Így érveltek az EMSZ társelnökei az RMDSZ-szel kötött megállapodás mellett


-A A+

Fontos, hogy az egyre fokozódó bukaresti magyarellenességgel szemben a romániai magyarság szervezetei határozottan lépjenek fel, és elengedhetetlen, hogy az erdélyi magyarság bukaresti érdekképviselete egységes legyen – jelentette ki Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke hétfőn Kolozsváron.

A politikus a kincses városban Csomortányi Istvánnal, az EMSZ másik társelnökével együtt tartott közös sajtótájékoztatót, miután az EMSZ a múlt héten megállapodott a Romániai Magyar Szövetséggel, hogy a december 6-i parlamenti választáson az RMDSZ listáján az EMSZ két jelöltje is biztos befutó helyet kap.

Mezei úgy vélte, bizonyosságot nyert, hogy Erdélyben helye van a politikai pluralizmusnak azáltal, hogy az RMDSZ nyitott volt a megegyezésre. Szerinte az is beigazolódott, hogy az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb eléréséhez az RMDSZ-nek szüksége van az EMSZ-szel való együttműködésre. Rámutatott: az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások elsősorban nem parlamenti helyekről szóltak, hanem egy javaslatcsomagról, amelynek pontjai között a szimbólum- és nyelvhasználat, az oktatási reform és az önrendelkezés képviselete szerepelt.

Csomortányi István, az EMSZ másik társelnöke is azt hangsúlyozta, hogy Bukarest egyre fokozódó magyarellenességét tapasztalva, egyre nehezebb lesz a magyar érdekek képviselete. Úgy vélte, az erdélyi magyar közösség jól felfogott érdeke, hogy képviselete legyen Románia parlamentjében, ezért a közösségi érdekért vállalták az RMDSZ-szel való megegyezéshez vezető kompromisszumot.

A politikus elmondta, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások első szakasza most lezárult, a parlamenti helyek elosztása megtörtént, és bizakodva várják a tárgyalások második szakaszát, amikor lehetőség nyílhat egy erdélyi magyar minimum megalkotására, amely közös erővel képviselhető úgy a román parlamentben, mint az önkormányzatokban. Csomortányi úgy értékelte, hogy a parlamenti választások után nehéz lesz kormányzati tényezővé válni, ezért a közös hang megtalálására kell fordítaniuk energiáikat, nem pedig a helyi csatározásokra.
EZT OLVASTA MÁR?

X