Folytatja tanácsadói munkáját a nagyváradi városházán az EMNP alelnöke


-A A+

Florin Birta nagyváradi polgármester mellett folytatja tanácsadói munkáját Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, aki az előző ciklusban Ilie Bolojan volt elöljáró mellett dolgozott. A Maszol kérdésére Zatykó megerősítette: ígéretet kapott arra, hogy a megkezdett projektjeit folytathatja.

A helyhatósági választások óta egyelőre nem ültek tárgyalóasztalhoz Florin Birta frissen megválasztott nagyváradi polgármesterrel, de egy európai gondolkodású és nyitott személyiségként ismeri – mondta a Maszol kérdésére Zatykó Gyula, aki bejelentette, az új városvezetőségben is tanácsadóként segíti majd a polgármester munkáját.

Mivel most még zajlik az átszervezés, költözés a városházán, az első nagyobb egyeztetésükre még várni kell, de Zatykó tudatta, még a választás előtt ígéretet kapott arra, hogy folytathatja az előző önkormányzati ciklusban megkezdett projektjeit. Ezek közül a tanácsadó kiemelte a helyi közszállítási járműveken elhangzó tájékoztató szövegek közlését magyar nyelvet, vagy akár az éppen felújítás alatt lévő nagyváradi városháza homlokzatára visszahelyezendő eredeti motívumokat, miként a felújítandó ügyfélfogadási részlegen a magyar ügyintéző alkalmazását is.

Zatykó Gyula ugyanakkor elmondta: korábbi kezdeményezésére immár kikerült az első három tábla a Fő utcára, amely az utca történetét és történelmi elnevezéseit is tartalmazza magyar, román és angol nyelven. A tervek szerint a történelmi belváros valamennyi utcája esetében elkészíttetik a háromnyelvű információs táblákat. A tanácsadó tervei között szerepel továbbá a választási kampányban már megfogalmazott városi főkertészeti hivatal létrehozásának kezdeményezése, valamint az is, hogy a nagyváradi Rulikowski-köztemetőben csökkentsék a sírhelyek bérleti díját, ugyanis a négyzetméterenkénti tíz lejes ár egy évre hatalmas terhet ró a polgárokra.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a város infrastrukturális fejlesztéseihez, vagy a zöld energia felhasználására is számtalan elképzelésem és javaslatom van, szakmámat tekintve ugyanis én mérnök vagyok. Ebből is kiindulva műszaki megoldásokkal és javaslatokkal is segíthetem a hivatal munkáját, amely a város fejlődését szolgálja majd a következő négy évben” – mondta Zatykó Gyula.

A váradi új képviselőtestület alakuló ülését hétfőn tartották meg, és azon a polgármester javaslatára két nemzeti liberális alpolgármester választottak meg, így 2016–2020 után ebben a ciklusban sem lesz magyar alpolgármestere a Körös-parti városnak. A 27 tagú tanácsban az RMDSZ-nek négy képviselője van.








EZT OLVASTA MÁR?

X