Orban: nem lehet eltörölni a különnyugdíjakat, amíg az alkotmánybíróságon van az ügy


-A A+

A 2021-as évre szóló költségvetési törvény tervezetét el lehetne fogadni év végéig vagy jövő év januárjában, rendkívüli ülésszakban – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva Ludovic Orban kormányfő.

Orban elmondta ugyanakkor, hogy a kormány nem adhat ki sürgősségi rendeletet a különnyugdíjak eltörlésére, mivel van egy erről szóló törvénytervezet a parlament asztalán is, és van egy az alkotmánybíróságnál is.

„Nem lehet kiadni sürgősségi rendeletet egy ügyről, amelyről van egy törvénytervezet vita alatt a parlamentben vagy az alkotmánybíróságon. Ez aberráció. Aki ilyet állít, annak el kell alaposabban olvasnia az alkotmányt, az alkotmánybíróság ítéleteit” – nyomatékosította a kormányfő.

A PNL elnöke biztosított ugyanakkor arról, hogy az általa vezetett alakulat törvényhozói prioritásként fogják kezelni a következő mandátumban a szenátorok és képviselők jogállásáról szóló jogszabály módosítását, hogy a különnyugdíjakat el lehessen törölni.

Orban kifejtette azt is, hogy szándékéban áll kiadni egy jogszabályt, amellyel ismét elhalasztják a közigazgatási törvény azon előírását, amely különnyugdíjat biztosítana a polgármesterek, megyei tanácselnökök és alelnökök számára. Véleménye szerint minden közméltósági tisztséget betöltő személy fizetése elég nagy ahhoz, hogy a hozzájárulás elve alapján nagyobb nyugdíjban részesülhessen, így nincs szüksége különnyugdíjra.

Rámutatott, a közigazgatási törvény erre vonatkozó előírását el lehet halasztani a 2021-re szóló büdzsétörvénnyel.








EZT OLVASTA MÁR?

X