Az RMDSZ szavazataránya 6,2 százalék a majdnem végleges eredmények szerint


-A A+

FRISSÍTVE: Hatpárti palament alakulhat a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az RMDSZ támogatottsága 6,26 százalékos - derült ki a Központ Választási izottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből.

A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 99 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül - írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult - a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató - magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,2 százalékát adták, ami közelít a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyához.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több mint 45 százalékkal nyerte meg a választásokat, a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE) is kényelmesen bejut a parlamentbe 6,1 százalékkal. A PSD-nek és az ALDE-nek így meglesz a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalékon áll, az internetgeneráció lázadóit tömörítő, idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8,4 százalékot ért el.

A képviselőházi listákra leadott szavazatok megoszlása (99 százalékos feldolgozottság):

PSD - 45,25%
PNL - 19,96%
USR - 9,26%
RMDSZ - 6,15%
ALDE - 5,62%
PMP - 5,22%

A szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésben még kérdéses volt, de már a részeredmények szerint bejut a bukaresti parlamentbe a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) is, amely az adatok 94 százalékának feldolgozása után 5,05 százalékon áll. Így viszonylag kevés - be nem jutott pártra adott - szavazatot kell újraosztani, és nem valószínű, hogy a szociáldemokraták 46 és fél százaléka 50 fölé emelkedjen.

A szenátusi listákra leadott szavazatok megoszlása (99 százalékos feldolgozottság):

PSD - 45,09%
PNL - 20,32%
USR - 9,32%
RMDSZ - 6,22%
ALDE - 6,05%
PMP - 5,61%

Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében vasárnap bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzásra, és a Calin Popescu Tăriceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. Utóbb azt is nyilatkozta: nem kizárt, hogy az RMDSZ-t is megpróbálják bevonni a megalakítandó baloldali kormányba.
EZT OLVASTA MÁR?

X