Bizalmat szavazott a parlament az új kormánynak (percről percre)


-A A+

Már korán reggel elkezdték csütörtökön a PSD-ALDE-koalíció miniszterjelölteinek meghallgatását a parlament szakbizottságaiban. A parlament plénuma 15 órakor ült össze a kormányprogram megvitatására és a Tudose-kabinet megszavazására. Nem volt meglepetés: 275 igen és 102 nem mellett bizalmat szavazott a parlament az új kormánynak.  Az esti órákban Klaus Johannis államfő előtt a hivatali esküt is leteszik. Percről percre. 

 

11:29
A PSD-sek elhagyták az üléstermet

A Szociádemokrata Párt (PSD) képviselői és szenátorai csak az ülés elején jelentek meg a plénumban, utána kivonultak a teremből. A bizalmatlansági indítvány vitájáján és a szavazáson nem vesznek részt.

23:32
Fordulat: elfogadták három miniszter lemondását

Miután korábban a PSD végrehajtó bizottságának tagjai felszólalásaikban amellett álltak ki, hogy maradjanak tisztésgükben a lemondási szándékukat bejelentő miniszterek, a testült elfogadta a lemondásukat. Nem négy, hanem három tárcavezetőről van szó: Sevil Shhaideh (fejlesztési tárca), Rovana Plumb (európai alapok) és Răzvan Cuc (szállításügy. (Digi24)

22:49
Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást

Az Amaq hírügynökség szerint az Iszlám Állam vállalta magára a csütörtök esti barcelonia támadást. Egy nyilatkozatban azt mondták, hogy az elkövetők az Iszlám Állam katonái, "és ez a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira"

20:46
Megérkezett a Victoria-palotába az új miniszterelnök

A Victoria-palotába ment Mihai Tudose miniszterelnök csütörtökön este, hogy átvegye a kormány vezetését Sorin Grindeanutól.

Mihai Tudose este 8 óra után érkezett a kormánypalotába Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettessel és Mihai Busuioc volt kormányfőtitkárral együtt.

Tudose közvetlen azután ment a kormány székhelyére, hogy a Cotroceni-palotában letette a hivatali esküt.

19:42
Johannis: „fejezzék be ezt az adóügyi és költségvetési szökdécselést”!

Az új kormány eskületételi ceremóniája után Klaus Johannis államelnök kemény hangon szólt a PSD-ALDE koalíció tagjaihoz. „Alig telt el hat hónap mióta beiktattuk az előző PSD-ALDE kormányt, a megnyert választások után. Ezt a hat hónapot röviden így lehetne jellemezni: krízishelyzetbe sodorták az országot, mert nem tudtak kormányozni” – fogalmazott Johannis.

Az államfő szavai szerint ezt bizonyítja a bizalmatlansági indítvány is, amivel saját kormányát döntötte meg a koalíció, és ami újdonság az európai demokráciában. A volt kormány a szerencsétlen 13-as rendelettel vonul be a történelembe, a PSD-ALDE koalíció pedig azzal, hogy megdöntötte saját kormányát, tette hozzá Johannis.„Új adókat és illetékeket tartalmaz az új kormányprogram, nem sokkal azután, hogy kihirdettem a bérnövelésről szóló törvényt, máris ellentétes intézkedéseket jelentenek be. Érzékeny pontokon módosult a kormányprogram, ezután már nem állíthatják a polgároknak azt, hogy erre szavaztak” – mondta.

Az államelnök szerint az effajta pénzügyi kiszámíthatatlanság kételyeket ébreszt a kereskedelmi szférában.

19:32
A pénzügyminiszter szerint a sajtó félreértette, amit a nyugdíjrendszerről mondott

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter szerint nem tervezi a kormány a nyugdíjrendszer második pillérének felszámolását, ezzel kapcsolatos nyilatkozatát „vélhetően rosszul értelmezte" a sajtó.

