Nem igazolta a bíróság Nagybánya eddigi RMDSZ-es alpolgármesterének tanácsosi mandátumát


-A A+

Elutasította a Nagybányai Bíróság Vida Noémi RMDSZ-es tanácsosjelölt, a város 2016–2020 közötti volt alpolgármesterének a szeptember 27-i helyhatósági választásokon szerzett mandátumának az igazolását – írta a ziarmm.ro portál.

Az október 16-i döntés indoklását nem tették közzé, az érintettet, aki egyben a Nagybánya Területi RMDSZ-szervezet elnöke is, nem sikerült elérnünk, hogy megkérdezzük, miért nem hagyták jóvá a mandátumát, vagy megfellebbezte-e a döntést (a bírósági ítélet ellen három napon belül lehetett óvást benyújtani).

Információink szerint az állhat a bíróság határozatának hátterében, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) korábban érdek-összeférhetetlenség miatt elmarasztalta az alpolgármesteri tisztségben lévő Vida Noémit. Az érintett ezt megfellebbezte, de a legfelső bíróság elutasította a keresetét, viszont a vonatkozó törvény módosítása értelmében megőrizhette tisztségét, mert az ANI által kifogásolt érintettség az ítélet meghozatala előtt több mint három évvel állt fenn – így őrizhette meg Vida az alpolgármesteri beosztást.

A nagybányai RMDSZ az idei helyhatósági választásokon nem állított polgármesterjelöltet, abban reménykedve, hogy sikerül majd utóbb megtartani az alpolgármesteri tisztséget. Az RMDSZ-nek két képviselőjelöltje jutott be a helyi testületbe (a listavezető Vida Noémi és Pap Zsolt István – utóbbi mandátumát igazolta a bíróság), viszont Cătălin Cherecheș újraválasztott polgármester közölte, hogy a két alpolgármesteri posztok egyikét sem szánja a magyar érdekvédelmi szövetségnek (így 24 év után először nem lesz magyar alpolgármester Nagybányán).

Ha a bírósági döntés érvényben marad, a jelöltlistán következő személy veheti át Vida Noémi helyét a nagybányai képviselőtestületben, éspedig Pintér Zsolt.








EZT OLVASTA MÁR?

X