Az AUR két törvényhozója is részt vehetett a forradalomelfojtási kísérletben


-A A+

Felszólította a Temesvár Társaság elnöke a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnökét, George Simiont, hogy alakulata határolódjon el két frissen megválasztott törvényhozójától, Francisc Tobától, valamint Nicolae Romantól, akik – állítja a szervezet – részt vettek az 1989-es forradalom elfojtására tett kísérletben.

A Temesvár Társaság elnöke, Florian Răzvan-Mihalcea közleményében leszögezi, tiltakoznak az ellen, hogy a két frissen megválasztott törvényhozó részt vegyen a forradalomra való megemlékezésnek szentelt temesvári eseményen.

Hozzáteszi, Temesvárra érkezése előtt George Simionnak az AUR elnökeként és az alakulat jelöltlistájának összeállítójaként mindenképpen el kell határolódnia ettől a két személytől, és haladéktalanul kérnie kellene a parlamentből való lemondásukat. E két személy lemondásának hiányában George Simion nem csatlakozhat a temesvári megemlékezésekhez – nyomatékosítja.

Florian Răzvan-Mihalcea ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Temesvár mindig is elutasította a sovén nacionalizmust.

„Azért győztünk, mert a temesváriak nem hittek a sovén nacionalizmus hívó szavának, azért győztünk, mert itt a nemzetiségek egységesek voltak, azért győztünk, mert elutasítottuk mindazt, amit George Simion pártja képvisel” – fogalmaz a szervezet elnöke, emlékeztetve ugyanakkor a Temesvári Kiáltvány 4. pontjára, amely kimondja, hogy „a nacionalizmusnak nincs helye Romániában”.

George Simion a téma kapcsán úgy nyilatkozott, alakulatának illetékes testületei „komolyan elemzik” a Francisc Tobával kapcsolatos dokumentumokat, miután azzal vádolták meg, hogy részt vett a '89-es forradalom elfojtásában. Hozzátette, ő maga el fog menni Temesvárra, hogy „az igazi forradalmárok” mellett legyen ezekben a napokban.








EZT OLVASTA MÁR?

X