Kis híján meglincselték az AUR politikusait a temesvári forradalmárok


-A A+

„Takarodj innen, te szerencsétlen!” – így fogadták szerda este a temesváriak George Simiont, a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) társelnökét, aki több társával együtt részt akart venni az 1989-es forradalom 31-ik évfordulóján tartott megemlékezésen.

A szélsőséges párt vezető politikusai ezekben a napokban sorra felkeresik az erdélyi városokat, hogy megköszönjék a szavazóiknak a rendkívüli választási eredményeiket. Szerdán Temesvárra érkeztek, ahol meg akartak emlékezni a temesvári forradalom áldozataira.

George Simion egy beszédet is tartott a Győzelem téren, amit a Temesvár Társaság megemlékezői megzavartak. Többen felszólították, hogy tegyen maszkot, majd többen fenyegetően körbevették az AUR társelnökét. Ekkor a csendőrök kordont vontak a fociultrából lett politikus köré. Simion végül a csendőrök kíséretében gyertyákat gyújtott az érsekség lépcsőin a forradalom áldozatainak emlékére.

A Temesvár Társaság elnöke az incidenseket megelőzően közleményben szólította fel George Simiont,  hogy az AUR határolódjon el két frissen megválasztott törvényhozójától, Francisc Tobától, valamint Nicolae Romantól, akik részt vettek az 1989-es forradalom elfojtására tett kísérletben.

„Azért győztünk, mert a temesváriak nem hittek a sovén nacionalizmus hívó szavának, azért győztünk, mert itt a nemzetiségek egységesek voltak, azért győztünk, mert elutasítottuk mindazt, amit George Simion pártja képvisel” – fogalmazott Florian Răzvan-Mihalcea, emlékeztetve ugyanakkor a Temesvári Kiáltvány 4. pontjára, amely kimondja, hogy „a nacionalizmusnak nincs helye Romániában”.

(Címlapfotó forrása: tion.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X