Valódi partner és konstruktív ellenzék lenne az udvarhelyi RMDSZ


-A A+

A szeptemberi választásokat követő két tanácsülés után véglegesült a székelyudvarhelyi RMDSZ önkormányzati frakciójának összetétele. Partnerként szeretnének dolgozni Székelyudvarhely felzárkóztatásán – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A székelyudvarhelyi RMDSZ hat tanácsost juttatott be a város önkormányzati testületébe, az alakuló ülésen öten tették le az esküt, majd Arros Orsolya lemondását követően a második tanácsülésen Berde Zoltánnal egészült ki csapatuk. Frakcióvezetőnek Berde Zoltánt választották meg, míg a titkári teendőket a frakció legfiatalabb tagja, Darabont Gergő fogja ellátni.

Berde Zoltán és Szakács Tibor a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, teljes mértékben együttműködésre és partneri kapcsolatra törekednek az összes többi önkormányzati képviselővel és frakcióval, ugyanakkor bíznak abban, hogy partnerekre találnak bennük.

„Legfőbb szerepünk a polgármesteri hivatal és a városlakók közti kommunikáció lesz. Az elmúlt négy évben is sok olyan kérés fogalmazódott meg az udvarhelyiek részéről, amelyekre nem kaptak választ – igyekszünk ezeket a következő időszakban még inkább eljuttatni a hivatalhoz, felvállaljuk ezeket az ügyeket” – fogalmazott Berde, megjegyezve, hogy továbbra is kitartanak a kampányban felvázolt programjaik mellett.

Szakács Tibor elmondta, a Sikeres Székelyudvarhely programjukban megfogalmazott fő elképzeléseik közül a Fészekrakó programra helyeznék a fő hangsúlyt. Annak ellenére, hogy a jogszabály, amelynek értelmében a 18 és 35 év közötti fiatalok ingyen kaphatnak telket az államtól, amennyiben családi ház építését tervezik (ennek elkészülte után pedig meg is vásárolhatják a telket) már 2003 óta hatályban van, eddig kevés önkormányzat élt a lehetőséggel, leginkább a beépíthető területek hiánya miatt.

Bunta Levente polgármestersége idején, 2008-2016 között az MPP és az EMNP tanácsosai többször is szorgalmazták az úgynevezett fészekrakó-programok beindítását, de az akkori, többségben lévő RMDSZ-frakció rendre leszavazta a javaslataikat.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Székelyudvarhelynek van beépítésre alkalmas, saját tulajdonú területe, a program kiírásában pedig eléggé szabad keze van a városvezetésnek, megszabhatóak a feltételek, a kedvezményezettek köre, illetve a zonális rendezési terv és a közművesítés is megoldható.

Berde Zoltán kitért a városi zöldségpiac helyzetére is: „Sinka Arnold kollégánk még évekkel ezelőtt felkarolta az ügyet, látványterv is készült a piac modernizálására. Ezt kellene aktualizálni, hiszen egy modern piac nemcsak a székelyudvarhelyiek, de az udvarhelyszéki gazdák számára is nagy segítség lenne” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A Szejkefürdő helyzetével kapcsolatosan a jelenlegi áldatlan állapotok felszámolását sürgeti az udvarhelyi RMDSZ. Mint fogalmaztak, a pereskedés helyett első perctől a munkálatok átvétele lett volna a megoldás. De bíznak abban, hogy az új önkormányzati csapat hatással tud lenni a polgármesterre, és mihamarabb lehetőség lesz rá, hogy helyi érdekeltségű turisztikai zónává is minősítsék a Szejkét, hiszen így sokkal több országos fejlesztési forrást lehetne bevonni.

„A Sikeres Székelyudvarhely mindenkinek a szívügye – mindegy, hogy így hívjuk vagy küldetésnek, mindannyian ugyanazt akarjuk: zárkózzon fel Székelyudvarhely a többi székelyföldi városhoz. Erre mi nyitottak vagyunk, konstruktív ellenzékként és valódi partnerként szeretnénk működni” – foglalta össze a székelyudvarhelyi RMDSZ üzenetét Berde Zoltán frakcióvezető.








EZT OLVASTA MÁR?

X