Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

10:32
Temesvár polgármestere Európa jövő évi Kulturális Fővárosának fejlődésre szavazott

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben újrainduló temesvári polgármester, Nicolae Robu arra szavazott, hogy a Bega-parti város továbbra is megfelelően készülhessen az Európa Kulutárlis Fővárosa címre.

„Egy első rangú város, Temesvár további fejlődésére szavaztam. Természetesen mindannyiunk szavazata egész Romániára is érvényes, még akkor is, ha ezek helyhatósági választások. Remélem, hogy az élen járó város egészséges fejlődése folytatódik, amely azt mutatja, hogy erős a gazdasága, az egészségügyi rendszere pontra van téve, még akkor is, ha sok dolgunk van, hiszen a világjárványt mind megsínylettük. Temesvár esetében fel kell készülnünk a jövő évi fontos szerepünkre is Európa Kulturális Fővárosaként” – mutatott rá Nicolae Robu. (Agepres)

10:15

A Központi Választási Iroda (BEC) közlése szerint országosan a választók 7,64 százaléka adta le a szavazatát 10 óráig. Négy évvel ezelőtt 7,93 százalékos volt a részvétel 10 órakor.

Országos szinten Teleorman (11,60 százalék) és Olt megyében (11,40) volt a legnagyobb a szavazási kedv, a legkisebb arányban Kovászna (5,01) és Hargita (5,14) és megyében mentek el szavazni a polgárok 10 óráig.

10:08
A folyamatos fejlődésre szavazott a megyeelnöki tisztségre pályázó nagyváradi polgármester

A Bihar Megye Tanácsának elnöki tisztségéért versenybe szálló aktuális nagyváradi polgármester, Ilie Bolojan a folytatásra szavazott – közölte a voksolása után a sajtóval.

„Nagyvárad további fejlődésére szavaztam, és ennek a fejlődésnek a teljes Bihar megyére történő kiterjesztésére” – jegyezte a meg vezetőtisztséget váltani készülő politikus. Ilie Bolojan három polgármesteri mandátum után indul a megyei tanácsi elnöki tisztségért. (Agerpres)

10:03
A PSD elnöke is leadta a szavazatát

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu annak reményében adta le voksát a vasárnapi helyhatósági választásokon, hogy „az orvosok, tanárok, gyermekek, szülők és nagyszülők megaláztatása ezzel a nappal véget ér Romániában”.

„Négy évig úgy a város, mint a megye valódi gazdák kezén lesz, és folytatni fogják a város és a megye fejlesztését, remélem, ugyanolyan ritmusban, ahogyan az elmúlt négy évben fejlődtek ezek. Meggyőződésem, hogy a bukarestiek is a folyamatosságra szavaznak ma (...) Úgy gondolom, hogy az orvosokkal, tanárokkal, gyermekekkel, szülőkkel és nagyszülőkkel szembeni megalázás időszaka véget ér ma Romániában” - mondta Ciolacu.

Hozzátette, a korábbi választásokhoz viszonyítva most kétszer annyian adták le voksukat az első órákban. Leszögezte, az embereknek nagy számban kellene részt venniük a választásokon, mivel saját településük és megyéjük „gazdáit választják meg, nem pedig politikusokat”. (Agerpres)

09:53
Belügyi szóvivő: különösebb problémák nélkül kezdődött el a szavazás

Reggel 7 órakor elkezdődött a szavazás az önkormányzati választásokon, urnanyitáskor nem történtek a közrendet érintő incidensek - közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő. Az éjszaka folyamán országszerte több mint 17.000 belügyi alkalmazott gondoskodott a szavazóhelyiségek biztonságáról – tette hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, a belügyminisztérium több mint 43.000 rendőrt, csendőrt, határrendészt, tűzoltót és más belügyi dolgozót mozgósított a helyhatósági választások napjára. Közülük 13 ezren felelnek a közrend fenntartásáért, 20.243-an a szavazókörzeteknél teljesítenek szolgálatot, több mint 4300-an pedig a választásokkal kapcsolatos panaszok ellenőrzésével foglalkoznak. (Agerpres)

09:44

Marosvásárhely független polgármesterjelöltje reggel 9 órakor szavazott a 63-as szavazókörzetben, az ”Avram Iancu” Technológiai Líceumban. A szavazás után Soós elmondta: szerinte ez az elmúlt 20 év legfontosabb napja, amelyet ő a változás napjának nevezett, hozzátéve, hogy ő maga is a változásra voksolt.

Kifejtette, hogy „ma mindenki tehet a változásért. Nem elég csak akarni, tenni is kell érte, menjen el mindenki szavazni, hogy győzzön Vásárhely! Most vagy soha!” 

09:26

A Csíksomlyón kialakított 21. számú választókörzetben adta le szavazatát Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje vasárnap reggel.

A felesége társaságában érkező politikus az urnáktól távozóan elmondta: arra a városvezetésre adta le voksát, amelynek lényeges az, hogy azok az elképzelések, fejlesztések, amelyek a következő 10 évet meghatározzák, élhető és valóban fejlődő Csíkszeredát jelentsenek. Korodi Attila az önkormányzati választáson való részvételre buzdított.

Hozzátette: Fontos az, hogy Csíkszeredában és Erdélyben is hallassák hangjukat a magyarok. „Ez a választás az önkormányzatról, de nem csak a magyar közösségről szól. Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – fogalmazott az RMDSZ polgármesterjelöltje. 

09:10

A Központi Választási Iroda (BEC) közölte a vasárnapi helyhatósági választások 9 órás részvételi adatait. A BEC közlése szerint országosan a választók 4,31 százaléka adta le a szavazatát, ez 789 643 szavazót jelent. A városokban 375 944, vidéken pedig 413 699 személy járult 9-ig az urnákhoz. Országos szinten Hargita (2,68) és Kovászna (2,78 százalék) megyében a legalacsonyabb a részvétel. 

08:50
Elsők között szavazott a miniszterelnök

Ludovic Orban miniszterelnök bevallása szerint azokra a jelöltekre szavazott a helyhatósági választásokon, akik garantálni tudják, hogy képesek jobbá tenni a helyi közösségek életét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az Ilfov megyei Dobroieşti településen szavazott. Voksolás után hangsúlyozta, alakulatának kampánya a helyi közösségek beruházások, munkahelyteremtés, infrastruktúra-korszerűsítés révén történő fejlesztésére épült.

"Olyan emberekre szavaztam, akik garantálni tudják, hogy képesek jobbá tenni a helyi közösségek életét, olyan jelöltekre adtam a voksom, akiknek komoly fejlesztési projektjeik vannak" - nyomatékosította Orban. (Agerpres)

08:11

A Központi Választási Iroda közölte a vasárnapi helyhatósági választások 8 órás részvételi adatait. Ezek szerint országosan a választók 1,86 százaléka járult az urnákhoz, ez 341 470 szavazót jelent. Székelyföldön a legkisebb a szavazási kedv.

07:30
Megnyíltak az urnák

Vasárnap reggel 7 órakor megnyitottak a szavazóhelyiségek, több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket, megyei tanácselnöküket, valamint helyi és megyei tanácsosaikat a következő négy évre. A választópolgárok 18.794 szavazókörzetnél adhatják le voksukat. A COVID-19-világjárvány miatt új szabályok szerint zajlik a szavazás, a választópolgároknak be kell tartaniuk bizonyos óvintézkedéseket az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.












EZT OLVASTA MÁR?

X