Máris bepanaszolták magyarellenessége miatt az AUR-t a diszkriminációellenes tanácsnál


-A A+

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat bepanaszolta az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amiért alkotmánymódosítás céljából országos kampányt indít az etnikai alapon létrehozott politikai pártok – mint például az RMDSZ – betiltására.

Szerdai közleményében a szolgálat úgy értékelte: az AUR társelnökének, George Simionnak az ezzel kapcsolatos állásfoglalása sértő a romániai magyarokra nézve, nacionalista-soviniszta propaganda jellegű, faji vagy nemzeti gyűlöletre buzdít, az a célja, hogy megfélemlítse és megalázza a romániai etnikai kisebbséget, a magyarságot.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a benyújtott panasz indoklásában kiemeli, George Simion és így az egész AUR kijelentései rasszisták és gyűlöletet gerjesztenek a magyar közösség iránt, elpusztítanák ezt a közösséget és kizárnák annak tagjait a parlamenti képviselői munkából.

A közlemény emlékeztetet: az AUR tagjai és társelnöke már korábban is ismertek voltak a magyarokkal szembeni etnikai alapon történő diszkriminatív cselekedeteikről és nyilatkozataikról. Az úzvölgyi provokátorként is ismert George Simion, az AUR egyik társelnöke a 2020-as európai választásokon indulva a következőket nyilatkozta: „törvényen kívül helyezzük az úgynevezett Székelyföldet!"

A párt másik tagja Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnökeként is számtalan pert indított a magyar közösség, a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok ellen, azzal a céllal, hogy feszültséget teremtsen a románok és a magyarok között.

Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat vezetője elmondta, az AUR weboldalán közzétett programja teljes egészében egyetlen ideológiára összpontosít, a román etnikai identitásnak a megvédésére. Ez a program szerinte azt bizonyítja, hogy ennek a pártnak a vezetői nem hajlamosak az együttműködésre, nem mutatnak toleranciát más, jogokkal rendelkező etnikai csoportokkal szemben, hanem igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben hangsúlyozni, hogy az ország csak a románoké.

„Egy demokratikus államban, amelyben az alapvető emberi jogokat és szabadságot, az identitáshoz való jogot törvény garantálja, megengedhetetlen, hogy a parlamentbe most bejutott párt olyan politikai eszközökhöz folyamodjon, amelyek megoszthatják a társadalmat” – idézte a közlemény Benkő Erikát.








EZT OLVASTA MÁR?

X