A tárcavezető állítása szerint nem mondta azt, hogy támogatja a második pillér felszámolását, és nem is áll szándékában ilyen intézkedést hozni, amely egyébként a kormányprogramban sem szerepel. „Válaszoltam egy kérdésre, és vélhetően rosszul értelmezték azt, amit mondtam a második pillér államosításának lehetőségéről. Ismét hangsúlyozom: ezt sem megszüntetni, sem államosítani nem fogjuk" - pontosít közleményében Mişa, hozzátéve, sajnálja, hogy zavart keltett a téma kapcsán.A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea megerősítette, hogy nem szerepel a kormányprogramban ez az intézkedés. „A pénzügyminiszter állítólag nincs hozzászokva ahhoz, hogy egyszerre ennyi emberrel beszéljen, akik több kérdést tesznek fel neki egy időben, és valószínűleg egy másik kérdésre válaszolt" - magyarázkodott a sajtónak Liviu Dragnea. Hozzátette, az úgynevezett Szolidaritási Alapról is a pénzügyminiszter fog részletesebben beszélni, „miután az eufória elcsitul", és „oda fog majd figyelni, amikor egyszerre tíz kérdést tesznek fel neki, hogy tudja, melyikre válaszol".

19:10
Aláírta Klaus Johannis az új kormány kinevezéséről szóló rendeletet

Aláírta csütörtök este Klaus Johannis államelnök az új kormány kinevezéséről szóló rendeletet. Az új kormány összetételéről itt írtunk. Mihai Tudose miniszterelnök és beosztottjai ezekben a pillanatokban teszik le az esküt a Cotroceni-palotában.

18:25

A Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) – kötött parlamenti együttműködési megállapodást figyelembe véve megszavazta az RMDSZ a Mihai Tudose által vezetett kormányt.

„De ez nem biankó csekk, hiszen van néhány olyan új elem a kormányprogramban – nem fogjuk megszavazni a forgalmi adó bevezetését, a szolidaritási adóról is tudnunk kell, mire vonatkozik, az egyesített jövedelemadóra vonatkozó módosítások sem sejtetnek túl sok jót – amelyek kapcsán további őszinte párbeszéd és egyeztetések szükségeltetnek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

17:48
Tudose a nyugdíjrendszerről: nem fog megszűnni, és pont

Nem szűnik meg a nyugdíjrendszer második pillére - jelentette be csütörtökön a parlamentben Mihai Tudose kijelölt miniszterelnök.

„Nem fog megszűnni. Nem tudom, miért mondta ezt a miniszter, majd megkérdezem tőle. Nem fog megszűnni, és pont" - fogalmazott Tudose.

17:37
Kormányprogram: 2018-tól 2 000 lej lesz a minimálbér

A képzettség szintjétől függően differenciált minimálbért vezet be jövő évtől a kormány. A bruttó minimálbér értéke 2018-ban elérné a 2 000 lejt, 2019-ben 2 200 lejre, míg 2020-ban 2 400 lejre emelkedne. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 2 300 lej lesz a bruttó minimálbér 2018-tól, ami 2019-ben 2 640 lejre, 2020-ban pedig 3 000 lejre emelkedne. 

A kormányprogram szerint 2018. január elsejétől bevezetik a szolidaritási hozzájárulást, de többletadót rónak ki az egészségtelen élelmiszerekre is. 

A program szerint 2017. augusztus elsejétől a munkáltatónak minden munkaválallaló után a minimálbérnek megfelelő táársadalombiztosítási és egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie, beleértve azokat az alkalmazottakat is, akik részmunkaidőben dolgoznak, ugyanakkor jobban szabályoznák a nemesfémek és a drágakövek piacát is, a területen tapasztalt adócsalások csökkentésének érdekében. 

A következő négy évben emelkedni fognak a tervek szerint a nyugdíjak is. 2017. július elsejétől 1 000 lejre nő a nyugdíjpont értéke, amely 2018-ban 1 100 lej, 2019-ben 1 265 lej lesz. A tervek szerint 2020-ban kétszer emelnék a nyugdíjpont értékét, így 2020 áprilisától 1 400 lejre, októbertől pedig 1 775 lejre növekedik a kormányprogram szerint. 

17:26
Bizalmat szavazott a parlament az új kormánynak

275 igen és 102 nem mellett bizalmat szavazott a parlament az új kormánynak, két voksot érvénytelenítettek. A Tudose-kabinet miniszterei 19 órától teszik le a hivatali esküt a Cotroceni-palotában.

