Lezárultak az urnák, így szavazott Románia


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a parlamenti választásokat, az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint. Kelemen Hunor szövetségi elnök megköszönte a magyar választók bizalmát. Kövesse az urnazárás utáni perceket a Maszolon. A vasárnapi szavazás eseményeiről itt olvashat.

09:26
Reggel 7-kor bezártak az utolsó tengerentúli szavazókörzetek is

Romániai idő szerint hétfő reggel 7 órakor bezártak a szavazókörzetek az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, és ezzel befejeződtek a parlamenti választások a külhoni románok számára - tájékoztat a külügyminisztérium. Az utolsó nyitva tartó szavazókörzetek Kanadában Vancouverben, illetve az Egyesült Államokban Sacramentóban, Los Angelesben, San Franciscóban, Las Vegasban, Portlandban és Seattleűben voltak.

A külügy szerint az időeltolódás miatt a külföldi voksolás valójában 35 óráig tartott és problémák nélkül lezajlott. A külhoni román állampolgárok számára kialakított 417 szavazókörzetben összesen 106.038 választó adta le voksát - összegezte a külügyminisztérium. (Agerpres)

08:56

A hatékonyság érdekében a pártelnök kellene hogy legyen a miniszterelnök is - nyilatkozta Victor Ponta volt kormányfő, arra utalva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) első emberét, Liviu Dragneát illetné meg a tisztség. 

Ponta szerint a választások eredménye nem csak a PSD, hanem az egész román nép számára kiváló. „Mi, akiket mocsárnak neveztek - mert nem csak az Antena 3 televízióra gondoltak, hanem mindenkire, aki mer másképp gondolkodni, és aki nem veti alá magát a Johannis és Cioloş által kiadott parancsoknak - sokkal többen voltunk, mint ők" - fogalmazott Ponta a párt băneasai székhelyén. (Agerpres)

08:19

Horia Grama, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kovászna megyei elnöke azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy az RMDSZ állásfoglalásaival és különösen a választási kampány alatt megfogalmazott üzeneteivel „önmagát tette nem kívánatossá a kormányzásra”. 

„Azt gondolom, hogyha figyelembe vesszük az RMDSZ által a kampányban megfogalmazott üzeneteket, nagyon nehezen fogadható el, hogy részt vegyenek a kormányzásban. Ez az én álláspontom, nem a párté, és ezt fenntartom Bukarestben is. (...) Szerintem az RMDSZ-nek egyenesen szélsőséges, sőt, azt mondhatnám románellenes kirohanásai voltak. (...) Szerintem, ahogyan az RMDSZ a nemzeti ünnephez viszonyult, amilyen üzeneteket használt a választási pannóin, nem kívánatossá teszi az alakulatot a kormányzásra”- mondta Grama. (Agerpres)

08:14

A vasárnapi urnazárás után ünnepi volt a hangulat az RMDSZ sepsiszentgyörgyi székházában, ahol együtt várták az párhuzamos szavazatszámlálás eredményeit az RMDSZ-es és az MPP-s politikusok.

Számítások szerint a 73 százalékos Kovászna megyei magyarság arányán felüli támogatottságot szerzett az összefogás listája. Az RMDSZ Kovászna megyében megszerzett a 3 képviselői mandátumot Benkő Erika, Márton Árpád és az MPP-s Kulcsár Terza József számára. Van matematikai esélye, hogy Könczei Csaba visszaosztásból megszerezze a negyedik képviselői tisztséget. Háromszéken mindkét szenátort az RMDSZ adja Fejér László Ödön és Miklós Zoltán személyében.

07:36

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elutasítja a koalíciót a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP), de már nem látja elképzelhetetlennek az RMDSZ-szel való együttműködést.

"Konzultálunk az RMDSZ-szel való együttműködésről a párton belül, majd az ALDE-s kollégákkal együtt eldöntjük, hogy mi legyen a követendő út. Nincs szándékunkban koalíciót kötni a sem PNL-vel, sem az USR-vel, sem pedig a PMP-vel” - nyilatkozta vasárnap éjjel a párt băneasai székhelyén.

