A hivatásos feljelentő újra lecsapott: megbírságolták Gyergyócsomafalva polgármesterét


-A A+

A magyarellenességéről és folyamatos feljelentgetéseiről elhíresült blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, Dan Tanasă panasza nyomán 2000 lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Márton László Szilárdot, Gyergyócsomafalva polgármesterét.

A blogger panasza szerint a magyar nyelven kiadott helyi önkormányzati lap diszkriminálja a nyelvet nem ismerőket a csaknem száz százalékban magyarok által lakott településen.

2020 januárjában tett feljelentést Dan Tanasa a diszkrimináció ellenes tanácsnál, az ügy kapcsán júniusban érkezett hivatalos értesítés a helyi önkormányzat felé, majd szeptemberben született meg az elmarasztaló határozat – foglalta össze a Maszol érdeklődésére Márton László Szilárd az eseményeket.

„A panaszban az állt, hogy továbbra is csak magyar nyelven jelenik meg a helyi újság. Az ügy előzménye egy korábbi bejelentés volt, amiatt, hogy az önkormányzat honlapján a helyi újságot PDF-formátumban közzétettük. Erre figyelt fel ez a notórius jelentgető és diszkrimináció miatt tett panaszt ellenünk. Akkor figyelmeztetésben részesített a tanács, a döntést a bukaresti táblabíróságon támadtuk meg, a napokban várjuk a döntést ebben az ügyben. Ugyanakkor levettük a honlapról a sérelmezett kiadványt és a továbbiakban csak a csomafalvi emberekhez eljuttatott, nyomtatott lap létezett” – mondta el a polgármester.

A blogger nem nyugodott meg, hivatalos úton, közérdekű adatszolgáltatási kötelezettségre hivatkozva kért információt az önkormányzati lapról és a választ, miszerint továbbra is egynyelvű kiadványról van szó, felhasználta egy újabb panasztételhez. E bejelentés nyomán született meg a döntés, miszerint diszkriminálják a román nyelvű lakosságot – osztotta meg az elöljáró.

 

Márton László Szilárd vérlázítónak gondolja a feljelentő ellene irányuló tevékenységét. „Egy helyben megjelenő, kinyomtatott lap, amit a lakosság személyesen kap meg, hogyan diszkriminál egy nem helyben lakó román nyelvű embert? Ha ez valóban diszkrimináció, akkor minden Romániában élő román lakosnak el kellene juttatnunk egyet a csomafalvi újságból?” – fogalmazta meg aggályait az elöljáró. Hozzátette: megfellebbezik a döntést, de attól tart, nem lesz elég érvük a döntés megváltoztatásához.

Gyergyócsomafalván a 2011-es népszámlálás adatai szerint 4334 fő él, akik közül 4320-an székely, illetve magyar, 13-an román nemzetiségűnek vallották magukat, ezen kívül egy fő német lakost regisztráltak.
(Borítókép: csomafalva.info)







EZT OLVASTA MÁR?

X