Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

18:39

Vasárnap 18 óráig összesen 6 983 136 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 38,16 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Négy évvel ezelőtt enyhén magasabb, 39,17 százalékos volt a részvétel.  

Városon 3 162 754, vidéken 3 820 382 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (48,74 százalék), Giurgiu (48,53), Teleorman (48,06) és Mehedinți megyében (46,32), a legkevesebben Bukarestben (29 százalék), valamint Iași (31,68), Vaslui (32,01) és Kovászna (32,96) megyében szavaztak 18 óráig. 

18:30
Tatár Imola: becsüljük meg a lehetőséget, hogy ma szabadon élhetünk és dönthetünk

Tatár Imola, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ –az EMNP és az MPP pártszövetsége) sepsiszentgyörgyi polgármester jelöltje egy Márai Sándor-idézettel buzdította szavazásra a háromszékieket. „És kérdik, egyre többen kérdik,/ Hebegve, mert végképp nem értik -/ Ők, akik örökségbe kapták -:/ Ilyen nagy dolog a Szabadság?…”

Szavazata leadása után Tatár Imola kifejtette: „Az én generációm már örökségbe kapta, de szüleink, nagyszüleink jól tudják, valóban milyen nagy dolog a szabadság. Becsüljük hát meg azt a lehetőséget, hogy ma szabadon élhetünk és dönthetünk. Én már választottam, és erre biztatom különösen a fiatalokat, de az idősebbeket is. Este kilenc óráig még mindenki megteheti. Ne hagyjuk, hogy jövőnkről mások döntsenek!” – fogalmazott a Facebook-üzenetében. (Kovács Zsolt)

18:22

Nagyváradon adta le szavazatát Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke. „Számunkra Erdélyben a választás szabadsága nagyon fontos, sok évszázados érték. Épp ezért Erdély nem lehet olyan területe a Kárpát-hazának, ahol egypártrendszer van" – mondta az EMNP elnöke. Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, az EMSZ társelnöke Gyergyószentmiklóson szavazott. Híveihez intézett üzenetében arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy mindenki menjen el, vegyen részt a választásokon. (MTI)

18:14

A 17 órakor közölt részvételi adatok alapján Maros megyében 37,21 százalékos részvételt jegyeztek, a magyarlakta településeken azonban az országos átlagnál kevesebben mentek el szavazni. Marosvásárhelyen a lakosság 33 százaléka szavazott, Szászrégenben a választók 33,8 százaléka, Segesváron a választók 25,6 százaléka ment el szavazni, összegezte a Maros megyei RMDSZ sajtóirodája. (közlemény)

17:49

Azzal az igényléssel fordult vasárnap a belügyminisztérium a Központi Választási Irodához (BEC), vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a szavazókörzeteknél sorban állók 21 óra után is élhessenek alkotmányos jogukkal. (Agerpres)

17:45

Az RMDSZ párhuzamos mérése alapján egyelőre elmarad a magyarok részvételi aránya a vasárnapi szavazáson az átlaghoz képest – közölte Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke. Az RMDSZ 12 Arad megyei községben és városban állított polgármesterjelöltet, de összesen 17 településen indított képviselőjeleteket, emellett a megyei önkormányzati elnöki tisztségre is van jelöltje Faragó Péter személyében. A megyében délután fél hatig 137 434-ezn szavaztak, ez 35,24 százalékos részvételi arányt tesz ki.

17:29

A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint egy kézdivásárhelyi szavazókörzetnél egy férfi szavazása leadásakor megtagadta a védőmaszk viselését, ezért az érvényes szabályok értelmében az illetőt megbüntették 1800 lejre.

Gidófalváról az a bejelentés érkezett, hogy az egyik polgármesterjelölt támogatói megpróbálják befolyásolni a szavazásra jelentkező polgárokat, hogy kire üssék a pecsétet. A rendőrség vizsgálata során megállapította, hogy a panasz nem megalapozott.

