Borbély: fel kell készítenünk a jövő generációját arra, hogy környezettudatosan gondolkozzon


-A A+

A fenntartható fejlődési céloknak, a környezettudatos viselkedésnek és életmódnak az oktatásba, a tanügyi rendszerbe való bevezetése volt a fő témája kedden annak a két napos regionális szemináriumnak, amelyet a Román Parlament képviselőháza és az Interparlamentáris Unió (IPU) immár harmadik alkalommal szervez meg a közép- és kelet-európai országok parlamenti képviselői számára. 

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a szeminárium jelentéstevője elmondta, ezt semmiképp sem plusz tantárgyak bevezetésével képzelik el, de a diákoknak mindenképp biztosítani kell a témával kapcsolatos tájékoztató segédanyagokat.

„Fel kell készítenünk a jövő generációját arra, hogy környezettudatosan gondolkozzon, a természeti és gazdasági erőforrásokat hatékonyan használja ki, hiszen csak így tudunk kiépíteni egy olyan társadalmat, amely a következő években mindent megtesz annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés valósággá váljon, és ne maradjon meg elméleti síkon. A fiatalok, a civil társadalom, az állami intézmények és a parlamentek aktív szerepvállalása nélkül a kormány képtelen lesz hatékonyan gyakorlatba ültetni a megfogalmazott fenntartható fejlesztési célokat” – hangsúlyozta Borbély.

A szeminárium zárónapján a résztvevők egy olyan dokumentumot is elfogadtak, amely a következő periódusban a régió összes országa számára irányadó lesz, és amely egy adatlap elkészítésére hatalmazza fel Romániát, melynek parlamentje – az IPU 170 parlamentje közül – tegnap elsőként fogadott el nyilatkozatot az ország fenntartható fejlődési stratégiája kapcsán.

„Ezt az adatlapot a régió összes parlamentjéhez eljuttatjuk majd, hat hónap elteltével pedig egy helyzetjelentést készítünk az addigi megvalósításokról” – magyarázta a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.








EZT OLVASTA MÁR?

X