Amerikai-román közös légi hadgyakorlat kezdődött Aranyosgyéresen


-A A+

Mircea Dușă védelmi miniszter és Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is felszállt egy-egy F-16-os vadászgép „másodpilótájaként” pénteken annak az amerikai-román közös hadgyakorlatnak a keretében, amelyet október második felében tartanak az erdélyi aranyosgyéresi légi támaszponton.

A harmadik alkalommal megrendezett Dacian Viper fedőnevű NATO-hadgyakorlaton a román légierő hat MiG-21 LanceR típusú harci repülőgépe és három IAR-330-as helikoptere, valamint Alabama állam Nemzeti Gárdájának nyolc F-16-os vadászgépe vesz részt.

A két politikus mintegy 40 percet töltött a levegőben. Földet érésük után mindketten elismerően szóltak a pilóták felkészültségéről, és a harci repülők teljesítményéről, amelynek „csak egy töredékét” volt alkalmuk tapasztalni.

Dușa elmondta, előző nap szigorú orvosi vizsgálaton esett át, de nem először repült harci géppel, korábban a MiG-eket is kipróbálta. Az amerikai nagykövet „csodálatosnak” nevezte az F-16-oson szerzett élményt, a gép pilótája pedig azt mondta, először vitt olyan civilt, aki nem lett rosszul a levegőben.

Az aranyosgyéresi támaszponton immár rendszeressé vált NATO-hadgyakorlatokat nem először népszerűsítették politikusok „röptetésével”: a Dacian Viper hadgyakorlat tavalyi kiadásán Victor Ponta miniszterelnök is több mint félórát repült egy amerikai F-16-os harci gép fedélzetén.

Az idei közös manőverezés során az amerikai és román pilóták a légi védekezésben és a taktikai feladatok végrehajtásában való együttműködést, egymás biztosítását, valamint földi célpontok bombázását gyakorolják: ez utóbbira a szintén Nagysinken található lőteret használják.

A védelmi minisztert Alexander Vershbow, a NATO romániai látogatásra érkezett főtitkár-helyettese is elkísérte az erdélyi hadgyakorlatra.

Mircea Dușa előző nap az egyik román hírtelevízióban elmondta: a Pentagon - még Barack Obama amerikai elnök bejelentését megelőzően - közölte vele, hogy az Egyesült Államok elhalasztja csapatai kivonását Afganisztánból, azt azonban riporteri kérdésre nem árulta el, felkérték-e az amerikaiak Romániát is afganisztáni katonai jelenlétének meghosszabbítására. Idén csaknem ezer román katona vesz részt a kandahári repülőtéri védelmében, de Bukarest korábban úgy döntött, hogy jövőre már csak az a kétszáz román katona marad Afganisztánban, aki az afgán hadsereg kiképzésében segédkezik.








EZT OLVASTA MÁR?

X