Lezárult a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választások eredményeit


-A A+

Soós Zoltán független jelölt nyert Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor megőrizte polgármesteri tisztéségét. Zajlik a helyhatósági választásokon leadott szavazatok megszámlálása. Folyamatosan beszámolunk az eredményekről és a jelöltek nyilatkozatairól. A választás napjának eseményeiről itt olvashat. Cikkünk frissül.

11:09

A brassói USR-PLUS párhuzamos szavazatszámlálása alapján a politikai szövetség polgármesterjelöltje, Allen Coliban kapta a legtöbb voksot a vasárnapi helyhatósági választáson. Az USR-PLUS hétfő hajnali adatai szerint 82,4 százalékos feldolgozottság mellett Allen Coliban a szavazatok 41,16 százalékát kapta meg, őt követi csaknem 5 százalékos lemaradással a liberális párti George Scripcaru. (Agerpres)

10:56

Továbbra is a liberális párti Emil Boc és Alin Tişe vezeti Kolozsvárt, illetve Kolozs megyét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint.

A megye 228 szavazókörzeti (a 665-ből) eredményének összesítése alapján Alin Tişe a szavazatok 49,40 százalékát szerezte meg. Őt követi a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Alexandru Cordoş 14,4 százalékkal, majd az RMDSZ-es Vákár István (11,23 százalék), és az Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) jelöltje, Cătălin Sălăgean (8,40 százalék) következik.

Ugyancsak a PNL párhuzamos szavazatszámlálása szerint Kolozsváron, 72 körzet (a 183-ból) eredményeinek feldolgozása után, Emil Boc a szavazatok 74,5 százalékát szerezte meg. További sorrend: Emanuel Ungureanu (USR PLUS) – 7,67 százalék, Csoma Botond (RMDSZ) – 7,22 százalék.

A jelen feldolgozottság mellett a Kolozs megyei tanácsban a PNL-nek 45,42 százaléka, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 14 százaléka, az RMDSZ-nek 11,3 százaléka, az USR PLUS-nak 7,54 százaléka van.

A kolozsvári helyi tanácsban a sorrend PNL – 56 százalék, USR PLUS – 15,33 százalék, RMDSZ – 10,65 százalék, és PSD – 8,34 százalék. (Agerpres)

10:50

A liberális párti Ilie Bolojan nagyváradi polgármester 69,35 százalékos eredménnyel vezet a megyeitanács-elnöki tisztségért folyó versenyben Bihar megyében a Központi Választási Iroda (BEC) által közzétett részleges eredmények szerint.

10:46

Az éjszakai adatok alapján Temesváron az USR-PLUS polgármesterjelöltje, Dominic Fritz a szavazatok 54,88 százalékát kapta meg, őt a PNL-s Nicolae Robu követi 34,10 százalékkal – derül ki az USR-PLUS által végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményéből. 

A Temes megyei tanács élére a jelek szerint a liberális párti Alin Nica (39 százalék) kerül, a második helyre futott be az USR-PLUS jelöltje, Cristian Moş 21 százalékkal. A jelenlegi megyei tanácselnök, a PSD-s Călin Dobra a szavazatok 18 százalékát kapta meg a párhuzamos szavazatszámlálás szerint. 

Dominic Fritz vasárnap este a temesvári Győzelem téren összegyűlt többezres tömeg előtt azt mondta: európai közösséget szeretne kiépíteni Temesváron, amelyben mindenki megtalálja a maga helyét. (Agerpres)

10:11

Az RMDSZ négy megyei tanácselnöki tisztséget szerzett a vasárnapi helyhatósági választásokon, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig elveszített több tanácselnöki mandátumot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javára a részleges eredmények szerint.

A tanácselnöki mandátumok pártok szerinti eloszlása a G4media összesítése szerint (nincsenek mindenütt eredmények):

Összehasonlításképpen a tanácselnöki mandátumok jelenlegi pártok szerinti eloszlása:

 

09:47

Elveszítette a polgármesteri tisztséget az RMDSZ az Arad megyei Szinte községben, ahol Erdős Bálint személyében a 2009-es időközi választás óta volt elöljárója a szövetségnek: a vasárnapi helyhatósági választáson 13 szavazat különbséggel győzött a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Ciprian Ban.

09:32

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több megyeszékhelyen győzött, mint a Szociáldemokrata Párt (PSD), három megyeszékhely élére pedig RMDSZ-es polgármester került (Marosvásárhelyen Soós Zoltán függetlenként nyert) – derül ki a vasárnapi helyhatósági választások részleges eredményeiből. 