Kovászna megyében továbbá hat választási rendellenességről szóló panasz érkezett a hatóságokhoz. Ezekből három panasz Sepsiszentgyörgyről és egy-egy Kovászna és Bodzaforduló városokból, valamint Nagyajta községből érkezett. Mindegyik esetben arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy olyan személyek kívántak szavazni, akik nem szerepeltek az adott település állandó szavazópolgárainak listáján.

A vizsgálatok során azonban megállapították, hogy minden érintettnek volt az adott településen ideiglenes tartózkodási engedélye így a pótlistán adhatták le szavazatukat.   

17:21

Kovászna megyében több mint 1800 személy igényelt mozgóurnát a választási bizottságtól. Jenică Chiper, a Kovászna megyei Választási Iroda elnöke szerint az otthonukban szavazni kívánók között 48-an koronavírus fertőzöttek.

A Kovászna Megyei Választási Iroda 500 védőöltözettel rendelkezik, amelyeket azok a szavazóbiztosok öltenek magukra, akik a koronavírus-fertőzöttekhez viszik a mozgóurnát. A választási bizottság úgy rendelkezett, hogy a szavazóbiztosok először azokhoz vigyék a mozgóurnát, akik esetében nem áll fenn a koronavírus-fertőzés gyanúja, majd, amikor mindezeket meglátogatták, elviszik az urnát a házi elkülönítésben lévő 48 koronavírus-fertőzötthöz is.

Háromszéken összesen 11 település van, ahol koronavírus-fertőzöttek igényeltek otthoni szavazási lehetőséget. A legtöbb mozgóurna-igénylés Kovászna városból, Nagybaconból, Bardóczról, Csernátonból, Gelencéről, Torjáról és Zágonból érkezett a választási irodához. 

16:59

Vasárnap 16 óráig összesen 5 662 054 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 30,94 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon – közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2 573 870, vidéken 3 088 184 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (39,59 százalék), Giurgiu (39,17) és Teleorman (39,09) megyében, a legkevesebben Bukarestben (23,73), valamint Vaslui (25,90) és Kovászna (25,99) megyében szavaztak 16 óráig. (Agerpres)

16:58

A megye városai közül Csíkszeredában a választópolgárok 17,88 százaléka szavazott, míg Székelyudvarhely esetében 22,83, Gyergyószentmiklóson 17,97, Maroshévízen 22,58, Balánbányán 20,02, Borszéken 26,91, Székelykeresztúron 30,46, Szentegyházán 28,42, Tusnádfürdőn pedig 35,56 százalékos a részvételi arány.

A kisebb települések közül kiemelkedik Bögöz a maga 46,25 százalékával, ez az egész megye legmagasabb részvételi arányát jelenti. Negyven százalék fölötti arányról számolhatunk be még Homoródszentmárton (43,30), Farkaslaka (42,10), Gyergyóholló (42,74), Bélbor (45,14) esetében is. Csíkszéken az említett Tusnádfürdőn kívül Gyimesfelsőlokon (37,58 százalék), Csíkmadarason (36,04 százalék) és Csíkcsicsóban (34,30 százalék) mértek kiemelkedő(bb) részvételt.

A csíki térségben a legalacsonyabb részvételi adatok Csíkszenttamásról, Csíkszentdomokosról és Csíkszentkirályról futottak be, ahol alig haladta meg a 15 százalékot a részvétel. Ditróban még ennél is kevesebben, a választók 14,92 százaléka voksolt 15 óráig. Udvarhelyszéken a legkevésbé a homoródalmásiak jeleskedtek a maguk 4,14 százalékával, ami azt jelenti, hogy a választásra jogosult 1086 személyből mindössze 45-en látták jónak, hogy elmenjenek a szavazókörzetekbe.

16:58

A magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, előbbi 28,8 százalékos, utóbbi 30,9 százalékos volt 16 órakor – tájékoztatta a Maszolt Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő. Négy évvel ezelőtt a választásra jogosult személyek 31,7 százaléka voksolt. Az RMDSZ becslései szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, a lemaradás enyhén magasabb, mint 2016-ban. 

