Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

13:09
Csalásra gyanakodnak Déván is – az egyik jelölt rokonai próbálják befolyásolni a szavazókat

A Hunyad megyei prefektúra felhívta a szavazópolgárok figyelmét arra, hogy választási csalással próbálkoztak egyesek Déva két városnegyedében is: az egyik jelölt családtagjai leszólítják az embereket, és megpróbálják meggyőzni őket, hogy a rokonukra szavazzanak.

 A Dacia és 15-ös számú Micro szavazókörzetben történt incidensben az egyik jelölt szülei és rokonai próbálják meggyőzni a szavazókat, hogy az általuk támogatott személyre szavazzanak. A prefektusi hivatal arra is figyelmeztet, hogy a voksolás normális menetének befolyásolása, megakadályozása büntetéssel jár. (Agerpres)

12:52

Nagyon fontos, hogy a magyar közösség most hallassa a hangját és azáltal, hogy szavaz, el is mondja, hogy milyen jövőt tervez saját magának – mondta Szabó József, az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltje, aki a hosszas sort kivárva voksolt vasárnap délelőtt.

„Az önkormányzati választás egyértelműen a helyi közösség igényeiről szól, és a politikai palettán lévő kínálatból kell választani méltó módon ahhoz az elképzeléshez, amit a helyi lakosság gondol. Azt kérem magyar közösségünk tagjaitól, hogy ott, ahol elégedettek a tisztségben lévőkkel, ott méltó módon támogassák továbbmenetelét és további terveit, ahol esetleg felmerül annak a az igénye, hogy váltásra, legalábbis szemléletváltásra lenne szükség, ott próbáljanak meg az egyensúlyra illetve a csapatmunkára szavazni” – jelentette ki Szabó József.

12:51

Több rendellenességet is jelentettek már vasárnap folyamán Maros megyei választókörzetekből. Figyeljenek oda maximálisan, hogy hány szavazólapot kapnak, és hogyan szavaznak – erre kéri a választókat és a szavazóbiztosokat Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

12:46
Márk Endre RMDSZ-es polgármesterjelölt az élhető Szászrégenért szavazott

Szászrégen RMDSZ-es polgármesterjelöltje épülő és élhető Szászrégenért szavazott.

„Egy olyan városért szavaztam, amely a munkáról és a fejlődésről szól. Kérem, szavazzon Ön is! Buzdítsa erre családtagjait, barátait is! Csak együtt sikerülhet, de együtt sikerülni fog!” – hangsúlyozta a jelölt szavazás után.

12:24

Arra biztatom a nagyváradi magyarokat, hogy nagy létszámban vegyenek részt az önkormányzati választásokon – jelentette ki szavazata leadása után Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje.

Nagyváradon egy négyéves, nem könnyű mandátum zárult, de a politikus úgy véli: az elmúlt két hónapban sikerült előtérbe helyezni azokat a terveket és a lehetőségeket, amelyek a nagyváradi magyar közösség előtt állnak, és amelyek mindenki számára elhozhatják azt az egyensúlyt, amire Nagyváradon igazán szükség van.

„Arra biztatom a nagyváradi magyarokat, hogy nagy létszámban vegyenek részt az önkormányzati választásokon, hiszen pontoson olyan erősek leszünk, mint ahányan ma el tudunk menni szavazni. A 27 önkormányzati helyet, illetve a polgármesteri tisztséget a nap végén ki fogják osztani, és annak alapján osztják ki hogy mennyien mennek el és hogyan szavaznak a nagyváradiak” – nyilatkozta a jelölt.

12:23

„A jövő holnap reggel kezdődik, éppen ezért ma szavazásunkkal megalapozzuk azt” – mutatott rá Tamás Sándor vasárnap délelőtt, amikor Kézdivásárhelyen leadta szavazatát a helyhatósági választásokon.

Az újrázni készülő háromszéki tanácselnök szavazata leadását követően egy régi mondást idézett: „ki mint vet, úgy arat”. Az elöljáró szerint „az elmúlt ezer évben megtanultuk, hogyha nem mi szervezzük saját jövőnket, akkor azt mások akarják helyettünk megszervezni. Éppen ezért arra kérek mindenkit, ma menjen el választani és szavazzon az alkalmas jelöltekre a településeken és megyében egyaránt”.  

12:13

A Központi Választási Iroda (BEC) közölte a vasárnapi helyhatósági választások 12 órás részvételi adatait. Ezek szerint lanyhább a szavazói kedv a 2016-os választásokhoz képest. A BEC közlése szerint országosan a választók 15,69 százaléka adta le a szavazatát. Négy évvel ezelőtt 16,50 százalékos volt a részvétel 12 órakor. (Maszol)

12:07

Székelyudvarhely a három polgármesterjelöltje közül elsőként Derzsi László, az RMDSZ jelöltje adta le szavazatát.

„Sikeres, eredményes Székelyudvarhelyre szavaztam. Úgy vélem rendkívül fontos részt vennünk a 2020-as önkormányzati választásokon, hiszen nemcsak nem csak a következő négy évről döntünk, a mostani választás a településeknek akár következő 10 évét, ezáltal a gyerekeink jövőjét is befolyásolja” – nyilatkozta a Szövetség polgármesterjelöltje. Derzsi László arra kért minden székelyudvarhelyi és erdélyi lakost, hogy menjen el szavazni, éljen ezzel a jogával. 

12:02

A marosvásárhelyi választók a www.sooszoltan.ro weboldalon ellenőrizhetik, hogy melyik szavazókörzetben kell voksolniuk. Marosvásárhelyen összesen 85 szavazókörzet van, mindenki a lakcíme alapján szavazhat. Minimális változtatások vannak a beosztással a legutóbbi választás óta, ezért javasolják, hogy látogassanak el a www.sooszoltan.ro weboldalra.

