Iohannis: ne legyen kampánytéma az országos helyreállítási terv


-A A+

A jelenlegi körülmények között a legmegfelelőbb intézkedéseket és politikákat kell előkészíteni a gazdaság és Románia fejlődése érdekében – jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államelnök, hangsúlyozva, hogy az országos helyreállítási terv tervezetéről szóló vitáknak túl kell mutatniuk a kampány-populizmuson és az önös érdekeken.

„Rendívül nehéz, korlátozásokkal és megszorításokkal teli időszakot élünk át, melynek negatív hatásait mindannyian érezzük mind egészségügyi, mind gazdasági, mind társadalmi szinten. Továbbra is kezelnünk kell az egészségügyi válság kihívásait, de ezzel párhuzamosan elő kell készítenünk a legmegfelelőbb intézkedéseket a gazdaság helyreállítására és az ország fejlődésére. Az előző kormányzási modellek csak a fogyasztás ösztönzésére és a rövid távra szóló intézkedésekre alapoztak, a beruházásokat pedig, amelyek alapját képezik egy ország fejlődésének, elhanyagolták” – fejtette ki az államfő az országos helyreállítási terv tervezetének bemutatóján.

Hozzátette, a tervezetet közvitára bocsátják „a szabad és építő jellegű párbeszéd szellemében”, és a témához kapcsolódó hozzászólásoknak és érveléseknek túl kell mutatniuk a kampány-populizmuson és az önös érdekeken.

Az államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetkező években okosan kell felhasználni minden, Románia rendelkezésére álló anyagi forrást. Emlékeztetett, hogy Románia megközelítőleg 80 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól az elkövetkező 9 évben.

„Együtt dolgoztam a liberális kormánnyal, hogy biztosak lehessünk benne, hogy Románia készen áll idejében megpályázni és lehívni a helyreállítási terv keretében megpályázható összegeket. Románia több mint 30 milliárd eurót hívhat le ebben a csomagban, amely első ízben szerepel az Unió programjai között” – mondta Iohannis.

Románia a most közvitára bocsátandó dokumentum - az országos helyreállítási terv - alapján juthat hozzá az uniós alapokhoz – szögezte le az államfő. Hangsúlyozta: most van itt az ideje az ambiciózus reformoknak az olyan fontos ágazatokban, mint például a közigazgatás, a közbeszerzésekről szóló törvénykezés, infrastruktúra és digitalizáció.








EZT OLVASTA MÁR?

X