Részeredmények: a PSD nyert, az RMDSZ és az AUR is bejutott a parlamentbe (percről percre)


-A A+

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint, a szavazatok több mint 95 százalékos feldolgozottságánál a PSD közel 5 százalékpont előnnyel nyerte meg a vasárnapi parlamenti választást a PNL-vel szemben. Az RMDSZ a szavazatok több mint 6 százalékát szerezte meg, de megelőzte a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), közel 9 százalékos támogatottsággal. A Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nem jut be a parlamentbe. Cikkünk folyamatosan frissül.

21:12
Victor Ponta csalástól tart

Victor Ponta, a baloldali Pro Románia párt elnöke attól tartott a választások utáni beszédében, hogy „a számlálásnál rendszerint elvesznek szavazatok", és reméli, hogy ez most nem fog előfordulni. „Bejutottunk a parlamentbe, meglátjuk, kivel tudunk együttműködni” – mondta.

21:11
Dan Barn: történelmi siker az USR–PLUS eredménye

Történelmi sikernek nevezte az USR–PLUS eredményét Dan Barna, a párt házi elkülönítésben lévő társelnöke, aki videón üzent.

21:10
Az INSOMAR szerint a PNL nyert

Az INSOMAR exit poll felmérése szerint a PNL nyerte a választásokat. Az adatokat a Realitatea TV és a Romania TV ismertette:

PNL - 32,80 %

PSD - 28,20 %

USR-PLUS - 15,60 %

PMP - 6,00 %

21:08
Dacian Cioloș: az USR–PLUS kész koalícióra lépni, de nem a PSD-vel

Dacian Cioloș, az USR–PLUS társelnöke kijelentette: a választók mandátummal ruházták fel a pártszövetséget, amely hajlandó koalícióra lépni, mert van egy 40 pontból álló kormányprogramja, de kizárt dolog, hogy a PSD-vel tárgyaljanak a parlamenti többség kialakításáról.

21:04
Marcel Ciolacu: a szavazók megbüntették a PNL-kormányt

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint a szavazók megbüntették a PNL-kormányt a koronavírus-járvány rossz kezeléséért. Ciolacu hangsúlyozta: egyelőre az exit poll-eredmények alapján van előnye a PSD-nek, ezért arra kérte az urnabiztosokat, hogy tisztességesen számolják meg valamennyi leadott szavazatot, és ne hagyják el a szavazóhelyiségeket idp előtt. 

21:02
Ludovic Orban: a végeredmény még nem ismert

Ludovic Orban miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a végeredmény csak a külföldi szavazatok, és az szavazóhelyiségek bezárása után összeszámolt voksok alapján lesz ismert.

20:56
Az eredmény az exit poll szerint

A CURS–Avangarde 21 órakor közölt exit poll-eredményei alapján ez a sorrend alakult ki (a kb. 250 ezer külföldi szavazatot egyelőre nem számították bele):

PSD – 30,6 százalék

PNL – 29,1 százalék

USR–PLUS – 15,9 százalék

RMDSZ – 5,7 százalék

AUR – 5,2 százalék

Pro Románia – 5 százalék

PMP – 5 százalék

Az élen álló pártok közötti különbség hibahatáron belül van, a lista végén álló pártok mandátumszerzése is kérdéses.












EZT OLVASTA MÁR?

X