Lezárultak az urnák, így szavazott Románia


-A A+

A Szociáldemokrata Párt (PSD) fölényesen, a voksok csaknem 46 százalékát megszerezve nyerte meg a parlamenti választásokat, az RMDSZ 6 százalék körüli támogatottsággal juthat be a bukaresti törvényhozásba a vasárnap este közzétett első becslések szerint. Kelemen Hunor szövetségi elnök megköszönte a magyar választók bizalmát. Kövesse az urnazárás utáni perceket a Maszolon. A vasárnapi szavazás eseményeiről itt olvashat.

22:33
Összesítettük a 21 órás exit poll eredményeket
22:26
Átlépte a százezret a külföldi szavazatok száma

Vasárnap 22 óráig mintegy 104 000 külföldön élő román állampolgár adta le voksát a Központi Választási Iroda (BEC) hivatalos adatai szerint. A legnagyobb számban a Moldovai Köztársaságban élő román állampolgárok járultak az urnákhoz: a számukra kialakított 35 szavazókörzetben több mint 30 000-en éltek alkotmányos jogukkal.

Az európai országok nagy részében 22 órakor bezártak a szavazókörzetek. Olaszországban 73 szavazókörzetet alakítottak ki, az ott élő mintegy 1,15 millió román állampolgár közül 16 200-an szavaztak. A Spanyolországban kialakított 53 szavazókörzetben 12.100 választópolgár járult az urnákhoz az ott élő mintegy 800 000 közül, incidensekről nem érkezett jelentés.

A Nagy-Britanniában élő román állampolgárok közül 21 szavazókörzetben 10 000-en voksoltak. Németországban urnazárásig 6.700-an voksoltak, 15 körzetben. Franciaországban 4 100-an (16 szavazókörzetben), Belgiumban hozzávetőlegesen 3 200-an (9 szavazókörzetben), Ausztriában pedig 2.100-an (9 szavazókörzetben) voksoltak. Az Egyesült Államokban eddig mintegy 1 500, Kanadában több mint 780 román állampolgár adta le a voksát. A kontinens nyugati partján romániai idő szerint reggel 7 órakor zárnak a szavazókörzetek. (Agerpres)

22:24
Tăriceanu: az államelnöknek el kell fogadnia a nép akaratát

Klaus Johannis államelnöknek el kell fogadnia a nép akaratát, amelyet a vasárnapi szavazással kinyilvánított, és nem szabad a törvényes kormány megalakításának útjába" - nyilatkozta a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette a mai napon a változást. Az önök szavazatának köszönhetően esélyünk van jobb irányba terelni az országot. Egységben fogjuk ezt véghezvinni, végképp magunk mögött hagyva az ellenségeskedést, amelyet egyesek szítottak közöttünk. (...) Bebizonyosodott, hogy egyetlen liberális párt létezik Romániában, az ALDE" - írta Facebook-oldalán Călin Popescu-Tăriceanu.

"Minden pártot, amely az általunk vallott értékrendet képviseli, meghívok a változás és demokrácia koalíciójába. Meghívom az ALDE-ba a Nemzeti Liberális Párt kiábrándult tagjait. Az emberek kinyilvánították véleményüket, tisztán és világosan. Kérem Klaus Iohannis államelnököt, hogy fogadja el minden hátsó szándék nélkül a nép akaratát, amelyet a vasárnapi szavazással kinyilvánított, és ne álljon egy hiteles, törvényes és demokratikus kormány megalakításának útjába" - írja bejegyzésében Tăriceanu. (Agerpres)

22:15
Nicuşor Dan hihetetlen győzelemről beszél

„Hihetetlen győzelmet” könyvelhet el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamenti választásokon, tekintve, hogy olyan pártról van szó, amely hat hónapja jött létre - értékelte az eredményeket az USR elnöke, Nicuşor Dan. 

„A szavazás napja véget ért. Egy hihetetlen győzelem ez egy olyan pártnak, amely hat hónapja jött létre. Köszönöm mindenkinek, aki ránk szavazott, akik aláírásokat gyűjtöttek, adományoztak számunkra és kimentek az utcára az USR-ért. Minden, amit ekkora lelkesedéssel és jóindulattal tettek értünk, kötelez minket. A parlamentbe bejutó képviselőinknek kötelességük betartani a kampányban tett ígéreteiket, és nekünk, mint pártnak növekednünk kell ugyanazon elvek mentén, a becsületességet és versenyképességet szem előtt tartva" - írta vasárnap este Facebook-oldalán Nicuşor Dan. (Agerpres)

22:13
A liberálisok továbbra is Dacian Cioloşt akarják kormányfőnek

Továbbra is Dacian Cioloşt szeretnék kormányfőnek – közölte Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke az exit-poll eredmények ismertetését követően. Hozzátette: vasárnap éjjel a liberálisok párhuzamos szavazatszámlálást végeznek.

A PNL elnöke úgy nyilatkozott: arra törekednek, hogy parlamenti többséget hozzanak létre, Dacian Cioloşt pedig kormányfőnek tegyék meg. „Sok függ a végleges eredménytől, a kis pártok eredményeitől” - tette hozzá Gorghiu.