A PSD elnöke a kampányban kijelentette: „Nem akarok az RMDSZ-szel szövetkezni. Pont”. Utóbb támadta Kelemen Hunor szövetségi elnököt az RMDSZ kampányindító rendezvényén mondott beszéde miatt.

07:02

Hatpárti palament alakulhat a vasárnapi választásokat követően, amelyeket nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az RMDSZ támogatottsága 6,26 százalékos - derült ki a Központ Választási izottság (BEC) honlapján közzétett részeredményekből.

A BEC honlapjára az éjszaka folyamán a voksolás után készült jegyzőkönyvek 99 százalékát töltötték fel, miután 6,8 millió szavazatot számoltak meg a leadott 7,2 millió közül - írta a Mediafax hírügynökség. A szavazási részvételi arány 39,5 százalékos volt.

Az előző esti exit pollok után a részeredmények is igazolják, hogy magabiztosan átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ színeiben indult - a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató - magyar összefogás. Az RMDSZ-listára a voksok 6,26 százalékát adták, ami nagyjából megfelel a magyarság országos 6,5 százalékos számaranyának.

23:33
Dragnea tudja, miért volt ilyen alacsony a részvétel

Szép volt az idő, disznót vágtak a falusi emberek - így magyarázta a vasérnapi parlamenti választásokon nyertes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea a 40 százalékot sem elérő részvételi arányt.

„Jó volt az idő és úgy döntöttek, hogy előbb levágják a disznót, utána majd elmennek szavazni is. De aztán előkerült a pálinka, a forralt bor és már nem hagyták el az udvart” – fogalmazott Dragnea. Mint mondta, a információit kollégáitól kapta, akik arról tájékoztatták, hogy semmilyen módon sem tudják meggyőzni a vidéki embereket arról, hogy elmenjenek szavazni. 

A Központi Választási Iroda adatai szerint városi környezetben mintegy 1 millióval többen szavaztak, mint vidéken. (rtv.net)

23:27
Új CURS-Avangarde exit poll: PSD-45, PNL-21,7, USR-9,1, RMDSZ-6,5

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorjelöltjeire a választásra jogosultak 45,1%-a szavazott a vasárnapi parlamenti választáson, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 21,6%-át, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 9,2%-át, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a szavazatok 6,4%-át szerezte meg, a Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 5,6%-os eredményt ért el - derül ki a Városi és Regionális Szociológiai Központ (CURS), valamint az Avangarde szociológiai kutatócsoport, 21 órai adatok alapján készült és az Antena 3 televízió által ismertetett exit poll felméréséből. 

Az Egységes Románia Párt (PRU) szenátori listáira a választópolgárok 2,6%-a, a Szövetségünk Romániáért (ANR) nevű alakulat szenátorjelöltjeire pedig a szavazók 1,1%-a adta a voksát. 

A szavazókörzetekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés szerint a PSD képviselőjelöltjeire a lakosság 45%-a, a PNL listáira 21,7% szavazott. Az USR jelöltjei a voksok 9,1%-át, az RMDSZ 6,5%-ot, az ALDE 6,3%-ot, a PMP 5,5%-ot, a PRU 2,7%-ot, az ANR pedig 1%-ot kapott. 

23:28

Barna Gergő szociológus 21 órás adatokra alapuló becslései szerint a magyar részvétel meghaladja az országos részvételt, 40,1 százalékra tehető.

23:19
Traian Băsescu: elégedett vagyok, 6 százalék jó eredmény

Elégedett a Népi Mozgalom Párt (PMP) által elért eredményekkel Traian Băsescu. A volt államfő azt nyilatkozta, pártja "kemény ellenzék" lesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) számára.

