Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

23:03

Soós Zoltán kampányoldalán élőben lehet követni az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlásának eredményeit. A 23 órás adatok szerint a marosvásárhelyi független jelölt a 85 körzetből már 42-ben nyert. Sok körzetből még nem érkeztek adatok. 

 

22:08

Az udvarhelyszéki települések közül Bögözben volt a legnagyobb a szavazókedv (65,25 százalék), Zetelakán pedig a leggyengébb (27,39 százalék). A „városok versenyét” Székelykeresztúr nyerte, ahol 53,57 százalékos a részvételi arány. Udvarhelyszék városai közül Székelyudvarhelyen volt a legkisebb a szavazókedv, urnazárásig a választópolgárok 40,91 százaléka járult az urnák elé. Székelykeresztúron 53,57, Szentegyházán pedig 49,65 százalékos a részvételi arány.

21:49

A szavazásra jogosult romániai állampolgárok 46,02 százaléka járult az urnákhoz 21 óráig a Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint. 

A BEC valós idejű számlálója szerint cikkünk írásáig a legnagyobb arányban Giurgiu (59,43 százalék), Olt (58,48 százalék) és Teleorman megyében (58,12 százalék) voksoltak az állampolgárok, a legalacsonyabb részvételi arány pedig Iași (37,28 százalék), Vaslui (37,4 százalék) és Galac megyében (40,22 százalék) volt, valamint Bukarestben (36,93 százalék).

Kovászna megyében 40,66 százalékos, Hargita megyében pedig 42,29 százalékos volt a választási részvétel.   

21:20
RMDSZ-becslés: 44,6 százalékos volt a magyar részvétel

A 21 órás adatok szerint 46 százalékos volt az országos részvétel a vasárnapi helyhatósági választásokon, az RMDSZ becslései szerint pedig a magyarok részvétele 44,6 százalékos volt – tudtuk meg Hegedüs Csilla szóvivőtől.

Tájékoztatása szerint Székelyföldön alacsony volt a részvétel: Kovászna megyében 40,6, Hargita megyében 42,3 százalékos. Kolozs megyében az országos átlagnál kisebb, Szilágy, Szatmár és Bihar megyében pedig nagyobb volt a szavazási kedv.

21:20
Lezárták az urnákat

Hivatalosan 21 órakor véget értek a helyhatósági választások Romániában.

20:58

Figyelmeztető lövést adott le az egyik brassói szavazókörnél őrt álló csendőr, miután megtámadta egy pszichésen zavart férfi – erősítette meg Monica Dajbog belügyi szóvivő. A támadót ártalmatlanították, és a mentősök a pszichiátriára szállították.

20:56

A Kovászna megyei rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint Zabolán vizsgálat indult két kiskorú ellen, akik szüleik személyazonossági igazolványával jelentek meg a szavazókörzetben és azok nevében le akarták adni a szavazatukat. A helyszínen lévő rendőrök eljárást indítottak az ügyben. Egy sepsiszentgyörgyi szavazókörzetből azért riasztották a rendőrséget, mert eltűnt egy szavazáshoz használatos „Votat” pecsét. A háromszéki rendőrség nyomozást indított a tettesek kézre kerítése és a pecsét visszaszerzése érdekében. 

Nagyajtán panaszt tettek egy helybéli lakos ellen, aki több személyt szállított autójával a szavazókörzethez, és felmerült a szavazás befolyásolásának gyanúja, tájékoztatott a háromszéki rendőrség.  Hozzátették: panaszt kaptak egyik versenyben lévő politikai párt képviselőitől, hogy egy másik párt jelöltje választási anyagokat tett közzé a közösségi oldalon, amit törvény tilt, hiszen kampánycsend van. Ezekben az ügyekben is zajlik a rendőrségi vizsgálat.

20:39
Csak rendőri felügyelettel tudták betartatni a távolságot a Szatmár megyei Bikszádon

A rendőrök fellépésére volt szükség vasárnap a bikszádi 145-ös számú szavazókörzetben, miután a szavazati jogukkal élni kívánó választók nem tartottak egymástól távolságot.

Távolságtartás helyett összezsúfolódtak a szavazók a Szatmár megyei Bikszád 145-ös számú szavazókörzetében, ezért a rendőrök fellépésére volt szükség. A helyszínre kiérkező hatóságok biztosították a járvány miatt elrendelt szabályok betartatását, számolt be a news.ro.

20:36

Nagy népszerűségnek örvendett az Olt megyei Deveselu községben a harmadik mandátumára pályázó Ion Aliman polgármesterjelölt, ezért sokan rá szavaztak a vasárnapi helyhatósági választásokon – csakhogy az elöljáró már nem él, ugyanis szeptember 17-én ehunyt koronavírus okozta szövődmények miatt, de mivel a szavazólapokat addigra kinyomtatták, a neve szerepelt a cédulán – és sokan rá is nyomták a pecsétet. (digi24.ro)

20:17

Vasárnap 20 óráig összesen 8 149 202 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 44,54 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Négy évvel ezelőtt enyhén magasabb, 46,24 százalékos volt a részvétel urnazárás előtt egy órával.

20:14

Két esetben indult bűnügyi kivizsgálás a választási csalás, illetve a választási törvény megsértésének a gyanújával – közölte vasárnap az Arad Megyei Prefektúra. A magyar határ menti Nagylakon egy moldovai állampolgárságú nő is szavazott, holott csak ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik Romániában, így nem lett volna szavazati joga. A Béli-hegységben lévő üdülőfaluban, Menyházán pedig egy férfi a mozgóurnával együtt engedély nélkül bement egy lakásba.

19:57

Becslések szerint 40,1 százalékos volt a magyarok választási részvétele 19 órakor, míg a Központi Választási Iroda (BEC) összesítése szerint országosan a szavazásra jogosult személyek 41,5 százaléka járult az urnákhoz – tájékoztatott Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. 

Rámutatott: továbbra is gond van a szavazókedvvel Bihar és Szilágy megyében, ahol a magyarok kisebb százalékban mentek el szavazni. Székelyföldön továbbra is alacsony a részvétel, viszont Kolozs, Szatmár és Hargita megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvétel.

19:49

Az urnanyitás óta 703 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap 18 órakor Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: a 703 bejelentésből 255 alaptalannak bizonyult, 242 esetében még folyik a kivizsgálás. 133 bűncselekményt állapítottak meg, amelyek miatt 102 személy ellen indult kivizsgálás. (Agerpres)

19:25
Este hétkor meghaladta a 40 százalékot a választási részvételi arány

A Központi Választási Iroda (BEC) összesítése szerint 19 órakor 41,48 százalék volt országszerte a választási részvételi arány. Ez 7 589 587 szavazót jelent.

19:19

Szoros a verseny a bukaresti főpolgármesteri tisztségért, amelyben a hivatalban lévő szociáldemokrata párti (PSD) Gabriela Firea  kihívója, Nicușor Dan átvette a vezetést – a kiszivárgott információk szerint. Az urnazárás után közzétételre kerülő exit poll-eredményeknek az Adevărul birtokába került részeredményei szerint 14 órakor még Firea vezetett három százalékkal, 17 órakor viszont megfordult ez az arány a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR)–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS), valamint a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) által is támogatott független jelölt, Dan javára. E szerint az eddig szavazók 41 százaléka Dant támogatta, míg 38 százalékuk Fireára voksolt. (Adevărul)












EZT OLVASTA MÁR?

X