Zajlik a szavazás – percről percre követjük a helyhatósági választásokat


-A A+

Vasárnap reggel hétkor megnyíltak az urnák, este kilencig lehet szavazni a romániai önkormányzati választásokon. A mintegy 18,2 millió választópolgár összesen 18.794 szavazókörzetnél adhatja le voksát. A járvány miatt bevezetett rendkívüli óvintézkedéseket itt böngészheti, a fontosabb magyar jelöltekről pedig itt olvashat. Cikkünk a nap folyamán folyamatosan frissül.

15:50

A Központi Választási Iroda számlálója szerint délután három óráig országos szinten a lakosság 27,32 százaléka ment el szavazni. Ezzel szemben Kovászna megyében ugyaneddig a polgárok 22,63 százaléka adta le voksát.

Sepsiszentgyörgyön a megyei átlagnál is alacsonyabb a szavazókedv, 15 óráig a polgárok alig 15 százaléka voksolt. Kézdivásárhelyen a polgárok 16,53 százaléka járult az urnákhoz. Kovászna városban 19,82 százalék szavazott, Baróton pedig 25,93 százalékos a részvételi arány.

Háromszéken 182 220 választópolgárt várnak vasárnap az urnákhoz. A 214 háromszéki szavazókörzetben betartják és betartatják az egészségügyi óvintézkedéseket.

15:28

A kora délutáni órákban, az udvarhelyi polgármesterjelöltek között másodikként Gálfi Árpád, a Szabad Emberek Pártjának (POL) jelöltje is leadta szavazatát.

„Az egyéni sikerek nem sikerek, én a közösség sikerében hiszek. Mi nem pártot, hanem közösséget és Székelyudvarhely városát szeretnénk építeni a következő időszakban. Ennek a folytatására tettem le szavazatomat” – nyilatkozta a sajtónak Gálfi Árpád.

Az újrázni készülő polgármester elmondta, itt az idő, hogy Székelyudvarhely önkormányzati testületébe bejutó képviselők egy asztalhoz leülve, egy közös cél érdekében, akár a kampányban tett ígéretek mentén végezzék munkájukat.

„Bízom abban, hogy eljött az a pillanat, amikor igazi változás fog történni Székelyudvarhely életében” – jegyezte meg Gálfi.

15:16

Filmes stábunk jelen volt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Korodi Attila csíkszeredai polgármesterjelölt és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökjelölt vasárnap reggeli szavazásán. Tekintse meg videóösszállításunkat.

 

15:16
Szóljon, aki rendellenességet tapasztal a voksolásnál – kéri a Bihar megyei RMDSZ

Az egyik nagyváradi választókerületben nem akartak szavazni hagyni egy kettős állampolgárt, de a gondot végül sikerült megoldani, számolt be az incidensről Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a megyei szervezet Facebook-oldalán.

Mint mondta, az illető kettős állampolgár, akinek: „(…) itt van az állandó lakhelye ideiglenes helyszínnel, és a választási bizottságban azt mondták, hogy noha a régebbi szavazásokkor mindig ott szavazhatott, most fel kellett volna valamilyen listára iratkozzon, ami nem igaz. Nem így van.”

A megyei választási irodánál van képviselőjük, aki jelezte, hogy valami nincs rendben, ott eljártak, így az illető végül szavazhatott, mondta Szabó Ödön. Hozzátette: „Arra kérünk mindenkit, ha bármilyen rendellenességet tapasztal, nem engedik szavazni vagy nem tudja leadni a voksát, vagy bármilyen olyan helyzetbe kerül, ami miatt a voksa veszélybe kerülhet, kérjük szóljon, van választási bizottsági jelenlétünk, és tudunk segíteni. Köszönjük szépen.” (F. N. L.)

15:13

Vasárnap 14 óráig összesen 4.338.179 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 23,71 százaléka adta le voksát a helyhatósági választásokon - közölte a Központi Választási Iroda (BEC). Városon 2.011.577, vidéken 2.326.602 választópolgár járult az urnákhoz. Magas részvételi arányt regisztráltak Olt (31,12 százalék), Teleorman (30,87) és Giurgiu (30,56) megyében, a legkevesebben Kovászna (19,16) és Vaslui (19,68) megyében, valamint Bukarestben (18,41) szavaztak 14 óráig.