Itt a „Körzetkereső” menüpont alatt lakcímük alapján ellenőrizhetik, hogy melyik körzetben tudnak szavazni.  A járványhelyzet miatt fontos, hogy legyen mindenkinél maszk és ne feledjék otthon a személyigazolványukat/buletinjüket, hiszen kizárólag ennek birtokában tudnak voksolni.

11:54

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke vasárnap reggel 8 óra előtt leadta szavazatát szülővárosában, Szovátán.

Mint mondta, meggyőződött róla személyesen is, hogy a szavazókörzetek minden előírást betartva várják a választókat. Szeretne megnyugtatni mindenkit: szavazni ugyanolyan biztonságos, mintha vásárolni mennénk. Ha betartjuk az előírásokat, nincs mitől tartanunk.

„Azért szavaztam ma, hogy folytathassuk Maros megyében a megkezdett munkát. Egy olyan Maros megyéért szavaztam, ahol terveinket megvalósíthatjuk, ahol településeink virágozhatnak, és tovább fejlődhetnek. Ahol közösségünknek jó élni és a fiataloknak érdemes jövőt tervezniük. Ma egy nagyon fontos döntés előtt állunk, és csak akkor járhatunk sikerrel, ha mindannyian részt veszünk a választásokon” – nyilatkozta a szavazata leadását követően a megyei tanácselnök. (közlemény)

11:35

Az RMDSZ becslései szerint a jelentősebb arányban magyarok lakta megyék közül Szilágyban és Biharban számottevő a magyar szavazók választási részvételének lemaradása az országos átlaghoz képest – nyilatkozta vasárnap délelőtt a Maszolnak Hegedüs Csilla szóvivő.

Emlékeztetett, hogy a Központi Választási Iroda jelentése szerint 10 órakor országosan 7,64 százalékos volt a részvétel. Ez az arány hasonló a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon jegyzettnél, és meghaladja a legutóbbi parlamenti és EP-választásokon mért arányokat.

A szóvivő elmondta, az RMDSZ a magyar szavazók részvételét 6,1 százalékosra becsülte a 10 órás adatok alapján. Ez a lemaradás hasonló a 2016-os helyzethez. A jelenséget Hegedüs Csilla részben azzal magyarázta, hogy Erdély egészében alacsonyabb a választási kedv.

Marosvásárhelyen viszont nagy a részvételi hajlandóság, a szavazókörzeteknél sorok alakultak ki. A szavazókat csak korlátozott létszámban engedik be, a szavazóhelység nagyságától függően. Minden óvintézkedést szigorúan betartanak, odafigyelnek a szavazópolgárok egészségére.

11:25

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy újraindulni készülő polgármestere számára egyszerre öröm, szolgálat és felelősség a székelyföldi város vezetése, amelynek véleménye szerint a következő időszakban szintet kell lépnie.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szavazata leadását követően úgy nyilatkozott: „Sepsiszentgyörgy nekünk, akik itt élünk a világ közepe. Azt szeretnénk, hogy a következő évtizedben szintet lépjen a város, ehhez pedig mindenkire szükség van. Éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy vegyen részt a választásokon. Arra kérek mindenkit, akinek fontos a városunk jövője, hogy éljen szavazati jogával”. 

A Maszol kérdésére Antal Árpád elmondta: azt tapasztalta, hogy betartatnak és betartatnak minden egészségügyi előírást, úgy érezte, teljesen biztonságosan lehet szavazni. 

11:10

Egy „fejlődő megyére” adta le voksát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és az RMDSZ tanácselnökjelöltje vasárnap Csíkszeredában. „Abban a hitben szavaztam, hogy Hargita megye és azon belül a 67 közigazgatási egység békében, jó együttműködésben élhet, és a gyarapodás jegyében sokat tehet” – hangsúlyozta a politikus. Kiemelte: az elkövetkező négy év nagy jelentőséggel bír. Új európai uniós költségvetési ciklus kezdődik, amely szerinte meghatározó lehet a gazdasági gyarapodás szempontjából.

11:06

Soós Zoltán kampánystábja felhívja a szavazók figyelmét, hogy legyen náluk személyigazolvány, tartsák be a másfél méteres távolságot egymástól, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és viseljenek maszkot.

Figyelmeztetnek arra is, hogy több visszajelzés szerint a négy szavazólapra nem elég a pecséten lévő tinta. Az első két szavazólap pecsételését követően ajánlott újra bemártani a tintapárnába azt. Erre lehetőség is van.

Többen jelezték továbbá, hogy amennyiben Soós Zoltánra szavaznak, a negyedik oldalon a 11-ik pozícióban a pecsét átüt az előző oldalra, amely által a pecsét tintanyoma látható lesz a Maior-kockában is. Ebben az esetében érvénytelen is lehet a szavazat. 

10:55

Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke. A sajtó képviselőinek azt nyilatkozta: a stabilitásra szavazott.

„Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt. A folytonosságra, a fejlődésre szavaztam. Arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát Karcfalván illetve a megyében, hogy az életminőséghez megfelelő feltételeket javítani tudjuk” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a hamarosan következő parlamenti választásokat megelőzően a helyhatósági voksolás a „politikai stabilitáshoz vezető út első lépése lehet”. 

Kelemen Hunor kiemelte: a magyar identitás szempontjából olyan fontos területekért felelősek a helyi önkormányzatok, mint az oktatás, vagy a különböző kulturális intézmények fenntartása. Hangsúlyozta: a megyék vezetése kapcsán is fontos a mostani választás, hiszen a megfelelő megyei és települési együttműködés nélkül nincs haladás, fejlődés. 












EZT OLVASTA MÁR?

X