„Tisztelettudóan azok mögé álltunk, akik több százalékot szereztek, hogy ne zavarjuk össze a dolgokat. (...) Köszönöm mindazoknak, akiknek volt bátorságuk egy új pártra szavazni. A PMP első alkalommal szerepelt parlamenti választásokon. (...) Életemben először egyet kell értenem az Antena 3 televíziócsatornával, amely 6%-os eredményt jósolt számunkra" - mondta Băsescu. A volt államfő hozzátette, biztosítani tudja a PSD-t arról, hogy a valaha volt legkeményebb ellenzékkel lesz dolguk. "A PSD és valószínűleg az ALDE ellenzékében leszek" - mondta Traian Băsescu.

A PMP elnöke arra a felvetésre, hogy egy másik exit-poll eredmény szerint pártja nem éri el a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt, úgy reagált: "Azt (a felmérést) Dîncu készítette." Băsescu elismerte ugyanakkor, hogy a bejutási küszöb átlépésétől függ a párt jövője, de szerinte a külföldön élő román állampolgárok részéről is számíthatnak még szavazatokra. Traian Băsescu arra a kérdésre, hogy a következő miniszterelnök szociáldemokrata lesz-e, úgy fogalmazott: "Az igaz, hogy nincs 50%-uk, de túl nagy az előnyük a PNL-vel szemben."

Amennyiben akarnak tárgyalni vele, a liberális vezetőkkel is hajlandó szóba állni. "Ha megkeresnek, tárgyalunk. De Gorghiu asszony megmondta, nem tárgyal a PMP-vel" - tette hozzá Băsescu. (Agerpres)

23:16
Maros megyében abban reménykednek, hogy növekszik a magyar honatyák száma

Politikusokkal, újságírókkal, polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel telt meg  urnazárás követően az RMDSZ Maros megyei szervezetének székháza. A leköszönők közül jelen volt Borbély László, megjelent Kelemen Atilla, illetve Markó Béla is néhány percre.

Vass Levente képviselőjelölt az eredmények láttán bort töltött mindenkinek, csengtek az elegáns, karcsú talpas poharak, miközben a cabernet-vel koccintottak a jelenlevők. Egy pohár leesett és szilánkjaira tört, „szerencsét hoz” – mondta valaki és míg hozták a seprűt, egy kamera állványt állítottak az üvegcserepek fölé.

Kelemen Hunor beszédéről lekéstek az eredmény értékelésére várók, azt ugyanis a Digi TV nem közvetítette.

Az előkészített mikrofonállvány mögé végül felsorakozott a stáb, Péter Ferenc értékelte az eredményeket. Mint a Maros megyei kampánystáb főnöke, úgy fogalmazott, Maros megyére nézve, új politikusi generáció fogja képviselni a megyét a következő négy évben, ezért elsősorban a választópolgároknak mondott köszönetet, azoknak akik elmentek szavazni. Hatalmas eredménynek minősítette, hogy sikerült megőrzini a képviselők és szenátorok számát, sőt a remény szerint még növelni is, legalábbis Maros megyében óriási esély van a második szenátori helynek, illetve a negyedik képviselő helyről is szó lehet még.

„A mai nap mérföldkő a Maros megyei magyar közösség életében, sikerült az összefogás listájával ezt az eredményt létrehozni” – hangsúlyozta. Majd köszönetet mondott a polgármestereknek, a helyi tanácsosoknak, a helyi RMDSZ-szervezeteknek a munkáért, akárcsak a kampánystábnak, akik éjjel-nappal dolgoztak, hogy mindenkihez eljusson az RMDSZ üzenete. 

23:04
Biró Zsolt: jól döntöttünk, amikor az együttműködést választottuk

Biró Zsolt szerint az urnazárásakor közzé tett exit poll felmérések azt jelzik, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) jól döntött, amikor az RMDSZ-el való együttműködés útját választotta.

Az MPP elnöke az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában nyilatkozott az MTI-nek. Kijelentette: az összefogás listája várhatóan arányos képviseletet biztosít az erdélyi magyarságnak a román parlamentben. Ez pedig azt jelzi, hogy az erdélyi magyar közösség azt várja el a politikusaitól, hogy a nemzeti ügyekben fogjanak össze.

