Részeredmények: a PSD nyert, az RMDSZ és az AUR is bejutott a parlamentbe (percről percre)


-A A+

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál a PSD közel 5 százalékpont előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a PNL-vel szemben. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát szerezte meg, de megelőzte a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), közel 9 százalékos támogatottsággal. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe. Cikkünk folyamatosan frissül.

06:16

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál a PSD közel 5 százalékpont előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a PNL-vel szemben. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát szerezte meg, de megelőzte a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), közel 9 százalékos támogatottsággal. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe – számolt be hétfő hajnalban a Digi24.

01:19

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok 76-78 százalékos feldolgozottságánál az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) 5 százalékpontnyi előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) szemben. (Hotnews)

01:03

Nem élhetett a szavazati jogával a vasárnapi parlamenti választásokon Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) társelnöke, mert koronavírus miatt elkülönítésbe helyezték Bukarestben, és a mozgóurnát Nagyszebenből kellett volna igényelnie. (Hotnews)

00:36

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere bejelentette: a következőkben széleskörű konzultációt indítanak Háromszéken, települési és megyei szinten, hogy feltérképezzék a problémákat. „Lesz négy évünk, hogy rendet tegyünk a szervezetben, megerősítsük a szöveteket, hogy négy év múlva a választások előtt ne kelljen szorongani” – mondta a sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es elöljáró. (Kovács Zsolt)

00:16

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint kizárt, hogy a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közösen alakítson kormányt. Marcel Ciolacu ugyanakkor azt mondta, várja, hogy Ludovic Orban mondjon le a miniszterelnöki tisztségről, „mert a román emberek ezt kérték szavazatukkal". (Agerpres)

00:04

Az RMDSZ háromszéki vezetői rendőrségi túlkapásnak tartják, hogy a szervezet mintegy 20 tagját, köztük Miklós Zoltán és Könczei Csaba képviselőjelölteket, Tamás Sándor megyei tanácselnököt és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert beidézték a rendőrségre, ahol büntetőeljárási jegyzőkönyvet állítottak ki kampánycsend megsértése miatt, mert a Facebookon szavazásra buzdítottak. Úgy tudjuk, a rendőrség azt kifogásolta, hogy az érintett RMDSZ-politikusok a „magyar összefogásra” buzdítottak. Nem az „összefogás”, hanem a „magyar” kifejezésben találtak kivetnivalót. (Kovács Zsolt)

23:42

A 19 órás adatokhoz képest enyhén módosult a vasárnap esti exit poll felmérésnek az urnazárásig leadott szavazatokat tükröző előrejelzése a választások eredményeiről.

23:33

Mind a Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti választások győztesének tekinti magát a pártelnökök első nyilatkozatai szerint, miután az exit poll-eredmények szerint a két politikai erő fej-fej mellett küzd a győzelemért. (MTI)

22:53

Bihar megyében a választói névjegyzékben szereplők 37,3 százaléka járult a szavazóurnák elé vasárnap. Bár a megye az országos élmezőnybe tartozik a részvétel tekintetében, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy milyen eredmény született a vegyes lakosságú településeken – mondta Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke az urnazárást követően.

22:44

Biztosítva lesz a parlamentben a magyar képviselet – jelentette ki az exit poll felmérés ismeretében vasárnap este az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint mielőbb meg kell kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat.

21:58
Ciolacu: Rafila is a PSD miniszterelnökjelöltjei között szerepel

Marcel Ciolacu szerint egyértelmű, hogy a PSD nyerte a parlamenti választást, ezért Klaus Iohannisnak a szociáldemokratákat kellene felkérnie kormányalakításra. A PSD elnöke szerint négy jelöltjük is van kormányfőnek, köztük Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki a választási kampányban lépett be a pártba, és lett képviselőjelölt. Ciolacu azonban hozzátette, hogy a pártvezetés fog dönteni a miniszterelnökjelölt személyére. (Antena3)

21:37
Băsescu reméli, hogy Iohannis ellenzékbe küldi a PSD-t

„Lehet Băsescu nélkül is” – értékelte a korábbi államelnök a Polgári Mozgalom Pártjának (PMP) 5 százalékos exit poll eredményét. Băsescu szerint a PMP végleges eredményei 7 százalék körüliek lesznek. „Remélem, hogy az elnök úr azt teszi, amit tennie kell, s függetlenül az utolsó szavazás eredményétől, ellenzékbe küldi a PSD-t” – nyilatkozta Băsescu . A Cotroceni palotában két mandátumot lehúzó politikus szerint a minden idők legalacsonyabb részvételi aránya nagyban megnehezíti majd a kormány legitimitásának fenntartását négy éven keresztül.

21:22
Az exit poll szerint így oszlanak meg a helyek a két házban

A CURS–Avangarde közvélemény-kutatása szerint így oszlanak meg a mandátumok a parlament két házában:

Szenátus:

  • PSD – 30,6 százalék
  • PNL – 29,1 százalék
  • USR-PLUS – 16,4 százalék
  • RMDSZ – 5,7 százalék
  • AUR – 5,3 százalék
  • Pro Románia – 5 százalék
  • PMP – 5 százalék

Képviselőház:

  • PSD – 30,5 százalék
  • PNL – 29 százalék
  • USR-PLUS – 15,9 százalék
  • RMDSZ – 5,7 százalék
  • AUR – 5,2 százalék
  • Pro Románia – 5 százalék
  • PMP – 5 százalék
21:23
31,84 százalékos volt a részvétel

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint rekordalacsony, mindössze 31,84 százalékos volt a részvétel a parlamenti választásokon.

21:16
George Simion: az AUR nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban

A szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban – jelentette ki a vasárnapi urnazárást követően George Simion, a szövetség társelnöke. Simion „nagy győzelemként” értékelte, hogy alakulata alig egy évvel megalakulása után több mint 500 ezer szavazatot kapott és bejutott a parlamentbe, és leszögezte: semmilyen kormánykoalícióba nem lépnek be, mert „nem látnak semmilyen különbséget Klaus Iohannis pártjai és Marcel Ciolacu pártjai között”.

Úgy fogalmazott: az AUR képviselői megszavaznak majd minden kezdeményezést, amely „a román nemzet érdekeit szolgálja”. Bejelentette: megóvják a külföldi választásokat, mert ott „csalás történt”, amelyet a „Klaus Iohannis vezette rendszer” követett el. (Agerpres)












EZT OLVASTA MÁR?

X