Az alkotmánybíróság szerint nem sértette az alaptörvényt Florin Iordache kinevezése a Törvényhozási Tanács élére


-A A+

FRISSÍTVE: Elutasította szerdán az alkotmánybíróság a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását Florin Iordache szociáldemokrata képviselőnek a Törvényhozási Tanács élére történő kinevezésével kapcsolatban – értesült az Agerpres. FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróságnak nem tartozik hatáskörébe olyan szubjektív kérdésben dönteni, mint a jó szakmai hírnév követelményének való megfelelés – olvasható az indoklásban.

A liberálisok október 22-én támadták meg az alkotmánybíróságon a parlament azon határozatát, amellyel a Törvényhozási Tanács elnökévé nevezték ki a PSD-s képviselőt. A liberálisok többek között arra hivatkoztak beadványukban, hogy a parlament határozata sérti a törvényesség elvét.

A PNL indoklásában rámutatott, hogy az 1993/73-as törvény alapján a Törvényhozási Tanács elnökét a képviselők és szenátorok többségének szavazatával választják meg, ami legkevesebb 234 szavazatot jelent, márpedig Florin Iordachét 185 támogató szavazattal nevezték ki a tanács elnökévé. A PNL szerint ugyanakkor a képviselő elnökké választása a tekintetben is alkotmánysértő, hogy Florin Iordache nem teljesíti az 1993/73-as számú törvény által előírt, jó szakmai és erkölcsi hírnévre vonatkozó kitételt, mivel 2017-ben a Grindeanu-kormány igazságügyi minisztereként ő dolgozta ki a 13-as számú sürgősségi kormányrendeletet, valamint az amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó tervezetet.

Florin Iordache egyike azoknak, akik miatt a PSD-t sokan a korrupt politikus és bűnözők védelmezőjének tartják. A politikus a volt szociáldemokrata pártelnök, a korrupcióért börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea jobbkezének számított. A PSD 2016-os választási győzelme után igazságügyi miniszterként Iordache a büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el, amely az akkor már a vádlottak padjára ülő Dragnea felmentését eredményezte volna. Az 1989-es forradalom óta példátlan méretű ellenzéki tömegtüntetések hatására a rendeletet 2017 februárjában visszavonták és Iordachet lemondatták miniszteri tisztségéről.

Kifogásolták továbbá, hogy Iordache pályázati iratcsomójából hiányzott az a dokumentum, amely szerint lemondott szociáldemokrata párti (PSD) tagságáról. Október 23-án az USR is alkotmányossági kifogást nyújtott be a Florin Iordache kinevezéséről szóló határozat ellen.

Az alkotmánybíróság ndiklása szerint a testületnek nem tartozik hatáskörébe olyan szubjektív kérdésben dönteni, mint a jó szakmai hírnév követelményének való megfelelés.

Florin Roman: meg kell reformálni az alkotmánybíróságot

Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője bírálta az alkotmánybíróság döntését, és azt mondta, hogy „az alkotmánybíróság ismét csatlakozott a PSD politikai játszmájához. A CCR jóváhagyását adta ahhoz, hogy a 13-as sürgősségi kormányrendelet szerzője, Florin Iordache a Törvényhozási Tanács élén maradjon" – írta a Facebookon.

Curtea Constituțională (CCR) a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR și-a dat aprobarea pentru menținerea lui...

Közzétette: Florin Roman – 2020. november 18., szerda

 

A képviselő szerint alakulata „szilárd érvekkel" támasztotta alá beadványában, hogy miért alkotmányellenes a Florin Iordache kinevezéséről szóló parlamenti határozat. Roman ugyanakkor hozzátette, a december 6-i parlamenti választásokat követően a PNL megreformálja majd az alkotmánybíróságot, hogy többé ne hozhasson ehhez hasonló „politikai döntéseket".

A politikus emlékeztetett, hogy pártbeli kollégája, Ovidiu Ioan Sitterli képviselő már benyújtott egy törvénytervezetet, amely többek között előírja, hogy az alkotmánybírák kizárólag a bírák soraiból kerülhetnek ki, illetve, hogy egy jelölés elutasítható, amennyiben nem kíséri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) véleményezése, vagy ha az negatív.








EZT OLVASTA MÁR?

X