23:01
Semjén: meghozta eredményét a magyar összefogás

Meghozta eredményét a magyar összefogás, a jövőben erős képviselete lesz az erdélyi magyarságnak a román törvényhozásban - így reagált a parlamenti választások eredményére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

A politikus ebben hangsúlyozta, „ez a nagyszerű eredmény visszaigazolta, hogy a magyarság sorskérdéseiben erkölcsi parancs az összefogás, és nem engedhető meg a széthúzás”. Hozzátette: „köszönet illet minden felelősen gondolkodó, nemzetünkért, erdélyi közösségünkért cselekvő magyart, aki szavazatával hangsúlyos képviselethez juttatta képviselőinket Bukarestben”.

22:44
Háromszéken történelmi eredményről beszélnek

Háromszéken ünnepi hangulat van az RMDSZ sepsiszentgyörgyi székházában, ahol együtt várják az párhuzamos szavazatszámlálás eredményeit az RMDSZ-es és az MPP-s politikusok.

Számítások szerint a 75 százalékos Kovászna megyei magyarság arányán felüli támogatottságot szerzett az összefogás listája, az RMDSZ támogatottsága Kovászna megyében elérheti a "történelmi" 80 százalékot. Az már biztosnak tűnik, hogy megvan a 3 képviselői mandátum Benkő Erika, Márton Árpád es az MPP-s Kulcsár Terza József számára. Van matematikai esélye, hogy Könczei Csaba visszaosztásból megszerezze a negyedik képviselői tisztséget. Háromszéken várhatóan mindkét szenátort az RMDSZ adja Fejér László Ödön és Miklós Zoltán személyében. (Kovács Zsolt)

22:39
Az összefogás meghozta az eredményét Szatmár megyében

Urnazárás után pezsgőbontással és köszönetnyilvánítással fogadták a részleges eredményeket a Szatmár megyei jelöltek. A megyében az urnák 34,9 százalékos részvételi aránynál zárultak, összesen 110 576 ember adta le a voksát. Az exit poll eredmények alapján a Szatmár megyei RMDSZ-nek két parlamenti képviselője és egy szenátora lesz a parlamentben.

„Sikerült bebizonyítanunk, hogy az összefogásnak megvolt az értelme. Megvolt az értelme annak a munkának, amit az elmúlt hónapokban fejtettünk ki, úgy Szatmár megyében, mint egész Erdélyben. Mi itt párhuzamosan követjük az eredményeket, a részvétel alapján úgy tűnik az RMDSZ lesz a választások győztese Szatmár megyében. A számításaink szerint hozzávetőlegesen, egy 45 ezer szavazatszámra számítunk és ezúton is szeretnénk megköszönni a szatmáriaknak a támogatást és ígérjük azt, hogy az elkövetkezendő időkben is dolgozni fogunk a szatmári magyar közösségért és az egész erdélyi közösség jólétéért” — mondta Magyar Lóránd képviselőjelölt az urnazárást követően.

Erdei D. István képviselőjelölt is köszöni a Szatmár megyei választóknak, hogy elmentek szavazni és támogattak egy olyan csapatot, amelyről bátran lehet állítani, hogy mindazt amit ígért minden erővel megpróbálja teljesíteni. „Egy olyan Romániában szeretnék élni, egy olyan Erdélyben szeretnék élni, ahol a magyarok nyugodtan élnek és biztonságban érzik magukat a szülőföldjükön, ahol nagyapáik, ősapáik is nyugszanak. Azt szeretnék, hogy gyermekeik és unokáik is itt találják meg a számításaikat” — mondta Erdei D. István.

Turos Lóránd szenátorjelölt is örömét fejezte ki a részleges eredményekkel kapcsolatban. „Szerintünk rendkívül jó eredményt értünk el, nem csak országos szinten, hanem Szatmár megyei szinten is. A magyar összefogás meghozta az eredményét, nem volt hiábavaló ez az összefogás. Négy év munkájával bizonyítani fogjuk: a szavazók nem hiábavalóan biztosítják az RMDSZ jelenlétét a román parlamentben” – közölte Turos.  












EZT OLVASTA MÁR?

X