Az eredmények alapján így néz ki a megyeszékhelyek választási térképe: 

 

 

09:19

Adrian Postelnicu nemzeti liberális párti (PNL) jelenlegi polgármester győzelmét hozta a vasárnapi helyhatósági választás a Temes megyei Zsombolyán, ahol a közigazgatásba nyolc év szünet után „jelentkező” Kaba Gábor a harmadik lett. A román–szerb határ menti várost három cikluson (2000–2012) keresztül irányító Kaba Gábortól megtudtuk, hogy a győztes jelölt több mint 1400 szavazatot kapott, míg ő 1121 voksot gyűjtött be. De ez is csak a harmadik helyre volt elegendő, mert a papi reverendát politikusi köntösre cserélő Davor Lucacela független jelölt – a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával – százzal több szavazatot kapott.

08:50

Péter Ferenc vezet a Maros megyei tanácselnöki székért folyó küzdelemben a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint. A részleges eredmények értelmében Péter Ferenc, az RMDSZ jelöltje 50 200 szavazatot kapott, a második helyen a liberális párti Cristian Chirteş áll 28 700 vokssal.

08:34

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottságánál Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei tanácselnökjelöltje a szavazatok több mint 40 százalékát, azaz közel 44 000 szavazatot szerzett, ezzel pedig ő nyerte meg a választást, és a következő 4 évben is ő vezeti a Szatmár Megyei Tanácsot – közölte a megyei RMDSZ-szervezet.

08:11

A Kovászna megyei tanács élén Tamás Sándor, illetve Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor, Kovásznán Gyerő József nyert újabb mandátumot a vasárnapi választásokon. Ezekben az önkormányzatokban az RMDSZ jelentős többséget is szerzett. Az RMDSZ polgármestere, Lázár Kiss Barna két mandátum után elveszítette a választásokat Baróton, ahol a függetlenként induló Benedek Huszár János lesz a polgármester.

02:33
A független jelölt nyert Csíkszentgyörgyön

Réti Zsófia személyében független polgármestere lesz a Hargita megyei Csíkszentgyörgynek. A jelölt György József eddigi RMDSZ-es polgármestert váltja. Csíkszentgyörgyön azt követően alakult ki érdekes helyzet, hogy bár ott is két jelölt közül kellett választania az RMDSZ-nek, ám előválasztások megszervezése nélkül György József jelölése mellett döntött a Helyi Küldöttek Tanácsa. Réti Zsófia ezt követően jelezte szándékát, hogy függetlenként indulni fog a polgármesteri székért. A jelölt Facebook-oldalán jelentette be választási győzelmét. A bejegyzés szerint a községben leadott szavazatok 58,8 százalékát szerezte meg. (F. E.)

02:29

Sepsiszentgyörgyön negyedik mandátumát szerezte meg Antal Árpád, aki a választások éjszakáján az RMDSZ eredményváró rendezvényén mondott győzelmi beszédében kifejtette: „elsősorban azért ünneplünk, mert a 2020-as önkormányzati választásokon történelmet írt az erdélyi magyar közösség”. 

A polgármester arra utalt, hogy 20 év után sikerült megnyerni Marosvásárhelyt, „azon túl, hogy megtartotta Maros és Szatmár megyét és Szatmárnémetit, valamint megnyerte Szászrégent”. Antal Árpád kifejtette: mindez sokkal fontosabb, minthogy Háromszéken kétharmados vagy egyszerű többséget szerzett az RMDSZ az önkormányzatokban. „Az, hogy Soós Zoltán megszerezte a marosvásárhelyi voksok több mint 60 százalékát, túllépi az etnikai szavazás kérdését és új fejezetet nyit az erdélyi politikában és a román-magyar viszonyban” – jelentette ki.

02:18

Bár a konkrét szavazatszámok még nem ismertek, bejelentette győzelmét a helyhatósági választásokon Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának régi-új RMDSZ-es elnöke. A két politikus az RMDSZ csíkszeredai eredményváró rendezvényén a párhuzamos szavazatszámlálás alapján tette meg bejelentését. Korodi Attila a 2004 óta funkcióban lévő Ráduly Róbertet váltja Csíkszereda polgármesteri székében, Borboly Csaba pedig negyedik mandátumát kezdheti meg a Hargita megyei önkormányzat élén. 

01:56

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) Arad megyei szervezetének jelöltjei a polgármesteri mandátumok túlnyomó többségét szerezték meg a vasárnapi helyhatósági választásokon a megyében – közölte a Facebook-oldalán Iustin Cionca megyei tanácselnök és tanácselnökjelölt, a pártszervezet első alelnöke. Cionca szerint a liberálisok a 78 közigazgatási egység közül 54-ben nyerték meg a polgármester-választást, köztük Aradon az eddigi megbízott elöljáró Călin Bibarț révén, és kifejtette reményét, hogy bár a voksok számolása még tart, megőrizheti tanácselnöki tisztségét is.












EZT OLVASTA MÁR?

X