A liberálisok vezetője hangsúlyozta, az exit-poll eredmények a 19 órai felméréseket mutatják. „Párhuzamos szavazatszámlálásba kezdünk, megvárjuk a 21 órai eredményeket, és azt hiszem, az éjszaka során vagy legkésőbb holnap reggelig a PNL jó eredményeit fogjuk tudni felmutatni” - mondta Alina Gorghiu. (Agerpres)

22:02

„Köszönjük a magyar emberek bizalmát, azt, hogy elmentek ma szavazni. Nagy erőt ad nekünk, hogy minden nehézség ellenére ott voltak az urnáknál” – jelentette ki urnazárás után az RMDSZ székházában, az exit poll eredményeket kommentálva Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök megköszönte azoknak is a támogatását, akik – szavai szerint – korábban bizalmatlanok voltak a szövetséggel szemben, de az utóbbi napokban meggyőződtek arról, hogy nincs alternatívája az erdélyi magyar képviseletnek

„Úgy látszik, megfordulni látszik az utóbbi évek negatív tendenciája. Magasan az 5 százalék fölött van a támogatottságunk, az arányos képviselet 6,3 százalékot jelentene. Az MPP-vel való összefogás, a belső, szórvánnyal való szolidaritás meggyőzte a választókat, hogy az RMDSZ és szövetségese elkötelezett a magyar ügy után” – fogalmazott a politikus.

22:04
Az IRES felfele javított az RMDSZ eredményén

Az IRES közvéleménykutató intézet új exit poll felméréssel jelentkezett 22 órakor, amit az urnazárásig mért adatok alapján állított össze. Szembetűnő az RMDSZ 7%-os eredménye.

PSD 45,6%

PNL 21%

USR 9,3%

RMDSZ 7%

ALDE 6,3

PMP 4,6%

PRU 2,5%

21:07
Dragnea: mindenkinek tiszteletben kell tartania a szavazások eredményét

Mindenkinek tiszteletben kell tartania a szavazások eredményét, hiszen Románia a továbbiakban is a stabilitás szigete szeretne maradni a régióban - fogalmazott az első exit-poll eredmények szerint fölényes győzelmet arató Szociáldemokrata Párt elnöke. Liviu Dragnea szerint a románok arra szavaztak, hogy visszaszerezzék országukat.

A PSD elnöke arról biztosította a szavazókat, hogy a felállítandó PSD-kormány az alkotmány tiszteletben tartásával fogják megvalósítani a kampányban ismertetett programját.

Hozzátette, Románia tiszteletben fogja tartani az össze nemzetközi szerződését, és különös hangsúlyt fog heleyzni a gazdasági együttműködések felélénkítésére.

A románok a gyűlöletkeltés ellen szavaztak, arra szavaztak, hogy fogjunk össze - mondta Dragnea. „Arra kértem a kollégáimat, hogy maradjanak éberek, mert be szeretnénk biztosítani az exit-pollok által megsaccolt eredményeket” - fogalmazott a PSD-elnök. 

„Az állampolgárok ma különbséget tettek a sok beszéd és valóság, a manipuláció és az igazság között. Az állampolgárok ma a gazdasági fejlődésre, kisebb adókra, a vállalkozóknak nyújtandó támogatásokra adták a voksukat, valamint arra, hogy jól fizető munkahelyük legyen a fiataloknak, hogy felélénküljön a falusi élet, hogy abból táplálkozzunk, amit a román föld ad nekünk. A mai szavazás azt mutatja, hogy a román nép otthon akarja érezni magát országában, és én is azt szeretném, hogy Románia minden román ember jó otthona legyen" - fogalmazott Dragnea. Szerinte a december 11-i választáson az emberek arra szavaztak, hogy az orvosok és a tanárok visszanyerjék méltóságukat, és arra, hogy gyors ütemben javuljon az oktatás és az egészségügy helyzete. 

21:05
Sociopol: PSD - 42,3, PNL - 19,2, USR - 10,1, ALDE - 6, RMDSZ - 5,4, PMP - 5,2

A Sociopol közvélemény-kutató a következő exit poll adatokat mérte (képviselőház, százalék):

PSD - 42,3

PNL - 19,2

USR - 10,1

ALDE - 6

RMDSZ - 5,4

PMP - 5,2

21:05
IRES: PSD 45,8; PNL 20,8; USR 9,2; RMDSZ 6,7; ALDE 6,3; PRU 2,8;

Az IRES közvélemény-kutató a következő exit poll adatokat mérte (százalék):

PSD 45,8

PNL 20,8

USR 9,2

RMDSZ 6,7

ALDE 6,3

PMP 4,7

PRU 2,8

 

 

21:04
Curs-Avantgarde: PSD-45,5, PNL-21,7, USR-8,5 , ALDE-6, RMDSZ-6, PMP-6

A Curs-Avantgarde közvélemény-kutató intézet a következő exit poll adatokat mérte (képviselőház, százalék):

PSD: 45,5

PNL: 21,7

USR: 8,5

ALDE: 6

RMDSZ: 6

PMP: 6

PRU: 2,5

Forrás: Antena3












EZT OLVASTA MÁR?

X