Hegedüs Csilla felhívta a figyelmet: Székelyföldön „nagyon alacsony” a részvétel, Kovászna megyében 25,9 százalék, Hargita megyében 27 százalék járult az urnákhoz 16 óráig.  A jelentős magyar lakosságú megyék közül a szövetség becslései szerint Szilágy és Bihar megyében továbbra is számottevő a lemaradás a magyarlakta településeken, viszont Kolozs megyében már kiegyenlítődött a becsült magyar és román részvétel, tudtuk meg. 

Az RMDSZ szóvivője a Maszolnak hozzátette: Marosvásárhelyen ez idáig ötezer választóval kevesebben voksoltak, mint négy évvel ezelőtt, a fiatalok részvétele (16 százalék) azonban jóval elmarad az idősebb korosztály részvételétől (69 százalék).  „Aki változást akar, nem elég, hogy lájkol, el is kell mennie szavazni” – mutatott rá ennek kapcsán Hegedüs Csilla. „A szavazás biztonságos, kérünk mindenkit, menjen el szavazni. Sok helyütt sorok vannak, de érdemes kivárni, érdemes egy félórát sorban állni” – összegzett. 

16:17

Az RMDSZ minden udvarhelyszéki településen indít polgármesterjelöltet, az EMSZ a két kisváros – Szentegyháza, Keresztúr – mellett további hat községben pályázza meg a polgármesteri széket: Etéden, Farkaslakán, Homoródszentmártonban, Parajdon, Siménfalván és Újszékelyen. Az MPP három településen, Székelyudvarhelyen, Kápolnásfaluban és Lövétén indított polgármesterjelöltet.

Ugyanakkor 12 udvarhelyszéki községben már előre lehet tudni, hogy ki fogja vezetni a települést a következő négy évben: Fenyéd, Nagygalambfalva, Homoródalmás, Korond, Máréfalva, Oklánd, Oroszhegy, Románandrásfalva, Szentábrahám, Székelyderzs, Székelyvarság és Zetelaka községekben az RMDSZ-es polgármesterjelöltnek nem akadt kihívója, hét községben pedig az önkormányzati testület helyeire is egyedül az RMDSZ pályázik.

16:16
Kétszer szavazott egy állampolgár Bihar megyében – eljárást indítottak ellene

Csaláson kaptak egy szavazót Vámosláz községben, aki ellen bűnvádi eljárást indított a rendőrség – számolt be Facebook-oldalán a Bihar megyei RMDSZ. Mint kiderült, egy férfi ideiglenes tartózkodási engedéllyel voksolt Vámoslázon, viszont eredeti lakcímén is élt szavazati jogával. 

„Miután a helyi szavazókörzetben rájöttek, hogy ugyanaz a férfi két helyen is szavazott, jelentették az ügyet a Megyei Választási Bizottságnak, majd pedig a rendőrségnek, amelyik választási csalás megalapozott gyanújával bűnvádi eljárást indított az elkövető ellen” – tájékoztatott a szövetség Bihar megyei szervezete. 

 

16:02

A több mint tízéves stagnálás után jó lenne előre lépni, kéne haladjunk – nyilatkozta Mike Levente József, az MPP udvarhelyi polgármesterjelöltje, miután a város három polgármesterjelöltje közül utolsóként vasárnap leadta szavazatát.

Délután két órakor a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületében Mike Levente József, a Magyar Polgári Párt jelöltje is leadta szavazatát.

„Elsősorban a magyar képviseletre szavaztam, de arra is, hogy több szakmaisággal lehessen vezetni a várost az elkövetkezőkben. Legyen már vége a cirkusznak, mert az, ami most van, az nem tesz jó a közéletnek” – nyilatkozta a Maszolnak a polgáriak polgármesterjelöltje.

16:04

Az urnanyitás óta 318 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos esetleges törvénytelenségekről – közölte vasárnap 15 órakor Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: a 318 bejelentésből 119 bejelentés alaptalannak bizonyult, 111 esetben még folyik a kivizsgálás. 

54 esetben kihágást állapítottak meg, amelyekért összesen húsz írásbeli figyelmeztetést és 35 bírságot róttak ki, 38 000 lej összértékben. Ugyanakkor 37 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X