Orban: mindenki részesül az európai alapok lehívásának pozitív hozadékából


-A A+

Szorosan együttműködik a kormány az államfővel, hogy növeljék befolyásukat az európai döntésekre – jelentette be csütörtök este Ludovic Orban.

Az országos helyreállítási terv bemutatásán felszólaló miniszterelnök szerint az európai döntéshozók ahhoz szoktak hozzá, hogy „jó dolgokat” csak az államfő részéről hallanak, a román kormányok felől csak „kellemetlen meglepetések” érik őket, ám ez az elmúlt egy esztendőben megváltozott.

A kormányfő azt mondta: nem közömbös, hogy ki nyeri meg a választásokat, mert szerinte azok, akik a PNL előtt kormányoztak, „szinte nem akarták felhasználni az európai forrásokat”.

„Európai alapokat lehívni nem egyszerű feladat. Szilárd, komoly projektjeid kell hogy legyenek, amelyek dinamikát generálnak az egész társadalomban. Ez nem csak a kormánytól, hanem egy intézményi együttestől függ, és gyakorlatilag a helyi közigazgatáson, az egyetemeken, a nem kormányzati szervezeteken, a munkáltatói szervezeteken, a szakmai szervezeteken múlik, és függ azoktól az egyénektől, akik képesek olyan elképzeléseket kidolgozni, amelyek beilleszkednek az Európai Unió szintjén finanszírozott projektekbe” – tette hozzá a miniszterelnök.

Meglátása szerint „nincs olyan ember”, aki ne részesülne az európai alapok lehívásának pozitív hozadékában függetlenül attól, hogy vállalkozó, szabadfoglalkozású, alkalmazott vagy munkát kereső személy. Valamint függetlenül attól, hogy az állami szektor alkalmazottja-e, akinek jövedelme az ország gazdasági fejlettségétől függ, illetve szülő vagy nagyszülő, akinek nyugdíja csak az alkalmazottak számának növekedésével, és az országos átlagbér emelkedésével lehet magasabb” – magyarázta Orban.

Lendületes fejlődési időszakot vízionál

A kormány vállalja, hogy teljes egészében az ország fejlesztésére fogja fordítani azt az európai uniós pénzügyi csomagot, amelyhez a következő években jut hozzá Románia – jelentette ki Ludovic Orban.

A kormányfő azt mondta, uniós csatlakozása óta a leglendületesebb fejlődési időszaka elé néz Románia, hiszen soha nem állt rendelkezésére ilyen jelentős összegű pénzügyi támogatási csomag. Orban hangsúlyozta, Klaus Iohannis államfő példátlan teljesítményének köszönhetően jelentős uniós támogatásra sikerült szert tenni Románia számára, amely az ország következő évekbeli fejlődésének és korszerűsítésének motorja lesz.

Rámutatott, a minden eddiginél súlyosabb válság közepette az európai vezetők az összehangolt fellépés mellett döntöttek, „hiszen csak akkor tudunk rövid idő alatt helyreállni és erőseknek lenni, ha együtt mozgunk, és senkit nem hagyunk hátra”.

Orban kiemelte, az országos helyreállítási terv csak egyik pillére az ország következő évekbeli fejlődésének, hiszen az ennek keretében Romániának járó több mint 30 milliárd euró mellett további 46 milliárd euró áll majd az ország rendelkezésére az EU 2021–2027-es költségvetéséből.

A miniszterelnök szerint a kormány készen áll arra, hogy gyakorlatba ültesse ezt „a rendkívül ambiciózus és jól kidolgozott tervet”, amelyhez az anyagi források is biztosítottak. E terv gyakorlatba ültetése – többek között – az állam reformját, modernizálását, digitalizálását, valamint a kormány- és más intézmények vagy szociális szereplők közötti jobb kommunikációt feltételez.








EZT OLVASTA MÁR?

X