Lezárultak az urnák, így szavazott Románia


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a parlamenti választásokat, az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint. Kelemen Hunor szövetségi elnök megköszönte a magyar választók bizalmát. Kövesse az urnazárás utáni perceket a Maszolon. A vasárnapi szavazás eseményeiről itt olvashat.

20:36

Máramaros megyében a Szociáldemokrata Párt (PSD) a leadott szavazatok 44 százalékát szerezte meg, a második helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett, a szavazatok 22 százalékkal. Az RMDSZ a képviselőházi szavazatok 6,72 százalékát kapta.

20:08

A következő időszak feladata egy új román-magyar társadalmi szerződés megkötése, az RMDSZ-nek mindent ennek kell alárendelnie, az esetleges kormányzást, az ellenzékben maradást vagy a kormány parlamentből való támogatását, véli Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi polgármester a vasárnapi parlamenti választások eredményeit elemezve rámutatott: a román-magyar viszony szempontjából fontos, hogy az ultranacionalista pártok nem jutottak be a parlamentbe, bár Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) mutat arra utaló jeleket. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint Dan Tanasă, aki legtöbbet mérgezte a román-magyar viszonyt, nem mert Háromszéken indulni a választásokon, hanem elmenekült Bukarestbe.

19:07

Csak a szavazókörzetek száz százalékának adatait feldolgozó választási eredmények közlésének időpontja, kedd délelőtt tíz óra után – elképzelhetően csak szerdán – derül ki, hogy kik lesznek az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai a következő parlamenti ciklusban.

„Még nem tudom, hogy lesz-e parlamenti mandátumom. Csak óvatosan szeretek duhajkodni” – nyilatkozta hétfő este a Maszolnak Hegedüs Csilla képviselőjelölt, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke a sajtó becsléseiről. Elmondta, nagyon hálás a magyar szavazóknak, akik újra megmutatták, hogy megbíznak az RMDSZ-ben, megmutatták, hogy a magyar közösséget nem lehet kikerülni. „A magam helyzetével akkor kezdek el igazán foglalkozni, amikor végleges eredmények lesznek” – tette hozzá.

18:33

Kovászna megyében az RMDSZ a magyar közösség számarányát is meghaladó támogatottságot szerzett a vasárnapi választásokon. A Kovászna megyei Választási Iroda által közölt végleges eredmények szerint a háromszéki választópolgárok 75,04 százaléka, azaz 50 135 szavazó támogatta az RMDSZ a képviselőjelölt listáját. A háromszéki RMDSZ-es szenátorjelölteket pedig a polgárok 74,40 százaléka, azaz 50 418 szavazó támogatta.

18:27

Levélben, "kalapemeléssel" gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének és Biró Zsoltnak, a Magyar Polgári Párt elnökének Orbán Viktor a választáson elért magyar eredményhez. A választáson elért eredmény az egész romániai magyarság közös sikere, a két magyar szervezet együttműködése pedig hasznos példaként szolgálhat a magyarság egészének - fogalmazott leveleiben a kormányfő.

17:55

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 224 mandátuma lesz a következő törvényhozói testületben, ez kevesebb, mint az egyszerű többséghez szükséges 233 - mondták el hétfőn PSD-s források. Az idézett források szerint a 224 mandátum felel meg a PSD által elért 45 százalékos eredménynek, amelybe már beleszámították a szavazatok újraosztásából származó mandátumokat is.

17:33

Szatmár megyében az RMDSZ teljesített a legjobban a parlamenti választásokon: úgy a szenátusban, mint a képviselőházban megszerezte a leadott voksok mintegy 40 százalékát. Második helyen a Szociáldemokrata Párt (PSD), majd a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) végzett - derül ki a Szatmár megyei választási iroda által hétfőn ismertetett végleges adatokból.

17:12

Történelmi sikert ért el a magyar összefogás, az RMDSZ és MPP együttműködése a vasárnapi romániai parlamenti választásokon - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciáját megnyitó beszédében.

16:56

Meglepőnek nevezte Szociáldemokrata Párt (PSD) nagyarányú választási győzelmét Mircea Kivu szociológus és politikai elemző, aki szerint főleg az alacsony részvételi aránynak tudható be a magabiztos diadal.

16:46

A Szociáldemokrata Párt a szenátusi listákra leadott szavazatok 45,50%-át szerezte meg a vasárnap tartott parlamenti választásokon, az alakulat képviselőjelöltjeire pedig a választópolgárok 45,31%-a voksolt, az RMDSZ felsőházi listáira a választópolgárok 6,49%-a, az alsóházi jelöltekre 6,43% adta szavazatát – jelentette be hétfőn a Központi Választási Iroda.

16:29

Hargita és Maros megyék után Bihar megye a harmadik lett a magyar szavazatok tekintetében – hangzott el hétfőn Cseke Attila szenátorjelölt, Bihar megyei RMDSZ-elnök és Szabó Ödön képviselőjelölt, megyei ügyvezető elnök közös sajtótájékoztatóján.

14:54

Jelenleg semmiféle tárgyalás nem zajlik az RMDSZ és a PSD között egy lehetséges közös kormányalakításról - nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn az Agerpresnek.

„Nem beszéltem senkivel, még sms-ben sem. Nem zajlik semmiféle tárgyalás közöttünk jelen pillanatban. Nem hívattathatom meg magamat egy megbeszélésre” - fogalmazott Kelemen, hozzátéve, hogy „nem lenne elegáns”, ha a szavazatok többségét megszerző PSD-t ők keresnék meg.

12:17

Jelentősen megnő az erdélyi magyar képviselet súlya a vasárnapi választások eredményeként megalakuló – korábbinál karcsúbb – parlamentben – nyilatkozta a Maszolnak Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Mint ismert, az RMDSZ a jegyzőkönyvek 99 százalékos feldolgozottsága szerint a szavazatok 6,2 százalékát szerezte meg. Kovács Péter elmondta, abszolút értékben 450 ezer képviselőházi szavazatra számítanak, ez 70 ezerrel több, mint a 2012-es adat, és 38 ezerrel több, mint az idei önkormányzati választásokon a megyei tanácsosi listákra leadott szavazatok száma. Ugyanakkor 19-20-ra nő az RMDSZ-es képviselői mandátumok száma a mostani 18-hoz képest, és várhatóan megőrzik a jelenlegi 9 szenátori mandátumot.

12:10

Egy szenátori mandátummal többet nyert az RMDSZ Maros megyében, Novák Csaba Zoltán és Császár Károly mellett a szövetség ugyanakkor három képviselőt küldhet a parlamentbe Vass Levente, Csép Éva-Andrea és Biró Zsolt személyében. ​A megyében a legtöbb választópolgár az RMDSZ listáira adta voksát - derül ki a megye 568 szavazókörzetének összesített, végleges adataiból.

11:47

A parlamenti választások másnapján Barna Gergő szociológussal kerestük a magyarázatot a várakozásokat meghaladó magyar részvételre és az ebből adódó jó RMDSZ-eredményre. 

 












EZT OLVASTA MÁR?

X