15:08
Nem szavazhattak, mert a boltos visszatartotta a személyigazolványukat

A rendőrség bűnügyi eljárást indított a Brassó megyei Ürmösön, mivel többen is panaszt tettek, hogy nem tudnak szavazni, mivel az egyik helyi üzlet tulajdonosa elvette és nem akarja visszaadni a személyi igazolványukat. A boltos azért nem akarja visszaadni öt személy hivatalos dokumentumait, mert azok tulajdonosai hitelre vásároltak az üzletben, és még nem törlesztettek.

A feljelentést még szombaton este tették az érintettek a körzeti, olthévízi rendőrségen, amelynek képviselői bűnügyi eljárást indítottak az üzlettulajdonos ellen a választáshoz való jogok akadályozása vádjával.

14:53
Választási csalási kísérlet miatt bűnvádi eljárás indult Kolozsváron

Egy személynek bűnvádi iratcsomót állítottak ki a nevére, miután más helységben akart szavazni, mint ahova a lakcíme szól.

A választásokhoz köthető első kolozsvári csalási kísérlet reggel történt, amikor egy havasnagyfalusi személy Kolozsváron szavazott, ezért bűnvádi eljárás indult ellene. Az eset a Ion Agârbiceanu Gimnáziumban történt, ami után a szavazókörzet elnökét leváltották.

„Az eset a 126-os szavazókörzetben történt, és bűnvádi iratcsomót állítottak ki a tettes nevére. Egy havasnagyfalusi személyről van szó, aki megpróbált Kolozsváron szavazni. Lépéseket tettünk az ügy rendezése érdekében, a szavazókörzet elnökét és helyettesét leváltottuk, az illető személy nevére pedig bűnvádi iratcsomót állítottak ki” – nyilatkozta a Kolozs megyei választási iroda szóvivője a Ziua de Cluj portálnak.

14:51

Úgy tűnik, a kellemetlen őszies időjárás sem tartja vissza a szatmáriakat, akik már kora reggeltől megcélozták a szavazókörzeteket. A 14 órás összesítés szerint a szavazásra jogosult polgárok 22,65 százaléka voksolt.

Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere és polgármesterjelöltje is, aki hagyományosan feleségével és kisebbi leányával érkezett a szavazhelyiségbe, hogy a városért, a fejlődését, a folytatásért adja le voksát. „Arra szavaztam, hogy Szatmárnémeti tovább haladjon a fejlődés útján. Ne torpadjon meg, ne topogjon egyhelyben, hiszen ezek már nem opciók Szatmárnémeti számára.  Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el, szánjon az életéből egy negyedórát a szavazásra, amely biztonságos. Legyünk ott, hiszen a következő 4 év a tét és hogy városunk tovább haladjon a fejlődés útján. Legyünk ott minél többen ma a fejlődésért, a folytatásért, a városért" – mondta a jelölt.

14:22

A vasárnap 14 órás adatok szerint alacsonyabb volt a részvétel Marosvásárhelyen, mint a 2016-os helyhatósági választásokon. Soós Zoltán sajtóirodája közölte: a legutóbbi helyhatósági választásokhoz viszonyítva 6000-rel kevesebb személy szavazott a városban. „Kérjük, ne maradjanak otthon, menjenek el szavazni. Fél órát szánjanak a vásárhelyi változásra” – olvasható a közleményükben.

14:05
Nem igényelhetett mozgóurnát Temes megye koronavírusos tanácselnöke

Călin Dobra, a magát újra jelöltető Temes Megyei Tanács elnöke, akit nem rég koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak, állítja, megtagadták tőle, hogy mozgóurnával szavazhasson.

„Akarok szavazni. Ez alkotmányos jogom, de a lakhelyemhez tartozó szavazókörzetben dolgozók még tegnap este eldöntötték, hogy nem járnak körbe a mozgóurnákkal. Az eset nem egyedi. Csak néhány percet tart a voksolás, esetemben szabad levegőn, maszkviseléssel és megfelelő távolságtartással, aminek köszönhetően nem adnám át a vírus” – jelentette ki a felháborodott politikus, aki hozzátette, hogy utolsó állítását bármelyik orvos meg tudja erősíteni.