16:59
Mihai Tudose úgy gondolja, a munka felgyorsítása lesz a feladata

Valami fékezte a Grindeanu-kabinet tevékenységét, az ő feladata az lesz, hogy gyorsítsa fel a munkát - hangsúlyozta Mihai Tudose kijelölt miniszterelnök a parlament két házának plénuma előtt mondott beszédében.

„A Grindeanu-kormány - amelynek az itt ülők közül többen is tagjai voltak - jó irányba mozdult el, ez azonban nem volt elég a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció programjába foglaltak megvalósítására. Nem akarom bírálni azt, ami volt, de engem azzal bíztak meg, hogy gyorsítsam fel a munkát, amit a Grindeanu-kormányban valami fékezett" - mondta.Tudose szerint olyan kormányra van szüksége az országnak, amely egy pillanatig sem „enged ki". 

A kijelölt miniszterelnök hangsúlyozta, Románia kedvező gazdasági helyzetben van jelenleg, hiszen bővült a gazdaság, az ipari termelés, nőtt a fogyasztás, az elkövetkezőkben pedig a befektetések és a költségvetési bevételek növelésére kell fókuszálni.

„Azt hiszem, ezért bíztak meg engem a kormány vezetésével. Hogy változtassak a kabinetnek a befektetésekkel szembeni hozzáállásán" - fogalmazott Tudose. (Agerpres, fotó: News.ro)

16:49
Dragnea a nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetéséről: badarság

Badarság, hogy megszünteti a kormány a nyugdíjrendszer második pillérét - nyilatkozta csütörtökön Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke.  Arra a kérdésre, hogy miként vélekedik Ionuţ Mişa kijelentéséről, miszerint megszüntetni a kormány a nyugdíjrendszer második pillérét, Dragnea egyszerűen csak azt válaszolta: "Badarság". 

16:26

A medveprobléma sürgős megoldását kérték a miniszteri meghallgatások alatt az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai.

„Életveszélyessé vált Székelyföldön a medvék elszaporodása, az elmúlt héten is emberre támadtak Hargita megyében, sürgős megoldást várunk a szakminisztériumtól, hiszen minden perc életmentő. Elfogadhatatlan, hogy emberek életét, testi épségét veszélyeztetik Székelyföldön a településekre élelemért behatoló medvék” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, majd hozzátette, hogy a Szövetség frakcióinak tagjai az ügy megoldását sürgették a szakminiszter-jelöltek meghallgatása alatt a parlamentben.„Az ügyben jelenleg a környezetvédelemi minisztérium tud megoldást nyújtani ezért azt kértük a miniszteri tárca várományosától, hogy beiktatását követően miniszteri-határozattal rendezze az ügyet, annak érdekében, hogy szüntessék meg a kilövési tilalmat” – fogalmazott Faragó Péter, az RMDSZ képviselőházi környezetvédelmi bizottságának titkára.

16:29
Kormányprogram: csak 2019-től lesz 18 százalékos az áfa

Az üzleti forgalomra kivetett adó váltaná fel jövő év elejétől a profitadót - derül ki az új kormányprogramból. Eszerint ugyanakkor csak 2019-től csökken 19 százalékról 18 százalékra az áfa, nem 2018-tól, ahogyan az az eddigi tervekben szerepelt. 

A kormányprogram értelmében jövő év elejétől csökkentett, 5%-os áfát kell majd fizetni a 120 négyzetméteresnél kisebb lakóingatlanok adásvétele esetén. Az intézkedéstől 50 ezer új munkahely létesítését remélik az építkezések terén. 

A gazdasági szférát szabályozó minden törvényt belefoglalják majd az úgynevezett gazdasági törvénykönyvbe, amelyet legkésőbb 2018. július 1-jéig kell elfogadni - áll még a kormányprogramban. "A gazdasági törvénykönyv egyik alaptétele a megelőzés lesz, ezért 2017. október elsejéig elfogadunk egy erről szóló jogszabályt. Ez azt jelenti, hogy egy céget nem lehet megbüntetni, ha ezt megelőzően nem figyelmeztették és nem igazították útba. Gyakorlatilag az eddigi piros lapot két sárga lappal helyettesítjük" - mutat rá a kormányprogram. 












EZT OLVASTA MÁR?

X