Független lehallgatási hatóságot hozna létre a szenátus elnöke


-A A+

A lehallgatásokért felelő országos hatóság létrehozását szorgalmazza Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnök.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöki tisztségét is betöltő politikus, illetve további képviselők és szenátorok által jegyzett törvénytervezet szerint a lehallgatások terén kizárólagos joggal rendelkező hatóság autonóm jogi személyként működne, minden más közigazgatási szervtől függetlenül, a parlament ellenőrzése alatt.

A tervezet szerint a szenátus és a képviselőház nevezné ki a hatóság elnökét és alelnökeit, akiknek a mandátuma 6 évre szólna, a megújítás lehetősége nélkül. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei, a nép ügyvédje, valamint a parlament által jelölt személyekből összeálló bizottság felügyelné a hatóság munkáját.

Az ügyészségeknek és azok az intézményeknek, amelyeknek törvény adta joguk van a lehallgatások anyagának felhasználására, a hatóságtól kell igényelniük ezeket – részletezte Tăriceanu.    

„Nem bízhatja a lehallgatásokat sem a hírszerző szolgálatokra, sem az ügyészségre az az ország, amely tiszteletben tartja állampolgárai jogait” – nyilatkozta a házelnök, aki szerint az ügyészség átadhatja az újonnan létesítendő hatóságnak a lehallgatásokhoz szükséges műszaki berendezéseket.

A szenátusi elnök szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség is ennek a hatóságnak kellene alárendelnie saját lehallgatási szolgálatát. Hozzátette: a hírszerző szolgálatoknak kizárólag nemzetbiztonsági ügyekben maradna meg ez a hatáskörük.








EZT OLVASTA MÁR?

X