A tanácselnökjelölt szerint rosszindulat húzódik a háttértben, amely ráadásul törvénytelen is. A prefektusi hivatal szerint ellenben nem törvénybeütköző, ha a szavazókörzetek munkatársai megtagadják, hogy koronavírussal fertőzött személyekhez vigyék el a szavazóurnát. (Agerpres)

13:43
Tőkés László: A magyar képviselet megerősítésére és megújulására szavaztam

A nagyváradi lakhelyének megfelelő szavazókörben adta le szavazatát vasárnap délben Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke.

Az urnáktól kijövet a sajtó érdeklődésére elmondta: sokan vagyunk, akik még emlékezünk rá, hogy 1989 előtt, az egypártrendszer, a kommunista diktatúra szorításában milyen körülmények között „választhattunk”, illetve voltunk kénytelenek szavazni, és hogy milyen 99%-os eredmények születtek. Harminc év után, az olyan, amilyen romániai demokráciában meg kell becsülnünk a mégiscsak létező demokratikus pluralizmust, és élnünk kell a választás szabadságával.

Mindenkit arra biztatott, hogy éljen a kiharcolt szavazati joggal, vegyen részt a választásokon, és döntsön felelősen arról, hogy kiket juttat be az önkormányzatokba, ahol sok minden eldől, nap mint nap. Különösen fontos, hogy a magyar érdekek érvényesüljenek mind megyei, mind települési szinteken, ezért arra van szükség, hogy erősödjenek a pozícióink, és ne csak statisztákként vegyünk részt Bihar megye vezetésében, továbbá legyen Nagyváradnak ismét magyar alpolgármestere. (közlemény)

13:34
Winkler Gyula a szórványmagyarság sikeréért szavazott

Bizakodva, a Hunyad megyei magyar jövőbe vetett hittel szavazott vasárnap délben Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.

„A helyi választások a szórványban is fontosak! Ha mindannyian elmegyünk és szavazunk, sikeres lesz szórvány magyar közösségünk! Döntsünk okosan! Támogassuk azokat, akik már bizonyítottak, akiknek szakmaisága és közösségünk iránti elkötelezettsége kiállta az idő próbáját. Azokra szavazzunk, akik eddig is becsülettel küzdöttek a Hunyad megyei magyarokért, és ezután is a mi közösségünkért fognak dolgozni. Én már szavaztam! Szavazz te is!” – fogalmazott Winkler Gyula, aki szülővárosában, Vajdahunyadon szavazott. (közlemény)

13:31
Szilágyi Róbert megyei tanácselnökjelölt: a biztonságos és fejlődő Szilágyságra szavaztam

A Szilágy Megyei Tanács elnöki tisztségére pályázó Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat elnöke a szavazata leadása után úgy nyilatkozott, hogy olyan Szilágyságra szavazott, ahol a magyar érdekeket tudják érvényesíteni, ahol bölcsődéket, óvodákat, iskolákat tudnak építeni, ahol a magyar kultúrát, identitásunkat meg tudjuk őrizni.

„Egy olyan Szilágyságra, ahol a fiataljaink biztonságban, otthonosan érzik magukat, nem vágynak el településeinkről, hanem itthon akarnak fészket rakni és itthon akarják megbecsülni azokat az értékeket, amelyeket tovább hoztunk a múltból és tovább akarunk adni gyermekeinknek” – fejtette ki a szilágysági politikus. (közlemény)

13:29

Biztonságos körülmények között zajlanak a választások – jelentette ki szavazata leadása után Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje.

13:28
Dr. László Attila: a szavazással nem vállalunk nagyobb rizikót egy bevásárlásnál

Ha odafigyelünk, és betartjuk a közegészségügyi rendelkezéseket, nem vállalunk nagyobb rizikót egy bevásárlásnál, vagy bármely hétköznapi tevékenységnél – hangsúlyozta Dr. László Attila. Az RMDSZ szenátorának az a tapasztalata, hogy az emberek fegyelmezetten szavaznak, betartják a közegészségügyi rendelkezéseket: viselik a maszkot, tartják a távolságot, fertőtlenítik a kezüket.

Ugyanakkor a választás lebonyolítói is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a szavazás biztonságos legyen, mutatott rá Dr. László Attila. A legfontosabb feladatunk, hogy ma megerősítsük a helyi és megyei képviseletünket, ezért menjünk el minél többen szavazni – nyomatékosított az RMDSZ szenátora. (közlemény)












EZT OLVASTA MÁR?

X