szemben Kolozsváron Emil Boc jelenlegi polgármester – ismertetett részeredményeket az acutaldecluj.ro helyi portál. Részeredmények szerint Emil Boc ez idáig a szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg, ami a jelenlegi számlálások szerint azt jelenti: több mint 16 ezren voksoltak Kolozsvár jelenlegi polgármesterére, és 1600-an szavaztak bizalmat az USR-PLUS-os kihívójának, Emanuel Ungureanunak – írja értesülései szerint a portál. 

00:05
Eddig 96 polgármesteri mandátumot szerzett az RMDSZ

Az RMDSZ-es polgármesterjelöltek szereplését követő online térkép szerint eddig 96 polgármesteri tisztséget nyertek el a szövetség jelöltjei a vasárnapi helyhatósági választásokon. A szavazatok számlálása még tart.

23:59

Az eddigiekhez képest egy új helyszínen is RMDSZ-es polgármester nyert Arad megyében a vasárnapi helyhatósági választásokon: Sofronyán az eddigi alpolgármester, a szentpáli illetőségű Sandu Krisztián kapta a legtöbb szavazatot, a részeredmények alapján. Nagyiratoson, Kisiratoson, Németperegen és Tőzmiskén is RMDSZ-es siker született.












EZT OLVASTA MÁR?

X